ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Ο γάμος του υποψήφιου κληρικού…

Από τη μητρόπολη Κορίνθου ανακοινώνεται: «Την Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τέλεσε την Θ. Λειτουργία στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ι. Ναού και τους Διακόνους του.

Την Εγκύκλιο της Ι. Συνόδου περί του «πολιτικού γάμου» των ομοφυλοφίλων, ανέγνωσε κατά την διάρκεια του Κοινωνικού ο Αρχιερατικός Επίτροπος Κορίνθου-Λουτρακίου Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Παναγιώτης Μαυραγάνης.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης μας συμπαραστατούμενος από τους Πανοσ. Αρχιμ. π. Γερβάσιο Παρακεντέ, εκ της Ι. Μητροπόλεως Πατρών, π. Γερμανό Ανδριόπουλο, εκ της Ι. Μητροπόλεως Ηλείας, π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως μας, π. Αρκάδιο Ραζνύ, Εφημέριο Ι. Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κορίνθου, τους Πρωτ/ρους π. Παναγιώτη Θεοδώρου, Εφημέριο Ι. Ναού Αγίας Τριάδας Κρυονερίου, π. Ξενοφώντα Κατσαούνη, Εφημέριο Ι. Ναού Αγίου Φανουρίου Βέλου, τους Εφημερίους του Ι. Ναού Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, π. Γρηγόριο Θεοδώρου, π. Παναγιώτη Μαυραγάνη, π. Αθανάσιο Κοντογιάννη και τους Διακόνους του π. Δαμασκηνό Γεννηματά και π. Χρήστο Χίλια ευλόγησε, στον ως άνω Ιερό Ναό, τον γάμο του υποψήφιου Κληρικού και Θεολόγου κ. Αγγέλου Σαλάτα μετά της κ. Ελένης Μοκάκου.

Ο Σεβασμιώτατος συγκινημένος ενθυμήθηκε τα πρώτα χρόνια της Ποιμαντορίας του, όταν για πρώτη φορά λειτούργησε στο χωριό Κρυονέρι, τόπο καταγωγής του πρώτου του Διακόνου και σήμερα Πρωτ/ρου π. Παναγιώτου Θεοδώρου, και συνάντησε εκεί μικρό παιδάκι τον νυμφευόμενο κ. Άγγελο Σαλάτα, ο οποίος από τότε επιθυμούσε την Ιερωσύνη.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο Μυστήριο του Γάμου τονίζοντας ότι το Μυστήριο αυτό είναι ισόβιο, όχι μόνο για όσο διαρκεί η επίγειος ζωή αλλά και εις τους αιώνας των αιώνων κοντά στον Κύριό μας, διότι δια του Ι. Μυστηρίου του Γάμου και με την προσπάθεια που θα καταβάλουν οι σύζυγοι να μείνουν ενωμένοι, αγαπημένοι, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον, θα λάβουν τους στεφάνους της νίκης στον Παράδεισο. Γι᾽ αυτό παρακαλούμε τον Θεό να χαρίζει «ομόνοια ψυχών και σωμάτων» και καρπούς αυτής της αγάπης, πολλά και καλά παιδιά που θα τα μαθαίνουν οι γονείς να ζουν και να διαιωνίζουν την αληθινή Χριστιανική ζωή, χωρίς παρεκκλίσεις. Αυτά τα λέμε και προς την γυναίκα, γιατί αυτή κράτα το κλειδί αυτής της σχέσης, αφού, όπως διαβάζουμε στην Ευχή: «Καὶ σύ, Νύμφη… φυλάττουσα τοὺς ὅρους τοῦ νόμου», από την γυναίκα ξεκινά η ζωή, κατά φύση, για να καταλήξει στο υπέρ φύση, στον Παράδεισο.

Ο Απόστολος Παύλος ονομάζει τον Γάμο «Μυστήριο Μέγα», γιατί κάθε γαμβρός είναι χάριτι «Χριστός» και κάθε νύμφη είναι «Εκκλησία» και γι᾽ αυτό ο άνδρας οφείλει να τρέφει πολύ ενδιαφέρον και να περιθάλπει την γυναίκα του, όπως και ο Κύριος περιθάλπει την Εκκλησία Του αλλά και η γυναίκα να σέβεται τον άνδρα της και να «φοβάται» μη τον χάσει!  Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε στους νεόνυμφους να ζήσουν έχοντας προκοπή βίου και πίστεως και οι γονείς και οικείοι τους να τους καμαρώνουν»