ΚΟΡΙΝΘΙΑ: Οι Α΄ Χαιρετισμοί στην Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου

Από τη μητρόπολη Κορίνθου αναφέρεται: «Την Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος ετέλεσε την Ι. Ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών στην Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου, πλαισιούμενος από τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιο Ραζνύ, και τον Αρχιδιάκονο της Ι. Μητροπόλεως μας π. Δαμασκηνό Γεννηματά.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας απευθυνόμενος προς την Ιερά Αδελφότητα επεσήμανε το γεγονός ότι, στη σημερινή εποχή τα πάντα διαστρέφονται και μεταλλάσσονται τόσο στην φύση όσο και στον άνθρωπο. Τα πράγματα δεν είναι απλά, όπως ήταν κάποτε, που οι άνθρωποι είχαν ξεκάθαρους ρόλους στην κοινωνία και καλλιεργώντας την γη έπαιρναν τους καρπούς της και ζούσαν απ’ αυτούς. Σήμερα τα πάντα έχουν αλλάξει. Οι ρόλοι δεν είναι πλέον διακριτοί στην κοινωνία μας, η φύση έχει διασαλευτεί και ο άνθρωπος έχει χάσει την «πυξίδα» του.

Ο τρόπος για να αποφύγουμε την σύγχρονη κατάπτωση της κοινωνίας μας, τις πορείες των επεισοδίων και των σκοτωμών,  τις «μολότοφ» αλλά και το ίδιο το σύστημα, που καταδίκασε τον άνθρωπο σε «μαύρη» ζωή είναι η περιφρόνηση του. Με μια πιο αποστασιοποιημένη ματιά στη ζοφερή πραγματικότητα, με μια στροφή προς την πνευματικότητα και με σταθερή την Πίστη μας μπορούμε να αναζητήσουμε και πάλι τον Θεό, που τόσο «ντεμοντέ» κόπτονται να τον παρουσιάζουν και να πορευθούμε χωρίς φόβο, με πρότυπο την Παναγία μας, η οποία κυοφόρησε, εκ Πνεύματος Αγίου, τον Χριστό για να λυτρώσει την ανθρωπότητα από την φθορά και τον θάνατο. Γι’ αυτό και προέτρεψε την Γερόντισσα Ευπραξίακαι την Ι. Αδελφότητα να προσεύχονται ακατάπαυστα στην Παναγιά μας, ως Φανερωμένη, να μας καθοδηγεί, να γίνει ίλεως και όπως μας λύτρωσε πριν 200 χρόνια από τον Τούρκικο ζυγό, έτσι να μας λυτρώσει και σήμερα από την φονική πανδημία.  

Το ίδιο απόγευμα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος ετέλεσε την Ι. Ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών στον Ι. Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου «Παναγίας Γιάτρισσας» στο Λουτράκι, πλαισιούμενος από τον Εφημέριο του Ι. Ναού Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Νικόλαο Βασιλόπουλο και τον Διάκονο π. Γεώργιο Μαρινάκη.

Ο Θεοφιλέστατος, στον λόγο του αρχικά αναφέρθηκε στην επέτειο των 200 χρόνων, από το 1821, επισημαίνοντας ότι το θαύμα επετεύχθη εξαιτίας της τόλμης των Ελλήνων και της ακράδαντης Ορθοδόξου Πίστεως των. Σήμερα, που ακούσαμε τους πρώτους οίκους, από τους 24 εις την Υπεραγία Θεοτόκο, αναφερθήκαμε σε ένα θαυμαστό γεγονός, που έλαβε χώρα αμέσως μετά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, δηλαδή τον ασπασμό της Θεοτόκου με την Ελισάβετ.

Εκεί η Θεοτόκος απαντώντας στο ερώτημα της Ελισάβετ πώς είναι δυνατόν να την επισκέπτεται η μητέρα του Θεού είπε, «Μεγαλύνει ἡ ψυχή μου τὸν Κύριον …  καθεῖλεδυνάστας ἀπὸ θρόνων καὶ ὕψωσε ταπεινούς …» (Λουκ. α΄, 42-55). Ο λόγος αυτός, τόνισε ο Θεοφιλέστατος, είναι που γαλούχησε τους σκλάβους Έλληνες για 400 χρόνια και περίμεναν από ώρα σε ώρα να αποτινάξουν τον Τούρκο δυνάστη από πάνω τους και φυσικά δεν είναι καθόλου τυχαία η χρονική στιγμή που επέλεξαν να το κάνουν. Η Παναγία μας άκουσε τις φωνές των προγόνων μας και για να τους ενισχύσει κάνει εμφανή την παρουσία Της στους Αγώνες αυτούς με τη φανέρωση του Ι. Εικονίσματος της Ευαγγελίστριας στην Τήνο.

Ολοκλήρωσε επισημαίνοντας ότι, εφέτος τόσο ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος όσο και ο ίδιος ξεκίνησαν να απευθύνουν το «Χαίρε» στην Υπεραγία Θεοτόκο, από τα θαυματουργά εικονίσματα, που έχουμε την ύψιστη ευλογία να βρίσκονται στη Μητροπολιτική Περιφέρεια μας, ο μεν  Σεβασμιώτατος από την Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου, ο δε Θεοφιλέστατος από τον Ι. Ναό της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι, προκειμένου να παρακαλέσουν την Παναγιά μας να μεσιτεύσει στον Υιό της και Θεό μας να λυτρώσει όλον τον κόσμο απ’ την θλιβερή αυτή λοιμική νόσο.

Αμέσως μετά το πέρας της Ι. Ακολουθίας ο Θεοφιλέστατος μετέβη στην Ι. Μονή Αναστάσεως του Χριστού στο Λουτράκι, όπου ετέλεσε και εκεί την Πρώτη στάση των Χαιρετισμών ομιλώντας κατάλληλα στους Αδελφούς και τους Πατέρες της Ι. Μονής».