Απειλείται το παρόν και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα της Κορινθίας

Από το ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η κορινθιακή σταφίδα, ένα ιστορικό αγροτικό προϊόν, του οποίου η παραγωγή και εμπορία καθόρισε πολλές και σημαντικές στιγμές της τοπικής αλλά και εθνικής ιστορίας μας, ένα αγροτικό προϊόν που όχι άδικα χαρακτηρίζεται ως ο «μαύρος χρυσός» του τόπου μας, απειλείται από τις αντιλαϊκές και αντιπαραγωγικές πολιτικές αυτής της κυβέρνησης.

Μαζί της απειλείται το παρόν και το μέλλον των σταφιδοπαραγωγών και γενικότερα του πρωτογενούς τομέα της Κορινθίας. Η συρρίκνωση των αγροτικών επιδοτήσεων, το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη πτώση της τιμής, οδηγούν σε πολύ σημαντική κρίση, ανάλογη της σταφιδικής κρίσης των αρχών του 20ου αιώνα που έφερε μύρια δεινά στην πατρίδα μας.

Ποιος θα περίμενε ότι 100 και πλέον χρόνια, μετά την κρίση που καθόρισε τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις δεκαετιών, θα ερχόταν η ώρα που αντί το ‘χρυσοφόρο’  προϊόν μας να αποτελούσε ένα αναπτυξιακό εργαλείο για το μέλλον της αγροτικής καλλιέργειας στην πατρίδα μας, θα απειλούνταν με υποβάθμιση και το μέλλον της θα φάνταζε ζοφερό και δυσοίωνο.

Μόλις χθες στη Βουλή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση στήριξης της Κορινθιακής Σταφίδας, ομολογώντας ωμά και ξεκάθαρα ότι δεν βλέπει πρόβλημα στην σταφίδα και συνεπώς δεν υπάρχει περίπτωση οιασδήποτε λύσης.

Είναι ξεκάθαρο ότι πίσω από την τοποθέτηση του υπουργού κρύβεται ο κρυφός πόθος των επιχειρήσεων ιδιωτών να συμπιεστεί φέτος η τιμή της σταφίδας, να κινδυνεύσουν με κατάρρευση από τα αποθέματα οι συνεταιριστικές οργανώσεις για να εκτοξευθεί η κερδοφορία τους και να επιβάλλουν τους όρους τους στην πρωτογενή αγορά της σταφίδας σε βάρος του εισοδήματος του παραγωγού.

Έτσι αντί η κορινθιακή σταφίδα και οι σταφιδοπαραγωγοί να στηριχθούν ουσιαστικά, αντί να ενισχυθεί η αναπτυξιακή δυναμική του προϊόντος μέσω και της ανάδειξής του ως διατροφικής υπερτροφής, η κυβέρνηση επιλέγει να βάλει ταφόπλακα στις μικροκαλλιέργειες και να ‘χαρίσει’ τον «μαύρο χρυσό» σε μεγαλοσυμφέροντα και κερδοσκόπους…»