ΚΟΡΙΝΘΙΑ: Πρωταπριλιάτικη εξέλιξη για το φράγμα στον Ασωπό!!! -Αγρότες …ακόμα περιμένετε;

-Του Φώτη Νικολακόπουλου

Πραγματικά αναρωτιόμαστε τι σχόλια θα κάνουν οι Κορίνθιοι αγρότες διαβάζοντας την παρακάτω ανακοίνωση σε ότι αφορά το πολυπόθητο φράγμα στον Ασωπό!!!

Αυτή τη φορά μιλάνε ακόμα για μελέτη που υπογράφτηκε Πρωταπριλιάτικα (φανταστείτε δηλαδή πότε θα ολοκληρωθεί το έργο!!!)

…Άραγε είναι τυχαία αυτή η εξέλιξη που έγινε την Πρωταπριλιά;

Το έργο του φράγματος στον Ασωπό δυστυχώς οι πολιτικοί το έχουν …καταντήσει ως Πρωταπριλιάτικο αστείο! Το έχουμε γράψει ξανά! Αν δεν δούμε το έργο να ολοκληρώνεται, εξυπηρετώντας παράλληλα τους αγρότες όπως πρέπει, δεν λαμβάνουμε υπόψη καμία ανακοίνωση!

…Χορτάσαμε από ανακοινώσεις και λόγια ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ από Κορίνθιους πολιτικούς για το φράγμα στον Ασωπό (ένας από αυτούς και ο Κορίνθιος υφυπουργός Ν. Ταγαράς …που πάλι φαίνεται στην παρακάτω ανακοίνωση!!!)

Ο Ταγαράς σε μία από τις παλιές φωτογραφίες …που στηνόταν για να δείξει τις εργασίες στο φράγμα στον Ασωπό, οι οποίες μετά από λίγο σταματούσαν!!!

Από την περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοινώθηκε την Πρωταπριλιά: “Η Σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία για την Μελέτη των Αρδευτικών Έργων Φράγματος Ασωπού Ν. Κορινθίας, υπεγράφη σήμερα στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά, του Υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Χρίστου Δήμα και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού.

Η σύμβαση, με προϋπολογισμό περίπου 5,6 εκατ. ευρώ, έχει ως αντικείμενο τη σύνταξη μελετών υδραυλικών έργων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν στην ασφάλεια του φράγματος, καθώς επίσης και ηλετρομηχανικών, γεωργικών, περιβαλλοντικών, τοπογραφικών, εδαφολογικών, γεωλογικών, γεωφυσικών, γεωτεχνικών, στατικών και οικονομικών μελετών.

Στόχος της μελέτης είναι η κατασκευή ενός σύγχρονου, αρδευτικού υπό πίεση δικτύου στην παραλιακή βόρεια πεδινή Κορινθία μέχρι το Κιάτο. Παράλληλα, στοχεύει στον τεχνητό εμπλουτισμό των υδροφορέων της παραλιακής Βόρειας Κορινθίας.

Παράλληλα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μετά και την ανάληψη της σχετικής αρμοδιότητας, προωθεί εντατικά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται, ώστε μετά την εξασφάλιση των πρόσθετων πιστώσεων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η ολοκλήρωση του φράγματος να γίνει περίπου στον ίδιο χρόνο με την ολοκλήρωση της εν λόγω μελέτης.

Με τη λειτουργία του φράγματος, του οποίου ο ταμιευτήρας θα έχει χωρητικότητα περίπου 30,2 εκατ. κυβικών μέτρων νερού και των συνοδών δικτύων, εκτιμάται ότι θα αρδεύονται περίπου 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην περιοχή από την Κόρινθο μέχρι το Κιάτο.

Η κατασκευή του έργου εκτιμάται ότι θα συμβάλει:

Στη σημαντική εξοικονόμηση υδάτινων πόρων που χρησιμοποιούνται για την άρδευση, που σήμερα πραγματοποιείται πλημμελώς με επιφανειακές κυρίως μεθόδους, στην παραλιακή περιοχή.

Στη διευκόλυνση της εφαρμογής και αυτοματοποίησης των αρδεύσεων, εξοικονομώντας ταυτόχρονα σημαντική ποσότητα ανθρωποωρών εργασίας και οικονομικών πόρων.

Στη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων της περιοχής, ιδιαίτερα αυτών που εξάγονται (π.χ. σταφύλια Στιμάγκας).

Στη βελτίωση της παροχής και της ποιότητας νερού, με το οποίο υδρεύονται οι παραλιακοί οικισμοί του Δήμου Βέλου-Βόχας”.

ΣΣ. Εμείς αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι Κορίνθιοι αγρότες θα περιμένουν για πολύ ακόμα να δουν το έργο ολοκληρωμένο και παράλληλα να τους εξυπηρετεί όπως πρέπει! Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα!

Καλό είναι κάποιοι Κορίνθιοι πολιτικοί να σταματήσουν επιτέλους τις “βαρύγδουπες” δηλώσεις για το φράγμα στον Ασωπό γιατί απλά …χορτάσαμε από λόγια!