ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: …Κρύβουν τα ποσοστά θνητότητας στη ΜΕΘ! -Πλέον το θέμα έφτασε στον υπουργό! -Η διοίκηση συνεχίζει να μην απαντάει…

-Του Φώτη Νικολακόπουλου

Αυτά που γράφουμε τόσο καιρό …για τα περίεργα στο νοσοκομείο Κορίνθου επι διοίκησης του Γρ. Καρπούζη επιβεβαιώνονται με την πάροδο του χρόνου όλο και περισσότερο.

Η διοίκηση, πρώτη φορά το αντιμετωπίζουμε αυτό στα 25 περίπου χρόνια που ασχολούμαστε με τα θέματα του νοσοκομείου, …δεν βγάζει μία ανακοίνωση στα ρεπορτάζ που έχουμε κάνει και έχουμε θέσει για το νοσοκομείο Κορίνθου. Δεν δίνουν και τα ΕΠΙΣΗΜΑ στοιχεία που αφορούν τα ποσοστά θνητότητας στη ΜΕΘ! Πλέον το θέμα έφτασε στον υπουργό!

Σχεδόν καθημερινά συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους μετά από εισαγωγή στο νοσοκομείο Κορίνθου και από τη διοίκηση δεν απαντούν …ούτε στα βασικά!

Την περασμένη εβδομάδα γράψαμε για …άλλο ένα τραγελαφικό που σημειώθηκε στο νοσοκομείο Κορίνθου! Αναφέραμε ότι έπεσε ο σοβάς από το ταβάνι στον 3ο όροφο του νοσοκομείου Κορίνθου (εκεί που βρίσκεται η πολυκλινική) πάνω σε ασθενή!!! Το ευτύχημα είναι ότι η ασθενής βρισκόταν σε ορθοπεδικό κρεβάτι (έχει από πάνω σίδερο) με αποτέλεσμα να μην πέσει ο σοβάς στο κεφάλι της γυναίκας …και να είχαμε άλλα!

Ακόμα και γι΄αυτό από τη διοίκηση στο νοσοκομείο Κορίνθου δεν απάντησαν! (για υπενθύμιση δείτε την ανάρτηση: “Καταρρέει” το νοσοκομείο Κορίνθου! -Έπεσαν οι σοβάδες πάνω σε ασθενείς! -Από θαύμα αποφύγαμε τα χειρότερα…)

Όταν μία διοίκηση δεν απαντάει για τέτοια περιστατικά αλλά αποφεύγει να απαντήσει και σε ερώτημα μηνών για τα ποσοστά θνητότητας στη ΜΕΘ τι σχόλια μπορεί να κάνει ένας ασθενής που θα κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο Κορίνθου αλλά και οι συγγενείς του;

Αφήνουμε τα σχόλια στους Κορίνθιους πολίτες! …Αυτοί γνωρίζουν καλύτερα!

Κατά τα άλλα η υφυπουργός Μ.Γκάγκα που ήρθε πρόσφατα στο νοσοκομείο Κορίνθου παρουσία του διοικητή Γρ. Καρπούζη και των Κορίνθιων βουλευτών Δήμα και Κόλλια έλεγε ότι έχει θετική εικόνα στο νοσοκομείο Κορίνθου!!! Και οι βουλευτές μαζί με τον διοικητή του νοσοκομείου Κορίνθου άκουγαν αυτά που έλεγε η Γκάγκα χωρίς να της “τρίξουν τα δόντια” για τις ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ στο νοσοκομείο Κορίνθου!!!

Από το γραφείο τύπου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας Γ. Ψυχογιού αναφέρεται:

«Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Ψυχογιός, καταγγέλλοντας την απαξίωση αλλά και ζητώντας την άμεση στήριξη του Γ. Ν. Κορίνθου και των δομών Υγείας του Νομού σε προσωπικό και μέσα, μετά και τις επανειλημμένες επισκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κορινθίας στο πεδίο το προηγούμενο διάστημα.

Ακολουθεί αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση, όπως κατατέθηκε στη Βουλή:

“Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Εξαιρετικά επείγουσα η ενίσχυση Νοσοκομείου Κορίνθου και δομών Υγείας του Νομού

Οι δομές υγείας της Κορινθίας, και ιδίως το Νοσοκομείο Κορίνθου, βρίσκονται σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας πάνω από τα όρια τους και παρέχουν τις υπηρεσίες τους χάρη στην υπέρβαση ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που βρίσκεται στις επάλξεις υπερβάλλοντας εαυτούς σε καθημερινή πλέον βάση. H ένταση και η διάρκεια της πανδημίας, καθώς και η απουσία στήριξης από την Πολιτεία έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Συγκεκριμένα, οι δύο Κλινικές που νοσηλεύουν ασθενείς με Covid-19, στελεχώνονται κυρίως από Ιατρούς ειδικοτήτων που δεν έχουν σχέση με τη συγκεκριμένη νόσο. Πνευμονολόγος δεν υπήρχε για μήνες, ενώ οι όποιες λύσεις δίνονται, όχι με επιπλέον προσλήψεις αλλά «εκ των έσω», από τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα Κέντρα Υγείας, και το ΚΕΦΙΑΠ –που μπορούσε να αξιοποιηθεί και για την μετά-covid αποκατάσταση, χωρίς τα κενά αυτά να έχουν αναπληρωθεί.

