ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Ξεκίνησαν οι εσπερινές κατηχητικές συνάξεις…

Από τη μητρόπολη Κορίνθου αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Με την τέλεση της Ι. Ακολουθίας του Αγιασμού και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου ξεκίνησαν την Δευτέρα, 18  Νοεμβρίου 2019, στην «Κροκίδειο» Αίθουσα στην Κόρινθο, οι εσπερινές Κατηχητικές συνάξεις πνευματικής οικοδομής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας με τον γενικό τίτλο: «Εις Οικοδομήν του Σώματος του Χριστού».

Προσκεκλημένη του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου ήταν η Ιστορικός και Διδάκτωρ Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία – Ελευθερία Γιατράκου η οποία εξ αφορμής της συμπλήρωσης, κατά τον προηγούμενο μήνα Οκτώβριο ε. έ., 115 ετών από τον θάνατο του Παύλου Μελά ομίλησε με θέμα: «Παύλος Μελάς ο Πρωτοπόρος και Πρωτομάρτυρας του Μακεδονικού Αγώνα».

Η κ. Γιατράκου με απαράμιλλη γλαφυρότητα, με ζήλο και νεανικό παλμό, εμφάνισε αδιαμφισβήτητα στοιχεία από το γενεαλογικό δέντρο, την ανατροφή, την δράση και τον αγώνα του θρυλικού ήρωα Μακεδονομάχου Παύλου  Μελά, ο οποίος στις 14 Οκτωβρίου του 1904 στο χωριό Σιάτιστα έπεσε για την ελευθερία της Μακεδονίας και της Ελλάδος ολόκληρης.

Με πίστη βαθειά στον Θεό, που σε κάθε ευκαιρία εξεδήλωνε, με αγάπη προς την Πατρίδα άμετρη, με αφοσίωση στα ιδανικά της φυλής, αποτελεί για όλες τις εποχές παράδειγμα προς μίμηση. Χαρακτηριστικά είναι τα ίδια τα λόγια του: «Δεν υπήκουσα παρά εις μίαν ιδέαν, να φανώ χρήσιμος εις τον πλησίον και εις τον τόπον μου». Κλείνοντας η κ. Γιατράκου τόνισε πως η ιστορική μνήμη της αυτοθυσίας του γενναίου ανθυπολοχαγού του πυροβολικού Παύλου Μελά  επιβάλλεται πάντοτε να μελετάται και να διδάσκεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ώστε να εμφορούμαστε από ιδανικά που ανεβάζουν την ποιότητα της ζωής, τη νοηματίζουν και λαμπρύνουν την ένδοξη Πατρίδα μας…».