ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΚΟΡΙΝΘΙΑ: …Έτσι κινήθηκε η τιμή του βερίκοκου

ΚΟΡΙΝΘΙΑ: …Έτσι κινήθηκε η τιμή του βερίκοκου

“Μία ιδιαίτερη χρονιά αναμένεται να είναι η φετινή για τους παραγωγούς βερίκοκου στην Αργολίδα και στην Κορινθία, περιοχές που καλύπτουν σε μόνιμη βάση το 50% της συνολικής παραγωγής στην Ελλάδα. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά δίνουν ένα προβάδισμα στην αγορά, όπου, όμως, και φέτος υπάρχουν ζητήματα με τις τιμές που διαμορφώθηκαν, με αποτέλεσμα τη δημιουργία δυσάρεστων σκέψεων για το τι μέλλει γενέσθαι. Απέναντι στα προβλήματα, παρόλα αυτά, υπάρχουν οι αριθμοί, που εκπέμπουν αισιοδοξία. Στον τομέα των εξαγωγών, η αύξηση μέχρι στιγμής αγγίζει το 52,4%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 10.928 τόνους.

Ξεπέρασε τα 10.000 στρέμματα στην Κορινθία

Αυξητικές είναι και οι τάσεις στην Κορινθία, όπως μας ενημέρωσαν οι αρμόδιοι από τη ΔΑΟΚ, επισημαίνοντας ότι φέτος αναμένεται περαιτέρω αύξηση της παραγωγής, ενώ το 2016 και το 2017 καλλιεργήθηκαν 10.500 στρέμματα και παρήχθησαν περίπου 9.500 τόνοι. Η αύξηση της καλλιέργειας εντοπίζεται στις ποικιλίες επιτραπέζιου που ήδη είναι πολλές.

Από τον Αγροτικό Σύλλογο Νεμέας, ο Κώστας Κωστάκης μας δήλωσε ότι «επικρατεί μία απογοήτευση στον κόσμο, αφού τα κέρδη του είναι μικρά και τις τιμές τις διαμορφώνει ένα καρτέλ. Η εξαγωγή κινήθηκε από 35 έως 55 λεπτά. Η κομπόστα άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα για τον παραγωγό αφού άρχισε διαλογή, και σε αυτόν τον τομέα, ενώ παλιά ήταν σκούπα για όλο το προϊόν. Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στα 30 λεπτά, ενώ δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί η τιμή της πούλπας, που κινείται από 17 έως 15 λεπτά».

Τέλος, ο κ. Κωστάκης αναφέρθηκε και στην έλλειψη συντονισμού από το κράτος στην καλλιέργεια ενός τόσο εξαγώγιμου προϊόντος όπως το βερίκοκο, με αποτέλεσμα την ύπαρξη πολλών ποικιλιών.

Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίου Βασιλείου, ο Μιχάλης Βαρδάκας μας τόνισε ότι «φέτος έχουμε αυξημένη παραγωγή κατά 30% και οι τιμές είναι στα περσινά επίπεδα σε ό,τι αφορά την κομπόστα, ενώ η πούλπα έπεσε πολύ χαμηλά, στα 13 λεπτά. Η ποσότητα που υπολογίζουμε να κατευθυνθεί για πούλπα είναι περίπου 300 τόνοι .Το επιτραπέζιο κινήθηκε στα 60 έως 00 λεπτά. Γενικότερα, οι τιμές τα τελευταία χρόνια παραμένουν σταθερές, με μία ελαφριά πτωτική τάση», συμπλήρωσε…”, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ypaithros.gr

Καντε κλικ για να αφησετε καποιο σχολιο

Αφηστε καποιο σχολιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Περισσοτερα στην κατηγορια ΑΓΡΟΤΙΚΑ

λεμονιές

Στο Κιάτο οι πορτοκαλιές παράγουν λεμόνια και δηλώνονται ως…

korinthiannewsΙανουαρίου 8, 2019
ΕΛΓΑ αποζημειώσεις

Πόσα χρήματα από τον ΕΛΓΑ θα μοιραστούν σήμερα στους Κορίνθιους αγρότες…

korinthiannewsΔεκεμβρίου 14, 2018
Ψυχογιός Γ.3

Ο βουλευτής Γ. Ψυχογιός ανέφερε ότι ικανοποιείται ένα αίτημα των παραγωγών της Κορινθίας…

korinthiannewsΔεκεμβρίου 3, 2018
ελιές -μάζεμα

Σε απόγνωση οι Κορίνθιοι αγρότες!- Τους “έκαψε” το λάδι!- Εξευτελιστική η τιμή πώλησης- Το θέμα έφτασε στον υπουργό!

korinthiannewsΝοεμβρίου 19, 2018
λεμόνια

Πόσο επηρέασαν και τους Κορίνθιους αγρότες τα λεμόνια της Τουρκίας – Τι θυμούνται στο Ξυλόκαστρο…

korinthiannewsΝοεμβρίου 12, 2018

…Τι τρέχει με τα προϊόντα Φενεού;

korinthiannewsΝοεμβρίου 9, 2018