…Οι προβλέψεις για το πως θα “περπατήσει” το σταφύλι στην Κορινθία

“Η οψιμότητα έχει τα θετικά της, καθώς η αγορά ζητά σταφύλια όσο το δυνατόν πιο αργά μέσα στο φθινόπωρο. Όταν, όμως, η χρονιά «τραβάει προς τα πίσω», οι παραγωγοί τρέμουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις βροχές, τις «τρέλες του καιρού», που πλέον κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, όπως λένε.

Ήδη, ο «Αντίνοος» με τις έντονες βροχοπτώσεις και το χαλάζι πριν από δέκα ημέρες προκάλεσε καταστροφές σε αμπέλια στην Αττική και στη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα να καταστούν μη εμπορεύσιμα.

Ευοίωνες οι προοπτικές για την Κορινθία

«Φέτος, η χρονιά είναι όψιμη κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα με δέκα μέρες. Μόλις ξεκίνησαν να κόβονται τα Ρrime», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιάτου Κ. Παπαβασιλείου. Τα Ρrime είναι μια καινούργια ποικιλία που στις πεδινές περιοχές της Κορινθίας έχει αντικαταστήσει, ακόμα σε μικρό ποσοστό στρεμμάτων, τη σουλτανίνα και είναι τα πρώτα σταφύλια που ξεκινούν να κόβονται περίπου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Από άποψη παραγωγής, η Κορινθία φαίνεται να έχει καλή ποιότητα, αν εξαιρέσουμε ότι κάποιες ποσότητες έγιναν μη εμπορεύσιμες λόγω της έντονης βροχόπτωσης τις προηγούμενες ημέρες.

Ωστόσο, ο κ. Παπαβασιλείου παραμένει αισιόδοξος, δεδομένου μάλιστα του γεγονότος ότι πέρυσι ήταν η χειρότερη χρονιά εδώ και πολλά χρόνια, καθώς σημειώθηκε ολική καταστροφή ειδικά στη μαύρη κορινθιακή σταφίδα. Σιγά σιγά φυτεύονται ποικιλίες πιο ανθεκτικές στη βροχή, ωστόσο, όπως επισημαίνει, πρόκειται για μια πολυδάπανη και δύσκολη διαδικασία που προχωρά με αργούς ρυθμούς…”, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ypaithros.gr