ΛΟΥΤΡΑΚΙ: “Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό και ταξιδεύει στην Περαχώρα”

«Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΧΩΡΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

13,14  και 15 Μαΐου

Όταν οι λέξεις γράφονται με νότες σε όλη την Ελλάδα. Το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση αρχίζει δυναμικά και πάλι το μουσικό του ταξίδι στις πόλεις της περιφέρειας. Μετά από δυο χρόνια σιωπής λόγω της πανδημίας του Covid– 19, το εργαστήριο υποδέχεται ξανά με τραγούδια και χαρές τους μικρούς του φίλους, με πρώτο σταθμό για φέτος την Περαχώρα Κορινθίας. Στις 13, 14 και 15 Μαΐου, προσκαλεί όλες τις μικτές ομάδες παιδιών, με και χωρίς Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν όλοι μαζί σε ένα ατελείωτο μουσικό παιχνίδι.

Παιδιά που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, χρησιμοποιούν τη μουσική ως κίνητρο προκειμένου να αλληλοεπιδράσουν με το περιβάλλον τους, να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και να αποκτήσουν θετικές εμπειρίες σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο. Με αφορμή αυτό το κίνητρο, το εργαστήρι «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό», μέσα από μουσικές δραστηριότητες, ειδικά μελετημένες και προσαρμοσμένες στις  ιδιαίτερες επιθυμίες και τις ικανότητες των παιδιών με αυτισμό, δημιουργεί ένα μοναδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για όλους.

Μέσα από μια σειρά νέων μουσικών συνθέσεων, δουλεύουμε τις έννοιες της σωματογνωσίας, του χώρου, αλλά και καθημερινές δραστηριότητες και ρουτίνες της ζωής τους. Τα παιδιά έρχονται σε δημιουργική επαφή με τους ήχους και γνωρίζουν από κοντά τα διάφορα μουσικά όργανα. Με αυτόν τον τρόπο η μουσική χρησιμοποιείται ως μέσο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην ανάπτυξη της μη λεκτικής επικοινωνίας.

Οι δυνατότητες εκπαίδευσης των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού είναι απεριόριστες και το εργαστήρι αυτό του Ιδρύματος Ωνάση, εδώ και 9 χρόνια στοχεύει πρωτίστως στην αισθητική αγωγή τους ως αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής εμπειρίας τους. Σε ένα ασφαλές περιβάλλον, τα παιδιά βιώνουν την εμπειρία της συνεργασίας και της ομαδικότητας με εργαλείο τη μουσική. Τελικός στόχος, η μουσική γιορτή που ετοιμάζουν για το τέλος, με πρωταγωνιστές τα παιδιά!

Ήδη πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, το εργαστήρι είχε ανοίξει τις πόρτες του σε μικτές ομάδες παιδιών με και χωρίς Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ). Κύριος στόχος ήταν η ενσωμάτωση των παιδιών που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού στην ομάδα, η κοινωνικοποίησή τους και συνεπακόλουθα η μείωση του αποκλεισμού τους από εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Με τον ίδιο στόχο και σήμερα, στην «μετα-Covid» εποχή το πρόγραμμα ετοιμάζει τις βαλίτσες του και επισκέπτεται ξανά την Περιφέρεια δημιουργώντας μικτές ομάδες, δίνοντας μάλιστα την ευκαιρία κατά περίπτωση, να συμμετέχουν στο εργαστήρι και συγγενείς πρώτου βαθμού των παιδιών, όπως είναι τα αδέλφια τους αλλά και συμμαθητές τους από συστεγαζόμενα σχολεία. Στις 13 Μαΐου, θα βρεθούμε στην Περαχώρα Κορινθίας.

Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται από μια ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών…», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση