ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Η 3 αλφα …και η Κορινθία

Η 3 αλφα …και η Κορινθία

“Όταν το 1968 οι αδελφοί Καραγεωργίου ίδρυσαν την 3 αλφα, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως ένα λαϊκό προϊόν, όπως τα όσπρια, θα μπορούσε να αποκτήσει υπεραξία και από τη χύδην μορφή που διακινούνταν μέχρι τότε να περάσει στη συσκευασμένη και να πωληθεί στο ράφι.

Όπως εξιστορεί ένας εκ των συνεχιστών αυτής της πορείας, ο κ. Κωνσταντίνος Ε. Καραγεωργίου, η χρονική συγκυρία χαρακτηριζόταν από την εμφάνιση των πρώτων self service καταστημάτων στη χώρα, επιτρέποντας στους ιδρυτές της εταιρείας –που είχαν θητεύσει στο μεγάλο «σχολείο» του ΦΙΞ– να τοποθετηθούν στους διάφορους κλάδους της τυποποίησης.

Σήμερα 50 χρόνια μετά, τα προϊόντα της «3 αλφα – Αφοί Κ. Καραγεωργίου ΑΕΒΕ» είναι συνυφασμένα με την ποιότητα, τιμώντας την επωνυμία που οι ιδρυτές της εταιρείας έδωσαν στο προϊόν και από το ράφι κάθε μικρού ή μεγάλου σημείου πώλησης βρίσκονται σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό, μεγαλώνοντας γενιές και γενιές Ελλήνων και όχι μόνο. Γιορτάζοντας μισό αιώνα παρουσίας στην ελληνική αγορά και με σημαντικές προοπτικές εξαγωγικής δραστηριότητας, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας 3 αλφα κ. Κώστας Καραγεωργίου επιμένει ότι «η δουλειά μας παραμένει εξίσου σκληρή με αυτή των πατεράδων μας και ότι η αγάπη μας γι’ αυτό που κάνουμε παραμένει επίσης αμείωτη».

Ο αριθμός των εργαζομένων ανέρχεται σε 120 άτομα και εκτός από την κυριαρχία της σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως φακές, φασόλια, αλλά και το ρύζι 3 αλφα καρολίνα, που είναι πρώτο σε πωλήσεις στην ελληνική αγορά, η εταιρεία αυξάνει σταθερά τις εξαγωγές τόσο σε απόλυτο μέγεθος όσο και ως ποσοστό επί των πωλήσεων

Το στοίχημα των εξαγωγών

Οπως εξηγεί ο κ. Κών. Καραγεωργίου, η διείσδυση στις δυτικές αγορές αποτελεί ένα στοίχημα. «Το προϊόν είναι κοντά στις προτιμήσεις των μεσογειακών λαών, όπως οι Ιταλοί, οι Πορτογάλοι, οι Γάλλοι, που έχουν τις δικές τους αγορές και δεν είναι πάντα εύκολο να διεισδύσει κανείς. Παρ’ όλα αυτά ενδιαφέρον υπάρχει στις αγορές με έντονο το ελληνικό στοιχείο, αλλά και σε ανατολικές χώρες που είναι κοντά στις διατροφικές τους συνήθειες, κάτι που φαίνεται στην αυξητική τάση των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια που ενισχύονται κατά 25% έως και 30%.

Παρά την κρίση η «3 αλφα Αφοί Κ. Καραγεωργίου» έχει καταφέρει να σταθεροποιήσει τον τζίρο της και όπως εξηγεί ο γενικός διευθυντής της εταιρείας «στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε τις συνεργασίες μας, να δημιουργήσουμε νέα προϊόντα και να μπούμε σε νέες αγορές».

Ομάδα Ελλήνων παραγωγών με 330 ενεργά μέλη

Ως εταιρεία έντονα συνδεδεμένη με την αγροτική παραγωγή, ο επικεφαλής της 3 αλφα Κών. Καραγεωργίου περιγράφει ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου την ανεξέλεγκτη διακίνηση προϊόντων χωρίς τις αναγκαίες ταυτοποιήσεις για την προέλευση του προϊόντος ή τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Η μείωση της ελληνικής παραγωγής μέσα από τη σταδιακή εγκατάλειψη ή τη στροφή των αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε άλλες καλλιέργειες οδήγησε στην αύξηση των εισαγωγών σε όσπρια στη χώρα μας, καθιστώντας τη χώρα μας ελλειμματική.

