“Να γίνουν άμεσα δειγματοληπτικά τεστ στις δύο δομές της Κορίνθου…”

Από το ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας ανακοινώνεται:

«Η πανδημία του κορωνοϊού όπως είχαμε επισημάνει από τις πρώτες μέρες που εμφανίστηκε στη χώρα μας, θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τους αιτούντες άσυλο οι οποίοι διαμένουν στις δομές φιλοξενίας, τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, τα ξενοδοχεία και τις κλειστές δομές.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τόσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και πλήθος ανθρωπιστικών οργανώσεων δεν υπήρξαν ουσιαστικές κινήσεις από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου στην κατεύθυνση αυτή. Προτιμήθηκε η στρατηγική του «βλέποντας και κάνοντας», της «στεγανοποίησης», της θεωρίας της «ανοσίας της αγέλης» στους χώρους φιλοξενίας, και όχι της πρόληψης.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο “και πέντε”, να εκδηλωθεί δηλαδή εκτεταμένη διασπορά στο ξενοδοχείο διαμονής στο Κρανίδι για να ενεργοποιηθεί η κυβέρνηση και να αναγκαστεί να δει σοβαρά το πρόβλημα που υπάρχει.

Οι άνθρωποι που διαβιούν στις δύο δομές της Κορίνθου όπως είναι σαφές δεν μπορούν να προστατευτούν πλέον με άλλον τρόπο από τον ιό, παρά με τη συνεχή παρουσία ιατρικού και λοιπού προσωπικού που να αξιολογεί και να συντονίζει τις απαραίτητες ενέργειες. Η προστασία των φιλοξενουμένων συνεπάγεται και την προστασία των εργαζομένων και κατ’ επέκταση όλης της τοπικής κοινωνίας.

Απαιτούμε έστω και τώρα:

  • Να γίνουν άμεσα δειγματοληπτικά τεστ, ακόμα και με κινητές μονάδες, στις δύο δομές της Κορίνθου τόσο σε διαμένοντες, όσο και προσωπικό.
  • Να δημιουργηθεί κατάλληλος χώρος απομόνωσης και νοσηλείας για την πρόληψη της πανδημίας.
  • Να υπάρξει άμεσα μετακίνηση αυτών που νοσούν ή είναι θετικοί στον κορωνοϊό σε ξενοδοχεία και καταλύματα εκτός δομών, όπου μπορούν να τηρηθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την προστασία της υγείας τους
  • Να ενισχυθεί άμεσα το υγειονομικό προσωπικό και να παρασχεθούν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής σε όλους τους διαμένοντες και εργαζόμενους.
  • Να γίνουν άμεσα προσλήψεις στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας του Νομού και στο Νοσοκομείο Κορίνθου.

Σας καλούμε να δείξετε, επιτέλους, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη και να αποτρέψετε τον σοβαρό κίνδυνο για την υγεία όσων συνδέονται με τις δομές φιλοξενίας παρέχοντας το αίσθημα ασφάλειας που δικαιούνται τόσο οι ίδιοι όσο και οι τοπικές κοινωνίες, μέσα από μια οργανωμένη και αποτελεσματική κρατική παρέμβαση χωρίς εκπτώσεις και περιθώρια για φαινόμενα «ανοσίας της αγέλης», κλπ.

Μια σύγχρονη και δημοκρατική Πολιτεία οφείλει να δρα και να αντιμετωπίζει ισότιμα όλους όσους διαβιούν στο έδαφός της και ιδίως αυτούς που ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες και ευάλωτες ομάδες».