Εμπρησμός στη Στυμφαλία -…Οι αιχμές στον Ν. Ταγαρά!

Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία και μάλιστα την ίδια περίοδο! Εμπρησμός στην περιοχή της Στυμφαλίας. Την περίοδο περίπου των Χριστουγέννων, τη στιγμή που επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, το βρίσκουν κάποιοι να βάζουν φωτιά στις καλαμιές!!!

Τελικά το μόνο που έμεινε είναι οι περσινές δηλώσεις- δεσμεύσεις του Κορίνθιου υφυπουργού Ν. Ταγαρά, …που δεν είδαμε να υλοποιούνται!

Θα πάει πάλι ο Κορίνθιος υφυπουργός περιβάλλοντος φέτος να μιλήσει για την οικολογική καταστροφή; Τι θα πει αυτή τη φορά στους κατοίκους ΑΝ φυσικά πάει;

Από τον αντιπρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Σικυωνίων Ν. Ζαχαρόπουλο αναφέρεται:

«Την Τετάρτη το απόγευμα [5-1-2022] «από εμπρησμό από πρόθεση αγνώστων ατόμων» ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στην Λίμνη της Στυμφαλίας, η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα κατέστρεψε μεγάλο μέρος της χλωρίδας και της πανίδας στην περιοχή.

Πέρυσι-2020- ανήμερα των Χριστουγέννων από την ίδια αιτία ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στους καλαμώνες την Λίμνης Στυμφαλίας, η οποία  κατέστρεψε σε μεγάλη έκταση την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Με την παρέμβαση της Π.Υ. του Κιάτου τέθηκε υπό έλεγχο.

Η μεγάλη καταστροφή στην πανίδα και χλωρίδα της Λίμνης Στυμφαλίας, που σημειωτέων προστατεύεται ωςυδροβιότoπος από τη Natoura 2000, ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, ως προς την, διαχρονικά,  πλήρη ανυπαρξία της Δημοτικής αρχής του Δήμου Σικυωνίων, στα σοβαρά  ζητήματα προστασίας του  περιβάλλοντος,  δεν είναι η πρώτη φορά που αδυνατεί να το προστατεύσει, σε όλη την έκταση του Δήμου.

Συγκεκριμένα, τρείς φορές, το 2013, το 2016 και το 2019 ξέσπασαν πυρκαγιές«από εμπρησμό από πρόθεση αγνώστων ατόμων»στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων [Χ.Υ.Τ.Α.] με αποτέλεσμα,πέρα από την καταστροφή του περιβάλλοντος, να δημιουργηθούν  πολύ  σοβαρά προβλήματα στην προστασία της δημόσιας υγείας από την ανεξέλεγκτη εκπομπή,για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τοξικών αερίων.

Πέραν αυτού η μεγάλη τοξική βόμβα του Χ.Υ.Τ.Α. που ακόμα δεν αποκαταστάθηκε,  δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην περιοχή από τα στραγγίσματα των απορριμμάτων που μολύνουν το περιβάλλον της περιοχής, τον υδροφόρο  ορίζοντα  και την θάλασσα στο κέντρο της πόλης του Κιάτου».

Αιχμές στον Ν. Ταγαρά!

Από το ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Εμπρησμός στη Στυμφαλία: Στο ίδιο έργο θεατές

«Πριν από έναν ακριβώς χρόνο οι καλαμιώνες της λίμνης Στυμφαλίας, ενός υγροβιότοπου ενταγμένου στο δίκτυο Natura, κάηκαν από φωτιά που έβαλαν άγνωστοι. Τότε ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του νομού μας, κατέθεσε στη Βουλή Αναφορά με την οποία ζητούσε επίσημες απαντήσεις από την πολιτεία για τα αίτια της πυρκαγιάς και την αποτίμηση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου στην χλωρίδα και πανίδα της λίμνης.

Στην τότε Αναφορά ζητούσαμε απαντήσεις για τις ενέργειες στις οποίεςη κυβέρνηση προτίθεται να προβεί  για την αποκατάσταση της οικολογικής ζημιάς, καθώς και τις ενέργειες και τα μέτρα που θα λάμβανε προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον αυτού του είδους τα περιστατικά.

Αντί της ανακοίνωσης μιας συγκεκριμένης δέσμης ενεργειών, παρακολουθήσαμε στα τέλη Ιανουαρίου του 2021 τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και βουλευτή Κορινθίας της ΝΔ, Νίκο Ταγαρά να επισκέπτεται την λίμνη Στυμφαλία να υποστηρίζει την ορθολογική διαχείριση του καλαμιώνα της λίμνης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η οικολογική ισορροπία και η βιοποικιλότητα της περιοχής.

Τον ακούσαμε να δηλώνει ότι είναι σε εξέλιξη ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τη Στυμφαλία, να διαπιστώνει ότι για να μπει μια τάξη και να καταλογιστούν ευθύνες πρέπει να ανατεθούν ρόλοι και να γίνουν ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες κάθε φορέα που εμπλέκεται στη διαχείριση της λίμνης και να τονίζει με στόμφο ότι «αυτά τα πράγματα έχουν τελειώσει».

Παρά τις ανακοινώσεις και δεσμεύσεις που ακούσαμε από τον Κορίνθιο υφυπουργό και εκπρόσωπο της κυβέρνησης, σήμερα ένα χρόνο μετά, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, με αποτέλεσμα να είμαστε και πάλι στο ίδιο έργο θεατές.

Οι καλαμιώνες να καίγονται και πάλι ανεξέλεγκτα από φωτιές. Φωτιές που μπήκαν από ποιους και για να εξυπηρετήσουν άραγε ποια συμφέροντα;

Θα ξανάρθει άραγε ο κύριος υφυπουργός να ανακοινώσει μελέτες και αρμοδιότητες, να καταλογίσει ευθύνες που θα πρέπει να αποδοθούν – όταν βέβαια ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες; Θα τολμήσει άραγε να μας πει ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται από το ασαφές τοπίο διαχείρισης της λίμνης;

Τίθεται το ερώτημα: γιατί όσο βρισκόταν σε εξέλιξη το πρόγραμμα Life για τη διαχείριση και κοπή των καλαμιώνων δεν είχε μπει ούτε μια φωτιά στη Στυμφαλία και γιατί δεν χρηματοδοτείται σήμερα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανάλογο πρόγραμμα που και τον υγροβιότοπο θα προστατεύσει και την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των καλαμιώνων θα αποτρέψει;

Η εμπειρία χρόνων, κυρίως από τη Ευρώπη, διαπιστώνει ότι η κοπή των καλαμιώνων είναι η καλύτερη διαχειριστική πρακτική, για να μην εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα σε αντίθεση με την καύση που προκαλεί μεταξύ των άλλων μεγάλη μείωση των ασπόνδυλων, που τρώνε τα υδρόβια πουλιά. Επιπλέον, με την καύση  καταστρέφονται πολλές φωλιές υδρόβιων πουλιών, ό,τι χειρότερο για την ορνιθοπανίδα της λίμνης…”

-Δείτε και την παλαιότερη ανάρτησή μας:

ΚΟΡΙΝΘΙΑ: …Ακόμα περιμένουν τον Ν. Ταγαρά! -Η ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη φωτιά στη λίμνη της Στυμφαλίας!