ΠΕΡΑΧΩΡΑ: Μια βραδιά που βρήκε όρθιους τους θεατές στην ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου…

Από το δήμο Λουτρακίου- Π-ΑΓ.Θ αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, με αφορμή του πανελλήνιους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την επανάσταση και θέτοντας ως άμεση προτεραιότητα την ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας, προχώρησε σε ένα ρηξικέλευθο για τα δεδομένα εγχείρημα. Τη δημιουργία ενός πρωτότυπου συμφωνικού έργου για τη “Μάχη της Περαχώρας”.

Έναν χρόνο μετά η συγκλονιστική συναυλία που διοργανώθηκε την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021 στην Περαχώρα δικαιώνει αυτή μας την πρωτοβουλία.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου με 50μελή σύνθεση, ο Αρχιμουσικός της Πελοπίδας Μαυρόπουλος, οι σπουδαίοι σολίστ Διονύσης Σούρμπης και Μαίρη Έλεν Νέζη, η χορωδία Choremus, η πιανίστρια Κατερίνα Λιάτα και ο αφηγητής Αλέξης Κωστάλας καθήλωσαν τους 600 και πλέον παρευρισκόμενους στην Πλατεία Ταξιαρχών ερμηνεύοντας υποδειγματικά ένα σπουδαίο έργο.

Ένα έργο που σίγουρα απόλαυσαν υπερήφανοι οι δύο δημιουργοί του.

Ο δάσκαλος, ερευνητής και συντοπίτης μας Νίκος Γεωργίου που δημιούργησε όλα τα αφηγηματικά μέρη και τα εξαιρετικά ποιήματα σε στίχο ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο που αποτέλεσαν την έμπνευση για τον Σπύρο Προσωπάρη.

Τον σπουδαίο Κερκυραίο συνθέτη, τον αρχιμουσικό του ιστορικότερου μουσικού ιδρύματος της χώρας -της Παλαιάς Φιλαρμονικής- με ανεκτίμητη προσφορά στο πανελλήνιο μουσικό στερέωμα που συνέθεσε το έργο.

Μια βραδιά που βρήκε όρθιους τους θεατές στην ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου στο φινάλε της παράστασης σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας σε όλη την Περαχώρα.

Μια βραδιά που αφιερώθηκε από το δημιουργό στους Λάμπη Αποστολίδη, Αναστάσιο Παπαδημητρίου και Αντώνη Κουκουλά για την σπουδαία παρακαταθήκη και προσφορά τους στην ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας.

Ο Δήμος Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων αποδίδει τα εύσημα και συγχαίρει όλους τους συντελεστές:

– τα μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Λουτρακίου, τους καθηγητές και φυσικά τον Αρχιμουσικό, κ. Πελοπίδα Μαυρόπουλο για την πρωτοβουλία δημιουργίας του μουσικού έργου και για την προσφορά του εν γένει, στο πολιτιστικό έργο του τόπου μας.

– Τον εξαίρετο δάσκαλο και ερευνητή κ. Νικόλαο Γεωργίου, που μας έχει χαρίσει απλόχερα το πλούσιο συγγραφικό του έργο για την ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας, αλλά και για την σπουδαία συμβολή του στη δημιουργία του έργου με πρωτότυπα κείμενα, αφηγήσεις και ποιήματα.

– -Τον διακεκριμένο αρχιμουσικό της ιστορικής παλαιάς Φιλαρμονικής Κέρκυρας και καταξιωμένο συνθέτη, κ. Σπύρο Προσωπάρη για την εξαιρετική του μουσική σύνθεση που πλαισιώνει το έργο.

– Τους σολίστ και τη χορωδία Choremus για τη συνεργασία.

– Την διεθνούς φήμης mezzo soprano, Μαίρη Έλεν Νέζη και τον βαρύτονο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Διονύση Σούρμπη

– Τέλος, τον πλέον στενό συνεργάτη της Φιλαρμονικής και άοκνο συμπαραστάτη μας, Αλέξη Κωστάλα…»