Σε μια προσπάθεια να θωρακιστεί η ποιότητα των προϊόντων της, η 3 αλφα πήρε την πρωτοβουλία και οργάνωσε τους προμηθευτές της δημιουργώντας την «ομάδα παραγωγών 3 αλφα», που σήμερα αριθμεί 330 ενεργά μέλη. Η πρωτοβουλία, όπως εξηγεί ο κ. Καραγεωργίου, στοχεύει στην αναστροφή του ισοζυγίου μεταξύ εισαγωγών και ελληνικής παραγωγής υπέρ της δεύτερης. «Στόχος μας είναι να καταφέρουμε όλα μας τα προϊόντα μας να είναι ελληνικά, ποιοτικά και η σχέση ποιότητας και τιμής να είναι αυτή που πρέπει να είναι στην αγορά», υπογραμμίζει.

Μέσα από τις ομάδες παραγωγών η 3 αλφα επιδιώκει να συνασπίσει τους παραγωγούς κάτω από τη δική της ομπρέλα. Οπως εξηγεί ο κ. Καραγεωργίου, «ομαδοποιούμε τους αγρότες ανά περιοχή και ανά είδος καλλιέργειας, τους παρέχουμε γεωπόνους ώστε να τους καθοδηγήσουν στο να ακολουθήσουν ορθά πρότυπα γεωργικής πρακτικής, διασφαλίζοντας έτσι την ποιότητα και την τιμή του προϊόντος». Ομάδες παραγωγών έχουν αναπτυχθεί στον Εβρο, στις Σέρρες, στην Καβάλα, στο Κιλκίς, στις Πρέσπες, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στην Κορινθία και όπως υπογραμμίζει ο κ. Καραγεωργίου, «είναι μια συνεργασία win win, αφού οι παραγωγοί είναι ήσυχοι ότι το προϊόν τους θα απορροφηθεί μέσω του δικτύου της 3 αλφα και ότι θα πληρωθούν έγκαιρα». Παρόμοιες πρωτοβουλίες βοηθούν στην καλύτερη οργάνωση της ελληνικής παραγωγής, που είναι κατακερματισμένη, αλλά και στην επιστροφή μεγάλου αριθμού νέων γεωπόνων στην αγροτική παραγωγή, που είναι αισθητή την τελευταία δεκαετία λόγω και της κρίσης.

«Έχουμε θετικά μηνύματα, οι συνεργάτες μας το έχουν πάρει πολύ σοβαρά», υπογραμμίζει και «αυτό που βλέπουμε την τελευταία δεκαετία είναι ότι αρκετοί νέοι επέστρεψαν στην ελληνική γη». Στις συσκευασίες των προϊόντων από την «ομάδα παραγωγών 3 αλφα» αναγράφονται στην ετικέτα ο τόπος προέλευσης και το ονοματεπώνυμο του παραγωγού, διασφαλίζοντας την αξιοπιστία της εταιρείας…”, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην kathimerini.gr.

Καντε κλικ για να αφησετε καποιο σχολιο

Αφηστε καποιο σχολιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Περισσοτερα στην κατηγορια ΑΓΡΟΤΙΚΑ

λεμονιές

Στο Κιάτο οι πορτοκαλιές παράγουν λεμόνια και δηλώνονται ως…

korinthiannewsΙανουαρίου 8, 2019
ΕΛΓΑ αποζημειώσεις

Πόσα χρήματα από τον ΕΛΓΑ θα μοιραστούν σήμερα στους Κορίνθιους αγρότες…

korinthiannewsΔεκεμβρίου 14, 2018
Ψυχογιός Γ.3

Ο βουλευτής Γ. Ψυχογιός ανέφερε ότι ικανοποιείται ένα αίτημα των παραγωγών της Κορινθίας…

korinthiannewsΔεκεμβρίου 3, 2018
ελιές -μάζεμα

Σε απόγνωση οι Κορίνθιοι αγρότες!- Τους “έκαψε” το λάδι!- Εξευτελιστική η τιμή πώλησης- Το θέμα έφτασε στον υπουργό!

korinthiannewsΝοεμβρίου 19, 2018
λεμόνια

Πόσο επηρέασαν και τους Κορίνθιους αγρότες τα λεμόνια της Τουρκίας – Τι θυμούνται στο Ξυλόκαστρο…

korinthiannewsΝοεμβρίου 12, 2018

…Τι τρέχει με τα προϊόντα Φενεού;

korinthiannewsΝοεμβρίου 9, 2018