Η ΕΥΔΑΠ μεγαλώνει τις δραστηριότητες της καθώς θα επεκταθεί και σε Κορινθία…

“Με ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο 1,85 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας η ΕΥΔΑΠ μεγαλώνει τις δραστηριότητες της καθώς θα επεκταθεί σε Κορινθία, Βοιωτία και Φωκίδα. Σε δημοσιογραφική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε έγινε γνωστό πως συνεχίζει με αυξητικούς ρυθμούς τα μεγάλα έργα στην Ανατολική Αττική αλλά και νέα έργα που εντάσσει στο πρόγραμμα της.

Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Χάρης Σαχίνης, σήμερα τρέχουν έργα 978 εκατ. ευρώ στην Ανατολική Αττική τα οποία σε πλήρη ανάπτυξη θα φτάσουν τα 1.300 χλμ για να εξυπηρετούν 400.000 κατοίκους.

Σε φάση κατασκευής βρίσκονται τέσσερα έργα στους δήμους Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων – Αρτέμιδας και Παλλήνη. Έχουν δημοπρατηθεί τα Κέντρα Επεξεργασίας Λημμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας, τα δίκτυα ακαθάρτων σε Σπάτα και Αρτέμιδα, το έργο για δίκτυα ακαθάρτων που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανακαμψης και οι μετατοπίσεις δικτύου ύδρευσης στον δήμο Μαραθώνα. Άμεσα αναμένεται ο διαγωνισμός για το ΚΕΛ Μαραθώνα, ενώ υπό εκκαθάριση για επαναπροκήρυξη είναι έργο στον δήμο Παιανίας.

Η ΕΥΔΑΠ αναζητά μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 πόρους 283 εκατ. ευρώ για έργα που αυτή τη στιγμή είναι σε φάση ωρίμανσης για έργα ενώ για το ΚΕΛ Ραφήνας ο κ.Σαχίνης ανέφερε πως η πρόοδος είναι στο 10% και θα ολοκληρωθεί με πόρους μέσα από τη νέα προγραμματική περίοδο.

Σε προχωρημένη διαγωνιστική φάση είναι και το έργο για το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα Αττικής (ΕΥΣ) ανάδοχος του οποίου έχει ανακηρυχθεί η ΕΡΓΟΤΕΜ με ποσοστό έκπτωσης 17,7%. Η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί μέχρι το Πάσχα για να ξεκινήσουν τα έργα. Πρόκειται να ενώσει το υδραγωγείο Ευήνου – Μόρνου με αυτό της Υλίκης, ώστε να μην αποτραπεί διακοπή υδροδότησης στα τέσσερα διυλιστήρια της ΕΥΔΑΠ.

Παράλληλα έχει ξεκινήσει και η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή μιας και έχουν μπει μπρος δύο πιλοτικά projects για έξυπνους υδρομετρητές στο Παλαιό Φάληρο (3.000 μετρητές) και Πεντέλη (100 μετρητές) και στόχος είναι τα επόμενα 10 χρόνια να αντικατασταθούν οι συνολικά 2,5 εκατομμύρια υδρομετρητες της Αττικής. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο με αρχή το 2026 θα πρέπει να γίνεται αλλαγή σε περίπου 250.000 μετρητές.

Τέλος έχει προχωρήσει και ο σχεδιασμός για να καλυφθεί υδροδοτικά και αποχετευτικά η επένδυση της Lamda στο Ελληνικό με τα έργα να έπονται για το επόμενο διάστημα. Για τα έργα έχει υπογραφεί MoU με το οποίο η ΕΥΔΑΠ θα φτάσει μέχρι τα όρια της έκτασης. Για να γίνει αυτό η εταιρεία έχει ανασχεδιάσει το δίκτυο της για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες αυτές. Σε εξέλιξη είναι η μετατόπιση των δικτύων της στις περιοχές από τις οποίες θα περάσει η Γραμμή 4 του Μετρό”, αναφέρεται στο ypodomes.com.