“Ξυπνάει” ο εφιάλτης στους Κορίνθιους!- Ανησυχία μετά τις αναφορές …για τις Αλκυωνίδες!

“Ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ της περασμένης Παρασκευής επανέφερε στη μνήμη των κατοίκων της Αττικής και της Κορινθίας τις εφιαλτικές στιγμές του 1981 (επίκεντρο Αλκυονίδες) και του 1999 με την καταστροφική δόνηση που είχε επίκεντρο το ρήγμα της Πάρνηθας. Τι συμβαίνει, όμως, με τον «κοιμώμενο γίγαντα» της Αταλάντης που ξυπνά κατά μέσο όρο κάθε 750 χρόνια;

Τι θα συμβεί με το «ξύπνημα» του «θεριού» των Αλκυονίδων που έχει μία περιοδικότητα εμφάνισης ισχυρών δονήσεων ανά 40 περίπου χρόνια; Είναι εκπαιδευμένοι οι κάτοικοι της Αττικής και της Κορινθίας;

Δύο σεισμολόγοι έθιξαν αυτό το θέμα «ταμπού».

«Σίγουρα κάποια στιγμή το θηρίο των Αλκυονίδων θα ξαναουρλιάξει, αυτά που λένε σε 400 χρόνια είναι αστεία» δήλωσε ο Άκης Τσελέντης. Ο σεισμολόγος στηλίτευσε όσους έσπευσαν να καθησυχάσουν τους Αθηναίους πως η πόλη άντεξε. «Η Αθήνα δεν άντεξε, με το 5,1 είδατε τι χάλι είχαμε, φανταστείτε με ένα 6άρι, δηλαδή 30 φορές μεγαλύτερο σεισμό» είπε.

Ο κ. Μακρόπουλος σημείωσε, ωστόσο, ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει σεισμικούς κινδύνους πιο μακρινούς, αναφέροντας συγκεκριμένα το ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό που έδωσε τον ισχυρό σεισμό του 1981 και το ρήγμα της Αταλάντης στη βόρεια πλευρά της Αττικής.

Για το ρήγμα της Αταλάντης ο ομότιμος καθηγητής δήλωσε ότι «κοιμάται» κυριολεκτικά και η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια.

Ωστόσο, όπως είπε, το ρήγμα των Αλκυονίδων έχει υπολογιστεί στατιστικά ότι δίνει σεισμική δραστηριότητα ανά 40 περίπου χρόνια.

«Πλησιάζει η περίοδος επανάληψης για ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων» προειδοποίησε ο κ. Μακρόπουλος και συνέστησε ότι «θα πρέπει να κοιτάξουμε τα κτήρια, όχι μόνο τα διώροφα και τριώροφα, αλλά και τα πολυώροφα»

Το τέρας των Αλκυονίδων, όπως το αποκάλεσε ο σεισμολόγος Ακης Τσελέντης, εντοπίζεται στις Αλκυονίδες Νήσους – κατ’ ευφημισμό ονομάζονται και «Καλά Νησιά». Πρόκειται για ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού Κόλπου, του λεγόμενου κόλπου του Λειβαδάστρου, απέναντι από το ακρωτήριο Ολμιών του Νομού Κορινθίας. 

Το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα αποτελείται από τέσσερα νησιά, τη Zωοδόχο Πηγή, το Δασκαλιό, το Γλαρονήσι και το Πρασονήσι. Στην ουσία, όμως, αυτά τα νησιά είναι οι τέσσερις κορυφές υφαλονήσου που εδράζεται σε βάθος 190 μέτρων και η οποία φέρεται να αναδύθηκε εξαιτίας γεωλογικών διεργασιών.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η περιοχή των Αλκυονίδων Νήσων ήταν το επίκεντρο του πολύνεκρου σεισμού της 24ης Φεβρουαρίου 1981, μεγέθους 6,7 Ρίχτερ, στην Αθήνα…”, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα αθηναικά ΜΜΕ