ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Την ευθύνη της ΝΔ δεν την βλέπουν; – Τι αναφέρει ο συνδυασμός του Καλλίρη για το κέντρο μεταναστών

…Αλαλούμ επικρατεί αυτή τη στιγμή σχετικά με το τι σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ να κάνει με το κέντρο μεταναστών στην Κόρινθο! Η ΝΔ ήταν η πρώτη κυβέρνηση που έφερε τους μετανάστες στην Κόρινθο. Ήρθε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν άλλαξε τίποτα απολύτως και πλέον είναι σίγουρο ότι η σημερινή κυβέρνηση (πάλι) της ΝΔ θα φέρει και και άλλους μετανάστες στην Κόρινθο!!!

Ευθύνη εκτός από τις κυβερνήσεις έχουν τα πολιτικά πρόσωπα του νομού που δέχονται ακόμα αυτό το έκτρωμα στην Κόρινθο. Την μεγαλύτερη ευθύνη την έχει η κυβέρνηση της ΝΔ για την σημερινή κατάσταση και διαφωνούμε με το παρακάτω δελτίο τύπου του συνδυασμού του Π. Καλλίρη στο δήμο Κορινθίων που προσπάθησε να επιρρίψει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ!

Αν έρθουν και άλλοι μετανάστες στην Κόρινθο την στιγμή που έχουμε τρεις Κορίνθιους βουλευτές της ΝΔ (Ταγαράς, Δήμας, Σούκουλη) και έναν Κορίνθιο γενικό γραμματέα (Π. Καλλίρη) …τότε χαιρετίσματα!

Τι αναφέρει ο συνδυασμός του Π. Καλλίρη!

Από το συνδυασμό του Π. Καλλίρη στο δήμο Κορινθίων αναφέρεται: «Σε σχέση με τις ενέργειες του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορινθίων, αναφορικά με το ενδεχόμενο μετατροπής του Κέντρου Κράτησης μεταναστών στην Κόρινθο σε «ανοιχτού τύπου» με αύξηση των φιλοξενουμένων (όπως τέθηκε από τον κ. Δήμαρχο), λόγω της εν εξελίξει προσφυγικής κρίσης, η «ΔΥΝΑΜΗ ΕΞΕΛΙΞΗΣ» σημειώνει τα ακόλουθα:

Παρότι για την ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. την 1ηΣεπτεμβρίου 2019, δεν είχαν προηγηθεί προσκλήσεις με ημερήσια διάταξη το εν λόγω θέμα, δημιουργώντας έτσι διαδικαστικό ζήτημα, συμμετείχαμε κανονικά στη σχετική συζήτηση.

Διαπιστώνοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορινθίων δεν είχε στη διάθεσή του επαρκή στοιχεία και λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο ζήτημα και την εξέλιξή του, δεδομένου ότι η συζήτηση για τη διαχείριση της κρίσης -σε κυβερνητικό επίπεδο- βρίσκεται σε αρχικό σχεδιασμό,προτείναμε τη συγκρότηση και αποστολή διαπαραταξιακής αντιπροσωπίας του Δ.Σ. προς τον αρμόδιο Υπουργό, όπως και έγινε, ώστε  το Σώμα και οι πολίτες να λάβουμε την κατάλληλη ενημέρωση για το ζήτημα.

Άποψή μας είναι ότι τα ψηφίσματα είναι ένα χρήσιμο μέσο έκφρασης και άσκησης πολιτικής παρέμβασης, αλλά η εμπειρία και η πράξη δεν τα δικαιώνουν πάντα ως αποτελεσματικά.

Με την επίσημη ενημέρωση, που πλέον η αντιπροσωπία του Δ.Σ. έλαβε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη,για τις λεπτομέρειες της εφαρμογής του έκτακτου μέτρου, έχουμε προτείνει τη σύγκληση του Δ.Σ. σε έκτακτη συνεδρίαση μαζί με τους φορείς, ώστε κατόπιν διαλογικής συζήτησης, να μπορέσουμε  συντονισμένα, στοχευμένα και συντεταγμένα ως Δήμος να εκτιμήσουμε την κατάσταση και τις παραμέτρους και να προχωρήσουμε σε ενέργειεςγια την αποτροπή προβλημάτων που θα σήμαινε η υλοποίηση ενός τέτοιου μέτρου, μπροστά βέβαια στον κίνδυνο μιας εθνικής κρίσης.

Δυστυχώς, η ολιγωρία ή/και αδιαφορία της προηγούμενης Κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ), για τη διευθέτηση της υπόθεσης του πρ. Στρατοπέδου, το οποίο επί 4 χρόνια συνέχισε να λειτουργεί ως Κέντρο Κράτησης, παρά τις προσπάθειες και προτάσεις της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Κορινθίων, δεν διευκολύνει την άμεση επίλυση του ζητήματος.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει αδιαπραγμάτευτα:

-Να διαφυλαχθεί η ασφάλεια των συμπολιτών μας.

-Να διασφαλιστεί η ύπαρξη ιατρικής φροντίδας εντός του πρ. Στρατοπέδου (όπως στο παρελθόν από το ΚΕΕΛΠΝΟ, που διέθεσε ιατρικό προσωπικό και υποδομές), χωρίς καμία επιβάρυνση του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου.

-Να υπάρξει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την παραχώρηση μέρους του Στρατοπέδου, όπως και του χώρου της Δομής φιλοξενίας,  σύμφωνα με τα υποβληθέντα σχέδια του Δήμου Κορινθίων και της Π.Ε. Κορινθίας.

-Να διασφαλιστεί η ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων.

Πάγια θέση και διεκδίκησή μας, που αποτέλεσε και προγραμματική μας δέσμευση, αλλά και προσωπική προσπάθεια του επικεφαλής μας, κ. Πελοπίδα Καλλίρη(κατά τη θητεία του ως Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας), είναι η ενίσχυση των προσπαθειών και  θεσμικών παρεμβάσεων για την αξιοποίηση του πρ. Στρατοπέδου με την μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας, τη χρήση του για την μετεγκατάσταση/ίδρυση Τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τη δημιουργία χώρου πρασίνου και αθλοπεδιών, την κατασκευή αμφιθεάτρου για πολιτιστικές εκδηλώσεις και την αναμόρφωση του προαύλιου χώρου της εκκλησίας».