ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Το αρχηγικό μέλος, με πλούσιο ποινικό παρελθόν, διέμενε σε παραθαλάσσια γειτονιά… -Η βίλα του ήταν «ζωσμένη» με πανάκριβα συστήματα ασφαλείας, παγίδες συναγερμού και κάμερες παντού…

-Ο «Εσκομπάρ» των Ρομά και η δράση της συμμορίας…

“Ο 40χρονος αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε κλοπές σε σπίτια, με λεία άνω του μισού εκατ. ευρώ, νόμιζε ότι ήταν «αόρατος» για την αστυνομία. Έκανε μεγάλη ζωή με τα κλεμμένα, τα οποία επιδείκνυε με περίσσια θρασύτητα στο TikTok, βάζοντας τον σκύλο του να μασάει από 500ευρα μέχρι… χρυσές λίρες, όπως βλέπετε και στη χαρακτηριστική φωτογραφία.

Μάλιστα, τις δύο αυτές χρυσές λίρες που φαίνεται να δίνει στο σκύλο του, τις είχαν αφαιρέσει από δύο σπίτια στην Τρίπολη. Συγκεκριμένα, εκτός από τα χρήματα και τα κοσμήματα, αφαίρεσαν συνολικά 60 χρυσές λίρες Αγγλίας, συνολικής αξίας άνω των 55.000 ευρώ.

Ο «Εσκομπάρ» Ρομά αποδείχθηκε «σκληρό καρύδι» και ιδιαίτερα δύσκολος στην παρακολούθηση. Η βίλα του σε απομονωμένο σημείο της Κορίνθου ήταν «ζωσμένη» με πανάκριβα συστήματα ασφαλείας, παγίδες συναγερμού και κάμερες παντού, από την είσοδο της κατοικίας μέχρι τα παράθυρα και στους εσωτερικούς χώρους.

Οι κάμερες στην είσοδο και περιμετρικά της βίλας του ήλεγχαν την οποιαδήποτε κίνηση

Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης ήλεγχε τα πάντα και όλους, καθώς φοβόταν το ενδεχόμενο να εντοπιστεί και να συλληφθεί. Είχε εγκαταστήσει δύο καταγραφικά κλειστού κυκλώματος καταγραφής εικόνας και ήχου με δύο οθόνες παρακολούθησης υψηλής ανάλυσης. Διέθετε μέχρι και αυτοκίνητα διαφυγής, όπως και ειδική ανθρώπινη κρύπτη εντός της οικίας του, συγκεκριμένα στην κρεβατοκάμαρα του.

Ο «Εσκομπάρ» των Ρομά και η δράση της συμμορίας

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, έπειτα από πολύμηνη συστηματική έρευνα, κατάφεραν να εξαρθρώσουν εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας μπούκαραν σε σπίτια παραβιάζοντας παράθυρα, μπαλκονόπορτες και πόρτες.

Λεία άνω του μισού εκατ. ευρώ

Στη συντονισμένη και ευρεία αστυνομική επιχείρηση με τη συνδρομή και άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ, στις 9 Μαρτίου σε Αρκαδία, Κορίνθια και στην Αττική, συνελήφθησαν πέντε μέλη της συμμορίας, όλοι τους Ρομά ηλικίας 21 έως 40 ετών, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, παράβαση νομοθεσίας περί ναρκωτικών, νομοθεσίας περί όπλων και πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Από τη μέχρι σήμερα έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης έχουν προκύψει τουλάχιστον 42 περιπτώσεις κλοπών, με την εγκληματική οργάνωση να έχει αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους τουλάχιστον 560.000 ευρώ.

Οι Ρομά κακοποιοί ξεκίνησαν την εγκληματική τους δράση τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 στο νόμο Αρκαδίας, ενώ εξετάζεται η δράση τους στο νομό Κορινθίας, Αττικής και της Εύβοιας.

Το αρχηγικό μέλος, με πλούσιο ποινικό παρελθόν, διέμενε σε ανύποπτη παραθαλάσσια γειτονιά στην Κόρινθο. Το σπίτι με την υψηλή περίφραξη θύμιζε φρούριο. Ζωσμένο με κάμερες ασφαλείας και παγίδες συναγερμού, πράγμα που δυσχέραινε το αστυνομικό έργο για την έρευνα της οργάνωσης, μιας και εφάρμοζε τεχνικές αντιπαρακολούθησης. Στρατολογούσε τα υπόλοιπα μέλη και αποφάσιζε ποιους στόχους-σπίτια θα χτυπούσαν κάθε φορά. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης ο αρχηγός της οργάνωσης προσπάθησε να διαφύγει μέσω της αυτοσχέδιας κρύπτης, που υπήρχε «καμουφλαρισμένη» στην κρεβατοκάμαρά του.

Η μεθοδολογία

Η συμμορία, της οποίας τα μέλη έχουν πλούσιο ποινικό παρελθόν, έδειχνε ενδιαφέρον για μεγάλες μονοκατοικίες και διαμερίσματα με εύκολη πρόσβαση. Για την παραπλάνηση των Αρχών είχαν πολλά διαφορετικά επιχειρησιακά οχήματα, τα οποία τα έκρυβαν επιμελώς, ώστε να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους και η σύλληψή τους. Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας της οργάνωσης είναι ότι έκλεβαν πινακίδες κυκλοφορίας από άλλα οχήματα και τα τοποθετούσαν στα δικά τους, στη συνέχεια με αυτά διέπρατταν τις κλοπές και διέφευγαν.

Όταν τέλειωναν το έργο τους τις πετούσαν μακριά, εξασφαλίζοντας κάποια κάλυψη τόσο στην δράση τους όσο και στη διαφυγή τους. Στη συνέχεια απομακρύνονταν μακριά από την περιοχή της κλοπής, άλλαζαν μέχρι και νομό και προσπαθούσαν να αποφεύγουν τα μπλόκα της Αστυνομίας. Γι’ αυτόν τον λόγο τα μέλη της οργάνωσης είχαν επιφορτιστεί να επιτηρούν τον δρόμο διαφυγής τους και να τους ενημερώνουν, όπου χρειαστεί, για παρουσία Αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, διενεργήθηκαν ταυτόχρονες έρευνες σε οικίες τους, όπου βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν, πλήθος ρολογιών και χρυσών κοσμημάτων, οκτώ οχήματα, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων, 19 κινητά τηλέφωνα, πλήθος διαρρηκτικών εργαλείών, πυροβόλο όπλο και μαχαίρια…”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο protothema.gr