ΚΟΡΙΝΘΙΑ: …Κακά μαντάτα για τους παραγωγούς ελαιολάδου; -Δύο διαφορετικές εκτιμήσεις

“Δυσάρεστες παραμένουν οι πρώτες εκτιμήσεις για τη νέα παραγωγή ελαιολάδου στην Κορινθία, καθώς μιλούν για μία, ακόμη, σοδειά μεγάλων μειώσεων. «Η πρόβλεψή μας είναι ότι η μείωση θα φτάσει το 60%», αναφέρει από την τοπική ΔΑΟΚ ο γεωπόνος Γιάννης Καλαντζής, εξηγώντας ότι η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά και μόνο στην Κορωνέικη ποικιλία, που δεν αποτελεί μεγάλο μέρος της παραγωγής, διαφέρει κάπως η εικόνα.

Ακόμη χειρότερη πρόβλεψη κάνει για τη νέα παραγωγή ο καλλιεργητής Βασίλης Παρασκευάς από τον Άγιο Βασίλειο, ανεβάζοντας την εκτίμηση της μείωσης στο 80%. «Η ζημιά φάνηκε στην ανθοφορία», σημειώνει, εκτιμώντας ότι η σκόνη που υπήρχε επηρέασε τον ανθό, έχοντας ιδιαίτερη επίπτωση στην τοπική ποικιλία Μανάκι, η οποία και πλειοψηφεί έναντι της Κορωνέικης. «Σε μερικούς ελαιώνες, η ζημιά ήταν ολοκληρωτική», υπογραμμίζει.

Αντίθετα, πιο καθησυχαστικός εμφανίζεται ο γεωπόνος Γιώργος Πάπας, από την περιοχή του Κιάτου. Όπως εκτιμά, η παραγωγή για την περιοχή δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη, όμως θα είναι καλύτερη από την περασμένη χρονιά. «Φυσικά, υπάρχει ακόμα δρόμος, αλλά τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν είναι ανησυχητικά», συμπληρώνει”, αναφέρεται στο ypaithros.gr.