ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Λειτουργία κέντρου μαθήσεως του πανεπιστήμιου Λευκωσίας στην μητρόπολη…

Από τη μητρόπολη Κορίνθου ανακοινώνεται: «ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΑΘΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΑΣ.

Μετά πολλής χαράς αναγγέλλουμε ότι την 11ην Σεπτεμβρίου 2019 στο Ι. Μετόχιον της Ι. Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κύκκου «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ», στην Λευκωσία της Κύπρου, υπεγράφη υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, ως νομίμου εκπροσώπου της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου, και του Καθηγητή κ. Φιλίππου Πουγιούτα, Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, και συνυπεγράφη υπό του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας κ.Νικηφόρου Μνημόνιο Συνεργασίας με το Τμήμα Θεολογίας του ως άνω Πανεπιστημίου, δια του οποίου η Ι. Μητρόπολις Κορίνθου θα αποτελέσει Κέντρο Μαθήσεως (Κ.Μ.) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (Π.Λ.) [Παράρτημα Α] για το εξ αποστάσεως Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Θεολογία και για το συμβατικής φύσεως Διδακτορικό Πρόγραμμα Θεολογίας.

Η Ι. Μητρόπολίς μας για τον σκοπό αυτό παραχωρεί το Συνεδριακό Κέντρο της «Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ», στην Αρχαία Κόρινθο, ως και την «ΚΡΟΚΙΔΕΙΟ» Αίθουσα, στην Κόρινθο, για τις Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις (Ο.Σ.Σ.) του εξ αποστάσεως Προγράμματος Θεολογίας και για τις συναντήσεις των φοιτητών του συμβατικής φύσεως Διδακτορικού Προγράμματος Θεολογίας με τους επιβλέποντες καθηγητές αλλά και για φιλοξενία επιστημονικών συνεδρίων και ημερίδων με θέματα κυρίως που άπτονται της «Παυλείου Θεολογίας», τόσο για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές όσο και γιατο ευρύτερο κοινό. Συνήθως θα πραγματοποιούνται δύο τέτοια συνέδρια ή ημερίδες κατ᾿έτος ως και Ιερατικές Συνάξεις για την επιμόρφωσι των Κληρικών μας.

Επί πλέον η Ι. Μητρόπολίςμας,με την έμπνευσι και απόφασι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και με την έγκρισι του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, αναλαμβάνει το 50% των διδάκτρων των μεταπτυχιακών φοιτητών στο πλαίσιο των κατ᾿έτος υποτροφιών, που έως σήμερα παρέχει σε πρωτοεισαχθέντες στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα φοιτητές εκ της Μητροπολιτικής Επαρχίας μας.

Ο χρόνος ολοκληρώσεως των μεταπτυχιακών μαθημάτων ορίζεται σε τρία εξάμηνα και οι φοιτητές κατ᾿έτος θα είναι τον αριθμό, με προϋπόθεσι την κτήσι Πτυχίου Ανωτάτης Πανεπιστημιακής Σχολής οιασδήποτε κατευθύνσεως, όχι αποκλειστικώς Θεολογίας.

Η Ι. Μητρόπολίς μας επιβαρυνόμενη από την Αποστολική Παράδοσί της και μάλιστα την «Παύλειο» αλλά και από την εγνωσμένου κύρους Ιερατική Σχολή Κορίνθου, η οποία μετεξελήχθη σε Εκκλησιαστικό Λύκειο, που συγχωνεύθηκε μετά του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών (!), δια της υπ αριθμ. 49946/Α2 (Φ.Ε.Κ. 651/τ.2/14-5-2010 Υπουργικής Αποφάσεως, με την σοφή απόφασι του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας και την σεπτή υπ᾿αριθμ. Πρωτ. 3783/3-9-2019έγκρισι της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ήχθη στην συγκεκριμένη ενέργεια, η οποία και θα βοηθήσει και στην «δια βίου μάθηση» των Κληρικών μας.

Προς τούτο, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, συνοδευόμενος υπό του Θεοφιλεστάτου Βοηθού Επισκόπου της Ι. Μητροπόλεως μας αγίου Κεγχρεώνκ. Αγαπίου, ο οποίος ορίσθηκε υπεύθυνοςτης Γραμματείας στο Κέντρο Μαθήσεως (Κ.Μ.), και Κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως μας, ταξίδεψαν κατά το χρονικό διάστημα από 9-16/09/2019 στην Κύπρο, έτυχον θερμής υποδοχής και αρχοντικής φιλοξενίας από τους Πανιερωτάτους Μητροπολίτες Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, Κύκκου και Τηλλυρίαςκ. Νικηφόρο, Λεμεσού κ. Αθανάσιο, τους ΕλλογιμωτάτουςΚαθηγητάςκ. Χρήστον Οικονόμου,κ. Νικόλαον Νικολαΐδη, εξαιρέτως δε από τον κ. ΦίλιππονΠουγιούταΠρύτανι, κ. ΧρήστονΠαναγίδηΚοσμήτορα, Αντιπρυτάνεις, Γραμματείς και από τον Συντονιστή του Προγράμματος κ. Λουκά Παναγιώτου και έφεραν εις αίσιο πέρας όλη την προσπάθεια, η οποία – Θεού θελοντος- θα αρχίσει να λειτουργεί από το β΄Εξάμηνο για καθαρά τεχνικούς λόγους.

Αναμένουμε εγγραφές μεταπτυχιακών φοιτητών όχι μόνον από τα όρια της Ι. Μητροπόλεως μας αλλά από ολόκληρη την Πελοπόννησο, όσο το δυνατόν ενωρίτερα, για την εφαρμογή και λειτουργία αυτής της προσπάθειας. (Τηλ. Επικοινωνίας: 2741-0-22547 καθημερινά κατά τις ώρες 10.30΄π.μ. – 14.00΄μ.μ.)».