ΚΟΡΙΝΘΙΑ: Οι αγρότες λόγω των μεγάλων ζημιών βρίσκονται σε απόγνωση…

Από το «Κίνημα Αλλαγής Κορινθίας» αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Α. Πουλάς, Α. Πάνας και Γ. Αρβανιτίδης κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν σε αγροτικές παραγωγές στην Κορινθία, την Αργολίδα και την Χαλκιδική από τον πρόσφατο καύσωνα που κορυφώθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Γίνεται αναφορά και σε ζημιέςαπό προηγούμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, ζημιές που προκάλεσανο ανοιξιάτικος παγετός του Απριλίου σε αμπελοειδή – πυρηνόκαρπα –εσπεριδοειδή και οι υψηλές θερμοκρασίες του Μαΐου στα ελαιόδεντρα. 

Ζητήσαμε να γίνει έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών, γρήγορη πληρωμή των αποζημιώσεων και ενίσχυση των αγροτών που λόγω ζημιών, φορολογικών – ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, υψηλού κόστους παραγωγής και επιπτώσεων πανδημίας δοκιμάζονται τα τελευταία χρόνια και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Ζητήσαμε ενημέρωση για το αν και πότε θα καταβληθεί το 40% της προκαταβολής των αποζημιώσεων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Επιπλέον,επειδή λόγω της κλιματικής αλλαγής όλο και πιο συχνά τα έντονα καιρικά φαινόμενα αυξάνουν τους κινδύνους για την αγροτική παραγωγή και το αγροτικό εισόδημααπαιτείται ο εκσυγχρονισμός και η ενδυνάμωση του συστήματος ασφάλισης της φυτικής παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου. Απαιτούνται βελτιώσεις και ερωτάται ο Υπουργός αν υπάρχει σχέδιο, πότε θα παρουσιαστεί και πότε θα εφαρμοστε.

Οι αγρότες της Κορινθίας, της Αργολίδας και της Χαλκιδικής, λόγω των μεγάλων ζημιών και του υψηλού κόστους παραγωγής αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και βρίσκονται σε απόγνωση…»