ΛΟΥΤΡΑΚΙ: Φωτιά στο Σχίνο -Πόσα στρέμματα είχαν καεί μέχρι την Πέμπτη- Επιβεβαιώθηκε από που ξεκίνησε η φωτιά…

Σε ανακοίνωση από την περιφέρεια Πελοποννήσου αναφέρεται μεταξύ άλλων:

“Τουλάχιστον 20.000 στρέμματα δάσους είχε κάψει μέχρι αργά το απόγευμα την Πέμπτη 20 Μαΐου, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ την Τετάρτη 19 του μήνα στα Γεράνεια, στην περιοχή του Σχίνου, ανατολικά του Λουτρακίου.

Από τις πρώτες ώρες προσέτρεξαν στην πιο πάνω περιοχή του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας δυνάµεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και δεδομένου του γεγονότος ότι η φωτιά εξελισσόταν σε δύσβατη περιοχή, τα πεζοπόρα σώματα τοποθετήθηκαν έτσι ώστε να προστατευθεί κατά το δυνατό καλύτερα η ανθρώπινη ζωή και οι περιουσίες των κατοίκων.

Καθώς είχε ήδη νυχτώσει, δεν μπορούσε να γίνει επιχείρηση από εναέρια µέσα, τα οποία ξεκίνησαν ρίψεις νερού από τις 6 το πρωί την Πέμπτη, συνδράμοντας τις επίγειες δυνάμεις.

Ειδικότερα, μέχρι αργά το απόγευμα της Πέμπτης επιχειρούσαν, από αέρος 8 Καναντέρ, 9 PZL και 3 ελικοπτερα, ενώ στο έδαφος μάχη με τις φλόγες έδιναν 182 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων, 62 οχήματα, το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος. Συνδράμουν επίσης 4 υδροφόρες και δύο ελαστιχοφόροι φορτωτές που διατέθηκαν από την Π.Ε. Κορινθίας, παράλληλα με αντίστοιχα οχήματα από τους Δήμους Λουτρακίου – Περαχώρας και Μεγαρέων, όπως επίσης και εθελοντές.

Προληπτικά εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι, Παρασκευά και οι μονές του Αγίου Ιωάννη Μακρινού και της Αγίας Παρασκευής.

Το έργο της κατάσβεσης, που δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό οι ισχυρότατοι άνεμοι στην περιοχή, συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ενώ παρών είναι και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου

Στον τόπο εξέλιξης της φωτιάς βρίσκονται επίσης, από τις πρώτες ώρες, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Θανάσης Κολυβήρας, ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Βασίλης Χαντζής, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Ηλίας Πανταζόπουλος και η προϊσταμένη του Τµήµατος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Κορινθίας Ρούλα Χαρίτου.

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης γνωστοποιήθηκε ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σχίνο, στο ύψος του 21ου χιλιομέτρου της επαρχιακής οδού Μεγάρων – Αλεποχωρίου προς Αλεποχώρι, στην οδό Χρυσανθέμων στην περιοχή Δελφίνια, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάζι, στην οδού Αγίου Ηλία με κατεύθυνση προς την περιοχή Σώρα, στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου, στην περιοχή Πευκενέας, στην οδό Χανίων από το ύψος Αγίου Ιερόθεου στο ρεύμα προς Χάνι, στην περιοχή Κρύα Βρύση, στην οδό Μοράβα από το Εθνικό Στάδιο Μεγάρων προς περιοχή Καβελάρι. Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου από το ύψος της οδού Αγίου Στεφάνου στο ρεύμα προς Αλεποχώρι.

Σύμφωνα με έκτακτη ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, την Πέμπτη το απόγευμα, επιβεβαιώθηκε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από ελαιώνα και από καύση υπολειμμάτων και κλαδιών, κάτι που διαχειρίζεται το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, το οποίο διερευνά τα αίτια της φωτιάς…”