…Επειδή κάποια πράγματα με την πάροδο των χρόνων είναι φυσιολογικό να ξεχνιούνται από τους κατοίκους μιας περιοχής
…Eπειδή συνηθίζεται κάποιοι δήμαρχοι και συνεργάτες τους να μην “σκαλίζουν” το παρελθόν για ένα έργο που τυχαίνει να γίνεται στη δική τους θητεία…
Για τους λόγους αυτούς κάποια πράγματα πρέπει να υπενθυμίζονται στους δημότες για το ποιοι έχουν ασχοληθεί πριν χρόνια με ένα έργο το οποίο, το λέμε ξανά, τυχαίνει να παρουσιάζεται, να υλοποιείται ή να ολοκληρώνεται σήμερα!
Έτσι λοιπόν σήμερα θα γίνει αναλυτικά υπενθύμιση τι έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια με το ιστορικό σχολείο στην Αρχαίο Κόρινθο, που πολύς λόγος γίνεται τελευταία! Ένα έργο του οποίου η κατασκευή αποτελεί «όνειρο» όλων των Κορινθίων!
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω την πορεία αυτού του έργου που συζητιέται σήμερα επι θητείας του Σταυρέλη!
Διαβάστε τι έγινε με τις προηγούμενες δημοτικές αρχές παρουσιάζοντας και φωτογραφικό υλικό σε διαφορετικές περιόδους
Οι δημότες πλέον τώρα έχουν ολοκληρωμένη άποψη…

Σε δελτίο τύπου από το συνδυασμό του Β. Νανόπουλου στο δήμο Κορινθίων αναφέρεται:
«Το ιστορικό του Σχολείου στην Αρχαία Κόρινθο .
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε την ένταξη της κατασκευής του δημοτικού σχολείου Αρχαίας Κορίνθου στο επόμενο ΕΣΠΑ της περιφέρειας Πελοποννήσου και ευχαριστούμε γι αυτό θερμά τον περιφερειάρχη κ.Δημήτρη Πτωχό.
Αξίζει να αναφερθούμε στο ιστορικό της κατασκευής αυτού του σχολείου για όποιον ενδιαφέρεται.
Σε ιδιοκτησία του Δήμου Κορινθίων 5.317,86 τμ εγκρίθηκε με την απόφαση ΥΠΠΟ στις 18/03/2006 νέο δημοτικό σχολείο κάλυψης 1.600, 88 τμ. εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Κορίνθου.
Πρόκειται για ένα 8θέσιο δημοτικό σχολείο, τεσσάρων κτηρίων, ανεξαρτήτων μεταξύ τους.
Η 1η ένταξη του έργου έγινε στις 26/10/2012, στο ΕΠ Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων.
Οι εκσκαφές ξεκίνησαν 09/2013 και μετά τον εντοπισμό των αρχαιολογικών ευρημάτων το θέμα παραπέμφθηκε στην ΕΦΑΚΟΡ.
Έχουν εντοπιστεί σημαντικά κτηριακά συγκροτήματα πρωτο-βυζαντινής και μεσο-βυζαντινής περιόδου (επαύλεις με ψηφιδωτά, λουτρά, οικισμοί).
Στις 14/03/2014 άρχισαν οι ανασκαφές οι οποίες σταμάτησαν τον 03/2015. Σε αυτό βρέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα, και έτσι δεν μπορούσε να συνεχίσει το έργο με αυτή την μελέτη.
Τελικά το έργο ανατάχθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013.
Το έργο επανεντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 στις 09/10/2018 (δημοτική αρχή Αλέκου Πνευματικού), με προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ.
Δημοπρατήθηκε στις 14/06/2019 (δημοτική αρχή Βασίλη Νανόπουλου) , και ανάδοχος ανακηρύχθηκε η εταιρεία ΓΕΩΓΕΝΕΣΙΣ ΑΤΕΒΕ με έκπτωση 53,10%.
Υπεγράφη συμφωνητικό 07/05/2020 και ο ανάδοχος εγκαταστάθηκε στις 16/05/2020.
Στις 10/06/2020 και ενώ είχε εγκατασταθεί ο εργολάβος, η ΕΦΑΚΟΡ έστειλε επιστολή στον Δήμο (αρ.πρωτ. 3287/158) όπου έλεγε ότι τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα επιβάλλουν διόρθωση της μελέτης θεμελίωσης του 2018, η οποία έπρεπε να εγκριθεί από το ΥΠΠΟ. Έτσι οι εργασίες σταμάτησαν εκ νέου.
Λόγω του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της περιοχής και των ευρημάτων εντός του οικοπέδου, θα εφαρμοστεί η θεωρημένη από το Υπουργείο Πολιτισμού στατική μελέτη θεμελίωσης και η οποία προβλέπει την κατασκευή ¨ανοιγμάτων” στην υπερυψωμένη εδαφόπλακα, καλυμμένων με κρύσταλλο ασφαλείας, για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων.
Η τροποποίηση της μελέτης ανατέθηκε τον 06/2021 στο εξειδικευμένο γραφείο Κ. ΛΙΟΝΤΟΣ και Συνεργάτες (επί δημοτικής αρχής Βασίλη Νανόπουλου),
Μετά τις εκλογές του 2023 η δημοτική παράταξη του κ Σταυρέλη αποφάσισε να διαλυθεί η σύμβαση κατασκευής του έργου , να επιστραφεί η προκαταβολή 1,2 εκ ευρώ του ΕΣΠΑ και να γίνει νέος διαγωνισμός με ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ της περιφέρειας .
Η θέση και ο σχεδιασμός της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ήταν να συνεχιστεί το έργο με τον ίδιο εργολάβο, την ίδια μελέτη και στον ίδιο χώρο και ένταξη ως έργο – γέφυρα στο νέο ΕΣΠΑ όπως είχε συμφωνηθεί και ανακοινωθεί από τον περιφερειάρχη κ Παναγιώτη Νίκα .
Με αυτό το σχεδιασμό το έργο σήμερα θα είχε ολοκληρωθεί με πολύ χαμηλότερο κόστος.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29/12/2025 έγινε ομόφωνα αποδεκτή η ένταξη της Πράξης «Σχολικό συγκρότημα Αρχαίας Κορίνθου (Δημοτικό Σχολείο)» με Κωδικό ΟΠΣ 6034846 στο Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2021-2027» και στην Προτεραιότητα «Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής – Ανάπτυξη και βελτίωση κοινωνικών υποδομών της Περιφέρειας»
Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξη με ποσόχρηματοδότησης 4.500.000,00 ευρώ.
Η κατασκευή του Έργου αποτελεί «όνειρο» όλων των Κορινθίων, για το οποίο εισέφεραν σε χρόνο, κόστος, προσπάθειες, επιμονή και υπομονή, διαχρονικά, όλες οι δημοτικές αρχές.
Θα μπορεί είναι το πρώτο στην Ελλάδα 12μηνης δυνητικής λειτουργίας εκπαιδευτήριο (με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας), ως δημοτικό σχολείο τη χειμερινή περίοδο, ως χώρος και καλοκαιρινών δραστηριοτήτων νεολαίας (summer school) και ως χώρος φιλοξενίας παιδιών αποδήμων συμπατριωτών μας, πράγμα που θα ενισχύσει και την επισκεψιμότητα της περιοχής σε 12μηνη βάση.
Ευχόμαστε και ελπίζουμε να μην υπάρξει νέο εύρημα και εμπόδιο στην συνέχιση του έργου”.
Το φωτογραφικό υλικό από το 2020 μέχρι και το 2022:




