ΚΟΡΙΝΘΙΑ: Έβαλαν στόχο τα φωτοβολταϊκά πάρκα -Πως λειτουργούσαν οι δράστες…

“Εξαρθρώθηκε , μετά από μεθοδική και συστηματική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά κλοπές σε μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης είναι αποτέλεσμα ενδελεχών ερευνών του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, κατά τις οποίες οι αστυνομικοί αξιοποίησαν πλήρως όλα τα στοιχεία που συνέλλεξαν, τόσο με φυσικές όσο και με ειδικές ανακριτικές μεθόδους.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν στις 28 Σεπτεμβρίου 2019, το βράδυ, στον Ελαιώνα Ηλείας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας με την συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, πέντε αλλοδαποί άνδρες, ηλικίας 35,33,32,31 και 25 ετών.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα – που περιλαμβάνει, τα κατά περίπτωση, αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τους τελευταίους έξι μήνες είχαν διαπράξει συνολικά, οκτώ κλοπές και μια απόπειρα κλοπής σε φωτοβολταϊκά πάρκα, σε περιοχές των Νομών Ηλείας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Κορινθίας, Καρδίτσας και Πιερίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι πέντε δράστες, επιβαίνοντες σε δύο αυτοκίνητα, μετέβαιναν σε μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, όπου με τη χρήση εργαλείων, αφαιρούσαν καλώδια χαλκού και προξενούσαν μεγάλες υλικές ζημιές στις εγκαταστάσεις.

Οι δράστες είχαν αφαιρέσει καλώδια χαλκού, διαφόρων διατομών, συνολικού μήκους άνω των 15 χιλιομέτρων, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 240.000 ευρώ, ενώ οι φθορές που προκάλεσαν στα φωτοβολταϊκά πάρκα ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

Η σύλληψη των δραστών πραγματοποιήθηκε στον Ελαιώνα Ηλείας, κοντά σε φωτοβολταϊκο πάρκο της περιοχής, ενώ οι αστυνομικοί βρήκαν στην κατοχή τους και κατάσχεσαν γάντια και εργαλεία όπως κόφτες, πένσες, κατσαβίδια, επαναφορτιζόμενο συρματόσχοινο με γάντζους στις άκρες και άλλα, τα οποία χρησιμοποιούσαν για την αφαίρεση και την έλξη των καλωδίων χαλκού…”, αναφέρεται μεταξύ άλλων από την αστυνομία