Απαιτείται άμεση πρόσληψη γιατρών ειδικότητας για την αντιμετώπιση των ασθενών Covid-19 (Παθολόγων, Πνευμονολόγων), στελέχωση του ΤΕΠ του Νοσοκομείου, και ενίσχυση της Μ.Ε.Θ. Covid που λειτουργεί μόνο με δύο γιατρούς και συμπληρωματικά με προσωπικό από άλλες κλινικές και ιατρεία. Τα δε ποσοστά θνητότητας στη ΜΕΘ, τα οποία είχαμε ζητήσει και με Ερώτηση που ουδέποτε απαντήθηκε, παραμένουν σύμφωνα με τα γενικά στοιχεία πολύ υψηλά, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των υγειονομικών.

Κρίσιμη είναι και η άμεση και επαρκής στελέχωση της Χειρουργικής Κλινικής, τη στιγμή μάλιστα που όλες οι χειρουργικές κλινικές έχουν συμπτυχθεί σε μία πτέρυγα στον τρίτο όροφο, ενώ πολλά τακτικά χειρουργεία και ιατρεία έχουν ανασταλεί.

Ως εκ τούτου, είναι περισσότερο από αναγκαία η επίσπευση των κρίσεων για την πρόσληψη Ιατρών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Τέλος, απαιτείται επαναλειτουργία της Παιδιατρικής και ενίσχυση κλινικών, όπως η Ορθοπεδική, η Μαιευτική, η Οφθαλμολογική, κα., αλλά και των Εξωτερικών Ιατρείων, ώστε να μην μετατραπεί το Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο μιας νόσου.

Η υπέρβαση του νόμιμου αριθμού εφημεριών με συνεχή και εξαντλητικά ωράρια, καθημερινά «εντέλλεσθε» από την Διοίκηση και η μη αξιοποίηση των υγειονομικών σε αναστολή σε άλλες θέσεις ή η επιστροφή τους με καθημερινά τεστ, επιδεινώνουν την κατάσταση.

Παρόμοια εικόνα και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τις ΤΟΜΥ του Νομού που έχουν αφεθεί στον «αυτόματο», χωρίς καμία απολύτως ενίσχυση σε προσλήψεις και υποδομές.

Την ίδια στιγμή, η Διοίκηση του Νοσοκομείου ακολουθώντας την στρατηγική του Υπουργείου επιχειρεί να απολύσει τους συμβασιούχους στην φύλαξη, τη σίτιση και την καθαριότητα παρά την σημαντική εμπειρία και προσφορά τους, αναθέτοντας τις υπηρεσίες αυτές σε συνεργεία εργολάβων και σπαταλώντας πολλαπλάσια  ποσά με χειρότερες υπηρεσίες και χωρίς να αξιοποιεί τη δυνατότητα σύναψης ατομικών συμβάσεων με τους ήδη εργαζόμενους.

Επειδή η εγκατάλειψη του ΕΣΥ και στην Κορινθία, προσβάλλει τον τιτάνιο αγώνα των υγειονομικών εδώ και δύο χρόνια, αλλά και τους πολίτες που δίνουν καθημερινή μάχη πληρώνοντας για τα τεστ, τις νοσηλείες λοιπών παθήσεων σε ιδιωτικές κλινικές και βλέπουν τις δομές υγείας του Νομού και τους ανθρώπους τους στα όρια της κατάρρευσης.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Προτίθεται να προχωρήσει επιτέλους σε ουσιαστική ενίσχυση και στήριξη του Νοσοκομείου Κορίνθου και των πρωτοβάθμιων δομών υγείας του Νομού με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένης και της δύναμης του ΕΚΑΒ;
  • Προτίθεται να ανανεώσει τις συμβάσεις του προσωπικού στη φύλαξη, σίτιση και καθαριότητα με βάση το Ν. 4430/2016 και όχι να αναθέσει τις κρίσιμες αυτές υποστηρικτικές υπηρεσίες σε συνεργεία εργολάβων με καταστροφικές συνέπειες για όλους;»