Πλήθος κόσμου στην Κόρινθο την Τρίτη -Γιατί απουσίαζε ο αρχιεπίσκοπος- Δείτε φωτογραφίες…

Από τη μητρόπολη Κορίνθου αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και όπως αρμόζει στον Μεγάλο Απόστολό μας, τον ένδοξο Ιδρυτή της Τοπικής μας Εκκλησίας και Πολιούχο Κορίνθου, τον φωτιστή της  Ελλάδος και ολοκλήρου της Οικουμένης Άγιο Παύλο, εορτάστηκε κι εφέτος η μνήμη Του στον Καθεδρικό Ι. Ναό, που τιμάται στο όνομα Του, στην Κόρινθο.

Το απόγευμα και ώρα 19:00 με κάθε επισημότητα και με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε ο καθιερωμένος πλέον Μέγας Συνοδικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου, ως εκ προσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου β’, ο οποίος απουσίαζε λόγω ασθενείας,  πλαισιουμένου υπό των Συνοδικών Μητροπολιτών, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Αργολίδος κ. Νεκταρίου, Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου, Τρίκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου, Καρπενησίου κ. Γεωργίου, καθώς και υπό των προσκεκλημένων υπό του Μητροπολίτου μας και εγκεκριμένων υπό της Ι. Συνόδου Σεβ. Μητροπολιτών, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Λευκαδός και Ιθάκης κ. Θεοφίλου, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου κ. Ιεροθέου, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, του Θεφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου, Αρχιγραμματέως της Ι. Συνόδου, ως και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.

Αμέσως μετά το πέρας του Εσπερινού ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, από τα προπύλαια του Καθεδρικού Ι. Ναού, προσφωνών τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κασσανδρείας κ. Νικόδημο, εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου β’, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της Ι. Συνόδου, ως και τους λοιπούς προσκεκλημένους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, που αψήφησαν κόπους και αποστάσεις, ερχόμενοι στην πόλη μας, ώστε να τιμήσουν τις Εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμήν του Αποστόλου Προστάτου μας Θείου Παύλου, υπό τον τίτλο «ΙΣΤ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2022» και αφού δοξολόγησε τον Τριαδικό Θεό με τα λόγια του Απ. Παύλου: «Ευλογητός ο Θεός και πατήρ του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ο ευλογήσας ημάς εν πάση ευλογία πνευματική…» (Εφεσ. α’, 3), αναφέρθηκε στην θλιβερή συγκυρία των δύο προηγούμενων ετών, που λόγω της δοκιμασίας της πανδημίας, μας στέρησε την δυνατότητα των οφειλόμενων λαμπρών εορταστικών Εκδηλώσεων προς τιμήν του Ενδόξου Αποστόλου μας.

Εφέτος όμως, συνέχισε ο Ποιμενάρχης μας, αξιωνόμαστε και πάλι να τιμήσουμε λαμπρά τον «Πρώτο μετά τον Ένα». Και εάν κάποιος αφελώς διερωτηθεί «γιατί τόση δόξα και τιμή;» θα του απαντήσουμε. 

Τον τιμούμε γιατί Αυτός μας ετίμησε πρώτος παραμένοντας στην Κόρινθο για δεκαοκτώ μήνες αρχικά και ακόμη τρεις αργότερα.

Τον Τιμούμε γιατί απέστειλε στους προγόνους μας Κορινθίους τις δύο ομώνυμες Επιστολές Του, τις οποίες και εκδώσαμε μαζί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε ερμηνεία και σχολιασμό από τον μακαριστό Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρό Ιερεμία.

Τον τιμούμε γιατί σύμφωνα με τον Ιερό Χρυσόστομο, τον κατεξοχήν ερμηνευτή Του είναι: «Παύλος, ο πλέον των Αποστόλων κοπιάσας, το σκεύος της εκλογής, ο νυμφαγωγός της Εκκλησίας, ο κήρυξ των Εθνών, ο γην και θάλατταν περιδραμών και πανταχού τρόπαια στήσας της ιδίας ανδρείας, ο λιμώ και δίψει διηνεκώς παλαίων, ο γυμνότητι και κρυμώ (ψύχος) πυκτεύων, ο τω κόσμω νενεκρωμένος, ο των ουρανών πολίτης, ο μανικός εραστής του Χριστού, ο πυρός θερμότερος, ο σιδήρου ευτονώτερος, ο αδάμαντος στερρότερος» (Ε.Π.Ε., 32, 268-270), ο της Κορίνθου πολιούχος.

Ολοκληρώνοντας και αφού ευχαρίστησε έναν προς έναν όλους τους παρισταμένους Αρχιερείς παρακάλεσε τον ορισθέντα υπό της Ι. Συνόδου, Σεβ. Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριο, να απευθύνει λόγους πνευματικής οικοδομής προς τους παρισταμένους πιστούς.

Εν συνεχεία, συνοδεία των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών της πόλεως και χιλιάδων πιστών πραγματοποιήθηκε ανά τις οδούς της πόλεως η πάνδημος Λιτάνευσις των Ιερών Εικόνων του Αποστόλου Παύλου και της Παναγίας της ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ, φερόμενες επί στρατιωτικών οχημάτων, καθώς και η επί των χειρών των αδελφών των μοναστικών αδελφοτήτων της Ι. Μητροπόλεώς μας Λιτάνευσις των Ιερών Λειψάνων των Κορινθίων Αγίων: Τιμίου Προδρόμου, Αποστόλων Ιάσονος και Ακύλα, Ιερομαρτύρων Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Διονυσίου του Α΄ Επισκόπου Κορίνθου και Βλασίου, Αγίων Σωφρονίου Ιεροσολύμων και Μακαρίου Κορίνθου, Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, των Αγίων Μαρτύρων Κοδράτου και Λεωνίδου και της συνοδείας αυτού, Οσίων Παταπίου, Νίκωνος του Νέου και Οσίας Υπομονής..