ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τι συνέβη φέτος με το λάδι στην Κορινθία…

Τι συνέβη φέτος με το λάδι στην Κορινθία…

«Ένα ιδιότυπο μπρα-ντε-φέρ μεταξύ παραγωγών και εμπόρων βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες στην ελληνική αγορά ελαιολάδου, με αντικείμενο την πώληση των στοκαρισμένων στις αποθήκες ποσοτήτων από την περυσινή σοδειά.

Κερδισμένοι, για την ώρα, φαίνεται ότι βγαίνουν οι έμποροι, οι οποίοι, πατώντας στην οικονομική αδυναμία των παραγωγών, αλλά και στην ανάγκη για την αγορά εφοδίων και την πραγματοποίηση εργασιών στο χωράφι που δεν παίρνουν αναβολή, έχουν καταφέρει να κάμψουν τις αντιστάσεις των καλλιεργητών, αγοράζοντας προϊόν σε συμφέρουσες για τους ίδιους τιμές. Το σκηνικό αυτό αντικατοπτρίζεται και στην κατηφορική πορεία που ακολούθησαν οι τιμές παραγωγού τον Μάρτιο, φτάνοντας να κυμαίνονται λίγο πάνω από τα 3 ευρώ το κιλό.

Δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι, με αυτές τις τιμές, ο «πειρασμός» να διακινηθούν από τους παραγωγούς μεγάλες ποσότητες, με τη γνωστή πρακτική του «τενεκέ» στη μαύρη αγορά –όπου οι τιμές αυτή την περίοδο κινούνται στα 2,85-2,90 ευρώ το κιλό–, είναι μεγάλος…

Στη Λακωνία –όπου η παραγωγή από 14.000 τόνους πέρυσι εκτιμάται ότι ξεπέρασε φέτος τους 25.000 τόνους– η τιμή παραγωγού την περασμένη εβδομάδα κινούνταν στα 3,22-3,40 ευρώ το κιλό, όπως λέει στην «ΥΧ» ο Απόστολος Μαυρίδης από τον τοπική ΔΑΟΚ.

Στον Νομό Μεσσηνίας, η τιμή βρίσκεται αυτό το διάστημα στα 3,15 ευρώ το κιλό, ωστόσο, όπως τονίζουν στην «ΥΧ» πηγές της αγοράς, η μεγαλύτερη ποσότητα πωλήθηκε νωρίτερα, όταν η τιμή βρισκόταν στην περιοχή των 4 ευρώ το κιλό. Σε ό,τι αφορά τις ποσότητες, ο Γιάννης Κυριακόπουλος, μεταφέροντάς μας την εκτίμηση της τοπικής ΔΑΟΚ, θεωρεί ότι η χρονιά θα κλείσει στους 35.000 τόνους».

Σε επίπεδα ρεκόρ φαίνεται ότι έφτασε φέτος η παραγωγή ελαιολάδου στην Αρκαδία, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγωγών της περιοχής, «έπιασε» τους 5.700 τόνους, όταν την περυσινή χρονιά δεν είχε ξεπεράσει τους 400 τόνους και, στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η καλύτερη επίδοση ήταν οι 3.800 τόνοι.

Ελπίδες για ανάκαμψη μετά το Πάσχα

Την ίδια ώρα, στις αποθήκες των παραγωγών παραμένουν μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου στην περιοχή της Ηλείας, με τους καλλιεργητές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και ελαιοπαραγωγό, Θεόδωρο Βασιλόπουλο, να προσδοκούν ότι μετά το Πάσχα οι τιμές θα κινηθούν ανοδικά, καθώς τα 3 ευρώ το κιλό που προσφέρονται σήμερα είναι λίγα.

«Οι εμπορικές πράξεις γίνονται συνήθως μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου», αναφέρει ο κ. Βασιλόπουλος, σημειώνοντας ότι τότε θα υπάρχει και μια καλύτερη εικόνα για την ανθοφορία των ελαιοδέντρων, προκειμένου οι αγρότες να υπολογίσουν και την παραγωγή της ερχόμενης σεζόν. Σημειωτέον ότι στην Ηλεία, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, η παραγωγή κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα. Σύμφωνα με το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της ΠΕ Ηλείας, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα ελαιοτριβεία του νομού, η παραγωγή της φετινής σεζόν υπερβαίνει τους 35.000 τόνους. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι οι παραγωγοί ενδιαφέρθηκαν για την καλλιέργειά τους, προχωρώντας σε διάφορες τεχνικές προστασίας, μετά και τις σημαντικές οικονομικές απώλειες που υπέστησαν την προηγούμενη χρονιά λόγω του δάκου.

Στον Νομό Αργολίδας, η παραγωγή φέτος εκτιμάται στους 5.000 τόνους, όταν πέρυσι ήταν 2.000 τόνοι, ενώ αντίστοιχη είναι και η εικόνα στην Κορινθία, όπου οι ποσότητες υπερδιπλασιάστηκαν φτάνοντας, όπως μας μεταφέρει από τον τοπική ΔΑΟΚ η κα Κατερίνα Μανωλάκη τους 9.500 τόνους», αναφέρθηκε στο ypaithros.gr.

Καντε κλικ για να αφησετε καποιο σχολιο

Αφηστε καποιο σχολιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Περισσοτερα στην κατηγορια ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΕΛΓΑ αποζημειώσεις

Είναι ικανοποιημένοι οι Κορίνθιοι αγρότες από τα χρήματα που τους καταβλήθηκαν; -Ανακοίνωση από το ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας

korinthiannewsΣεπτεμβρίου 27, 2018
αγρότες οικονομικές ενισχύσεις

Αποζημιώσεις θα καταβάλει αύριο ο ΕΛ.Γ.Α -Τι αναλογεί στους Κορίνθιους αγρότες…

korinthiannewsΣεπτεμβρίου 25, 2018
Καλαντζής Κ.

…Αναρωτιούνται ποιοι διοικούν τον δήμο! -Ο δήμαρχος Νεμέας …μπορεί να απαντήσει;

korinthiannewsΣεπτεμβρίου 25, 2018
λεμόνια

ΚΟΡΙΝΘΙΑ: Τι θα συμβεί φέτος με τα λεμόνια…

korinthiannewsΣεπτεμβρίου 21, 2018
ελιά

Άλλο ένα «χτύπημα» για τους Κορίνθιους αγρότες! -Τι θα συμβεί φέτος με την ελιά -Η διαφορά στην παραγωγή πέρυσι και φέτος…

korinthiannewsΣεπτεμβρίου 20, 2018
σταφύλι4

ΚΟΡΙΝΘΙΑ: Πως θα κινηθεί η τιμή του σταφυλιού!

korinthiannewsΣεπτεμβρίου 11, 2018