ΑΡΧΑΙΑ ΣΙΚΥΩΝΑ: «Τα αρχαία μνημεία είναι φορείς πολιτιστικής μνήμης, γνώσης και μοχλός οικονομικής ανάπτυξης…»

Από τον δήμαρχο Σικυωνίων Σ. Σταματόπουλο, πρόεδρο της επιτροπής Παιδείας και Αθλητισμού της ΚΕΔΕ αναφέρεται: «Στην εποχή μας, που η ταχύτητα της καθημερινότητας συχνά επισκιάζει τις βαθύτερες αξίες της κοινωνίας, η ανάδειξη των αρχαίων μνημείων και η διασύνδεσή τους με τον σύγχρονο πολιτισμό αποτελούν αναγκαιότητα.

Ως μάχιμος άνθρωπος της αυτοδιοίκησης, ως αγωνιστής για την διασφάλιση της ευημερίας στο παρόν και στο μέλλον, αισθάνομαι βαθύτατη ευθύνη και τιμή να προωθήσω την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου της Σικυώνας, γιατί πιστεύω πως τα αρχαία μνημεία δεν είναι απλά τουριστικά αξιοθέατα, είναι ζωντανοί μάρτυρες της ανθρώπινης ιστορίας και πολιτισμού, που μπορούν να προσφέρουν πολλά στις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές. 

Τα αρχαία μνημεία είναι φορείς πολιτιστικής μνήμης και γνώσης. Μέσα από αυτά, αποκτούμε πολύτιμες πληροφορίες για τις κοινωνικές, θρησκευτικές και καλλιτεχνικές προσεγγίσεις των προγόνων μας. Επομένως, η αξιοποίηση αυτών θα μας επιτρέψει να επαναφέρουμε στη ζωή αυτή την παράδοση, δημιουργώντας έναν ζωντανό σύνδεσμο με το παρελθόν μας αλλά και διασφαλίζοντας τη συνέχεια της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Επιπλέον, αναδεικνύοντας αυτά τα μνημεία δημιουργούμε τις καταλληλότερες προϋποθέσεις να λειτουργήσουν ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης. Εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται τις αρχαιότητες της χώρας μας, συνεισφέροντας στην εθνική και τοπική οικονομία και δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Ωστόσο, οφείλουμε να μην λησμονήσουμε πως η τουριστική αυτή εκμετάλλευση πρέπει να γίνεται με σεβασμό και μέτρο, ώστε να προστατεύονται οι αρχαιολογικοί χώροι από την υπερβολική φθορά και την καταστροφή.

Σημαντικό είναι, επίσης, πως οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία λειτουργούν και ως γέφυρες μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών. Μέσω της προώθησής τους, έχουμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις, να γνωρίσουμε άλλους λαούς και να μοιραστούμε μαζί τους την πολιτιστική μας κληρονομιά. 

Η σύνδεση της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς μας με τον σύγχρονο πολιτισμό δεν είναι μόνο θέμα προστασίας και συντήρησης, αλλά και δημιουργίας ενός διαρκούς διαλόγου μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος. Μέσω της συντήρησης και ανάδειξης των αρχαίων μνημείων δημιουργούμε ανάμεσά μας μια πηγή έμπνευσης για τη σύγχρονη τέχνη, την αρχιτεκτονική και την πολιτιστική παραγωγή, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας ζωντανής και δυναμικής πολιτιστικής ταυτότητας.

Εν κατακλείδι, η προστασία, η συντήρηση και η ανάδειξη των αρχαίων μνημείων συμβάλλουν καθοριστικά στην κατανόηση και τη διατήρηση της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Μέσα από συντονισμένες προσπάθειες, θα διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, διατηρώντας ζωντανή τη σύνδεσή μας με το παρελθόν και ενισχύοντας τη δημιουργία ενός πλούσιου και πολυσύνθετου πολιτιστικού μέλλοντος.

Γι’ αυτό και η χρηματοδότηση για την αναστήλωση του θεάτρου σε μια από τις παλαιότερες πόλεις της Ελλάδας με πλούσια παράδοση στο θέατρο και τις δραματικές τέχνες είναι καθήκον μας. Μέσα από την επένδυση στην Αρχαία Σικυώνα, έχουμε σκοπό να διατηρήσουμε και να προβάλλουμε ένα σημαντικό κομμάτι της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, εμπλουτίζοντας το σύγχρονο πολιτιστικό τοπίο και ενισχύοντας την εθνική και τοπική μας ταυτότητα».

Περισσότερα για την περίπτωση της Αρχαίας Σικυώνας και τις ενέργειές ανάδειξης και αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου μπορείτε να δείτε στο ακόλουθο βίντεο: