Αυτοί είναι οι λόγοι που επελέγη η Κόρινθος ως 1η πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας…

Από το δήμο Κορινθίων αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Με ιδιαίτερη επιτυχία και σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020 στην Αρχαία Κόρινθο οι εκδηλώσεις του Δήμου Κορινθίων για την Επέτειο της Ανακήρυξης της Κορίνθου  από τις εργασίες της Α΄ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου τον Ιανουάριο του 1822, ως Πρώτης  Πρωτεύουσας της Νεότερης Ελλάδας. «Σήμερα η Κόρινθος γιορτάζει, γιορτάζει την Επέτειο της ανακήρυξης της Κορίνθου ως 1ης πρωτεύουσας της νεότερης Ελλάδας, κάτι που δεν γνωρίζουν ευρύτερα πολλοί.

Ο Δήμος θα αναδείξει την σημαντική συνεισφορά της Κορίνθου και στην αρχαία και στη νεότερη Ελλάδα, στην ιστορία, την επιστήμη την τέχνη και την κοινωνία » θα πει ο Δήμαρχος κ.Βασίλης Νανόπουλος ο οποίος με την απόφαση υλοποίησης των εκδηλώσεων έδειξε με σαφήνεια την πρόθεση και τον στόχο του να αναδειχθούν τα ιστορικά γεγονότα αφού η ιστορία ενός τόπου είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του!

Οι λόγοι για τους οποίους επελέγη η Κόρινθος ως 1η Πρωτεύουσα της Νεότερης Ελλάδας είναι:

1. Συμβολικοί, επειδή η κατάληψη της Ακροκορίνθου υπήρξε γεγονός μεγάλης σημασίας για τους επαναστάτες.
2. Γεωγραφικοί, η Κόρινθος βρισκόταν σε εξαιρετικά επίκαιρη θέση, ανάμεσα σε δύο αξιόλογα λιμάνια, του Λεχαίου και των Κεχριών.
3. Οικονομικοί, καθώς η γεωγραφική της θέση καθιστούσε την Κόρινθο κέντρο αξιόλογης οικονομικής δραστηριότητας.
4. Διοικητικοί, επειδή ήταν ο συνδετικός κρίκος της Πελοποννήσου με την Ρούμελη.
5. Στρατιωτικοί, επειδή είχε στρατηγική σημασία και διέθετε φρούριο οχυρό, τον Ακροκόρινθο.
6. Ιστορικοί, καθώς αποτέλεσε μια από τις σπουδαιότερες ελληνικές πόλεις της αρχαιότητας.
7. Θρησκευτικοί, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Χριστιανική πίστη των Ελλήνων, την είχε επισκεφθεί ο Απόστολος Παύλος και είχε αποστείλει τις επιστολές του προς Κορινθίους.

Θα ήταν παράλειψη να μην σημειωθεί πως στην διάρκεια της παρουσίας της Κυβέρνησης και της Βουλής στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκε ο Πρώτος επίσημος Εορτασμός του Πάσχα υπό την έννοια της συγκροτημένης παρουσίας των αρχών σε αυτόν. 

Το βράδυ της Ανάστασης του 1822 σχηματίστηκε μεγάλη πομπή της οποίας προπορεύονταν περίπου 500 άνδρες του Ελληνικού Πεζικού, ακολουθούσαν ο Πρόεδρος Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, άλλα μέλη της Κυβέρνησης και πολλοί Βουλευτές. Την πομπή έκλεινε ένα δεύτερο άγημα αποτελούμενο επίσης από 500 άνδρες του Πεζικού. Στην αναστάσιμη λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κορίνθου Κύριλλος ο 2ος ο οποίος εκφώνησε έναν εμψυχωτικό λόγο , η Ανάσταση του Θεανθρώπου συνδυαζόταν με την Εθνική παλιγγενεσία.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων του Ι.Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου από Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές ενώ οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Τιμές απέδωσε άγημα της Σχολής Μηχανικού…»