“Καταρρέει” το στολίδι του Ξυλοκάστρου! -Στο δάσος του “Πευκιά” υποχωρούν…

“Το εκτεταμένο και επιδεινούμενο πρόβλημα των διαβρώσεων από την θάλασσα στις ακτές του Κορινθιακού κόλπου, οι οποίες επηρεάζουν πλέον και το παραθαλάσσιο δάσος του Πευκιά, κοντά στο Ξυλόκαστρο -ένα από τα 19 χαρακτηρισμένα ως “αισθητικά” δάση της Ελλάδας- αποτέλεσε το κύριο αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση που είχε στην Τρίπολη την Πέμπτη 21 Μαΐου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με τον δήμαρχο Ξυλoκάστρου – Ευρωστίνης Βλάση Τσιώτο.

“Υπάρχει πλέον μεγάλο ζήτημα με το παραθαλάσσιο δάσος του Πευκιά, καθώς υποχωρούν λόγω της διάβρωσης, μονοπάτια, πεζόδρομοι και άλλοι διαμορφωμένοι χώροι μέσα στο εν λόγω δάσος” τόνισε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι συμφώνησε με τον δήμαρχο να προχωρήσει άμεσα η προμελέτη που θα αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος, ώστε να ακολουθήσει η οριστική μελέτη για την αντιμετώπισή του.

Υπενθύμισε δε ότι πρόσφατα το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε πίστωση 2.800.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των διαβρώσεων στον Κορινθιακό κόλπο.

Σημειώνεται ότι στο εν λόγω δάσος είναι ανεπτυγμένο δίκτυο μονοπατιών, ενώ στην ίδια περιοχή βρίσκεται και η βίλλα του ποιητή Αγγελου Σικελιανού. Το δάσος του Πευκιά καλύπτει συνολική έκταση 243,5 στρεμμάτων και η ηλικία του υπολογίζεται στα 140 χρόνια, αποτελείται δε κατά κύριο λόγο από χαλέπια πεύκη, ωστόσο σε αυτό υπάρχουν 83 διαφορετικά είδη φυτών, κάποια από τα οποία φυτεύτηκαν σε διαφορετικές περιόδους…”, αναφέρθηκε από την περιφέρεια Πελοποννήσου!