ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Συνάντηση των έξι Επιταφίων…

Από τη μητρόπολη Κορίνθου αναφέρεται: «Σε έντονα κατανυκτικό κλίμα και με την αρμόζουσα πνευματική βαρύτητα τελέστηκε η Ακολουθία του Επιταφίου, σε όλους τους Ι. Ναούς της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας κατά το εσπέρας της Μ. Παρασκευής, 3 Μαΐου 2024.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, χοροστάτησε στον Καθεδρικό Ι. Ναό Απ. Παύλου Κορίνθου και αμέσως μετά ηγήθηκε της Ι. Λιτανείας, που κατέληξε στην Κεντρική Πλατεία της πόλεως Κορίνθου, στην θέση «ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΑ».

Στο σημείο αυτό, όπως είχε προαναγγελθεί, έγινε η καθιερωμένη από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο συνάντηση των έξι Επιταφίων των Ι. Ναών της πόλεως Κορίνθου και συγκεκριμένα των Ι. Ναών Αποστόλου Παύλου, Αγ. Νικολάου, Αγ. Άννης, Μεταμορφώσεως Σωτήρος, Αγ. Φωτεινής και Ζωοδόχου Πηγής Α’ Κοιμητηρίου Κορίνθου, που με μεθοδικότητα και άριστη διοργάνωση είχε σχεδιασθεί σε σύσκεψη όλων των Αρχών της πόλεως, στα γραφεία της Ι. Μητροπόλεώς μας, υπό τον σεπτό Ποιμενάρχη μας.

Της συναντήσεως των Επιταφίων επακολούθησε Δέηση με την παρουσία χιλιάδων Κορινθίων Πιστών μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Νικόλαος Σταυρέλης, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ. Σωτήριος Μουρίκης και κ. Αθηνά Κόρκα, ο Λιμενάρχης Κορινθίας, Πλοίαρχος Λ.Σ. κ. Νικόλαος Παπακωνσταντίνου, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Κορίνθου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στο καθιερωμένο «Μήνυμα της ημέρας» αναφέρθηκε στην προφητεία του Προφήτου Ησαΐα, «Πνεῦμα Κυρίου ἐπ᾿ ἐμέ, οὗ εἵνεκεν ἔχρισέ με, εὐαγγελίσασθαι πτωχοῖς ἀπέσταλκέ με, ἰάσασθαι τοὺς συντετριμμένους τὴν καρδίαν, κηρῦξαι αἰχμαλώτοις ἄφεσιν καὶ τυφλοῖς ἀνάβλεψιν, ἀποστεῖλαι τεθραυσμένους ἐν ἀφέσει, κηρῦξαι ἐνιαυτὸν Κυρίου δεκτόν» (Λουκ. δ΄, 18-19), την οποία ανέγνωσε ο Κύριος στην Συναγωγή της Ναζαρέτ, που παρουσιάστηκε ως Μεσσίας.

Και ενώ για 2.000 χρόνια η παρουσία του Χριστού ρύθμιζε τις ζωές μας και έδιδε πάντοτε την λύση, καθώς ο Χριστός νεοποίησε τον άνθρωπο και του έδωσε την δυνατότητα να ανασταίνεται μαζί Του, σήμερα προβάλλεται ως πρότυπο όχι αυτός ο άνθρωπος, που ζούσε τόσα χρόνια, αλλά ο «νέος άνθρωπος», ο τάχα και άνθρωπος, ο νέος τύπος ανθρώπου που είναι απόλυτα ελεγχόμενος από τα κέντρα εξουσίας και είναι μοντέρνος σε σχέση με τον παρωχημένο άνθρωπο που έσωσε ο Χριστός. Στο χέρι μας είναι να αποφασίσουμε ποιον άνθρωπο θέλουμε»