ΚΙΑΤΟ: 33 άτομα είχαν ύποπτα ευρήματα και προτάθηκε ο περαιτέρω έλεγχος…

Από το δήμο Σικυωνίων αναφέρεται: «Την Τετάρτη 03/07/2024, στο ΚΑΠΗ Κιάτου πραγματοποιήθηκε, από τον Δήμο Σικυωνίων σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και την Εταιρεία AKOUSTIKA MEDICA, δράση πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης της ακουστικής ικανότητας με τίτλο «Αγαπήστε τα αυτιά σας».

Ο δωρεάν ακουολογικός έλεγχος (ωτοσκόπηση) πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον ιατρό Κωνσταντίνο Μπαλαφούτη, εξετάστηκαν συνολικά 56 άτομα και σύμφωνα με τα αποτελέσματα 33 από αυτούς είχαν ύποπτα ευρήματα και προτάθηκε ο περαιτέρω έλεγχος.

Την δράση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλοςο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε «Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η πρόληψη εκτιμάται από την επιστήμη της ιατρικής ως σημαντικότερη ακόμη κι από τη θεραπεία. Ο Δήμος Σικυωνίων εδώ και χρόνια έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής, με δωρεάν εξετάσεις, που στόχο έχει την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση ασθενειών, διασφαλίζοντας έτσι μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους του, ανεξαρτήτων οικονομικών ή άλλων κριτηρίων. Ευχαριστούμε πολύ τόσο το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) όσο και την Εταιρεία AKOUSTIKA MEDICAγια την στήριξή τους και σ’ αυτή τη δράση προληπτικής ιατρικής που έλαβε χώρα στο δήμο μας».

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. κ. Γιώργος Πατούλης, απηύθυνε επίσης χαιρετισμό και δήλωσε «Μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας στηρίζουμε την πρόληψη μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου. Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αποτελεί σημαντικό εργαλείο βοήθειας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, δίνοντας τους τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις πρόληψης όπως αυτή. Η βαρηκοΐα και σε μακροχρόνια βάση, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη καθώς επίσης και σε νόσο Alzheimer (άνοια) αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα βάσει σχετικών ερευνών».

ΚΕΠ Υγείας: Προληπτικές εξετάσεις για 12 κύρια νοσήματα

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 12 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των ΚΕΠ Υγείας εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το followup της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 12 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, ο Καρκίνος του Πνεύμονα, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια».