ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του διημέρου…

0

Από τη μητρόπολη Κορίνθου αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Κορυφώθηκαν κι εφέτος οι Λατρευτικές Εκδηλώσεις του διημέρου 28ης και 29ης Ιουνίου 2020 προς τιμήν του Ιδρυτού της Τοπικής μας Εκκλησίας και Πολιούχου Κορίνθου Αγίου Αποστόλου Παύλου.

Για πρώτη φορά εφέτος, εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και των «μέτρων», που επέβαλε η Εφορία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, ο καθιερωμένος Μέγας Συνοδικός Εσπερινός, που τελούνταν στο Βήμα του Γαλλίωνος, εντός του Αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Κορίνθου, πραγματοποιήθηκε, μόνο για εφέτος, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο.

Ο μεθέοτρος τρισαρχιερατικός Εσπερινός τελέστηκε προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεώς μας, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, συγχοροστατούντων του ορισθέντος από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως μοναδικού εκπροσώπου Αυτής, λόγω των υφισταμένων μέτρων για την υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, με την παρουσία όλων των Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως μας ως και πλήθους ευσεβών Χριστιανών.

Τον πανηγυρικό λόγο εξεφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στην Παύλειο διδασκαλία περί αγάπης, η οποία έχει καθολικό περιεχόμενο, που αφορά σ’ ολόκληρο τον άνθρωπο, ως ψυχοσωματική οντότητα. Η αγάπη είναι η κινητήριος δύναμη με την οποία ο άνθρωπος απελευθερώνεται από τα δεσμά του ατομισμού του και επιτυγχάνει τον απεγκλωβισμό του από τα στενά όρια της απομόνωσης και της αποξένωσης.

Τα στοιχεία εκείνα που οριοθετούν την πραγματική αγάπη κατά τον Απόστολο των Εθνών Παύλο είναι η μακροθυμία και η καλοσύνη. Στη αγάπη δεν χωράει η ζηλοτυπία, η υπερηφάνεια, η καυχησιολογία, ο εγωισμός, η μνησικακία και ο θυμός. Η θυσιαστική αγάπη, η αποδοχή και ο σεβασμός στον «πλησίον», είναι το «κλειδί» με το οποίο θα καταξιωθούμε στην πορεία μας προς την Βασιλεία των Ουρανών…».