Είναι ένα σοβαρό θέμα και αφορά το παιδί και την προστασία του κυρίως από την ενδοοικογενειακή βία, τη σεξουαλική κακοποίηση και το διαδίκτυο. Πολλά έχουν ακουστεί για το σοβαρό αυτό θέμα και άλλα τόσα έχουν αναφερθεί στα μεγάλα ΜΜΕ!
Επειδή είναι ένα μείζον κοινωνικό θέμα θεωρήσαμε στην korinthiannews.gr ότι πρέπει να ζητήσουμε και την άποψη της αστυνομίας ώστε να ενημερωθούν οι γονείς και να προφυλάξουν όσο μπορούν τα παιδιά τους!
Επικοινωνήσαμε με την προϊστάμενη του γραφείου ενημέρωσης δημοσιογράφων στην Πελοπόννησο, υπαστυνόμο Α’ Σοφία Μπιτσωνη, η οποία μας ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Από το Νοέμβριο του έτους 2019 έχει ξεκινήσει από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας Ενημερωτική εκστρατεία με τίτλο: «Έχεις φωνή. Είμαστε δίπλα σου».
Το πρώτο μέρος της εκστρατείας έλαβε χώρα το Νοέμβριο του 2019 όπου αφορούσε τη βία κατά των γυναικών
Το δεύτερο μέρος ήταν μέσω της υγειονομικής κρίσης και αφορούσε την ενδοοικογενειακή βία
Το τρίτο μέρος αφορά το παιδί και την προστασία του κυρίως από την ενδοοικογενειακή βία, τη σεξουαλική κακοποίηση και το διαδίκτυο.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι στην ιστοσελίδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αναρτημένες επικαιροποιημένες συμβουλές και οδηγίες για την προστασία των ανηλίκων, οι οποίες απευθύνονται τόσο σε ανήλικους όσο και σε ενήλικους.
Κύριος στόχος της ενημερωτικής αυτής εκστρατείας είναι οι ανήλικοι να ενημερωθούν και να γνωρίζουν στο τι μπορούν να κάνουν για να αντιμετωπίσουν κινδύνους που υπάρχουν στην καθημερινότητά τους .
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται τόσο από τους γονείς όσο και από τα παιδιά
Αρχικά, να τονίσουμε ότι ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται τόσο από τους γονείς όσο και από τα παιδιά. Οι γονείς θα πρέπει να αναπτύσσουν σχέσεις εμπιστοσύνης και επικοινωνίας με τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία. Να αναπτύσσουν έναν δίαυλο επικοινωνίας προκειμένου να μπορούν να τους εξηγήσουν τους κινδύνους που διατρέχουν και πως μπορούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους.
Τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν από μικρά το όνομα τους και τη διεύθυνσή τους, να χρησιμοποιούν το τηλέφωνο και ότι σε περίπτωση ανάγκης να καλούν το -100-. Θα πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους ότι για βοήθεια θα πρέπει να απευθύνονται μόνο σε αστυνομικούς ή σε άτομα που έχουν τους έχουν υποδείξει οι γονείς τους π.χ. συγγενείς ή κάποιος φίλος. Να τους τονίσουν ότι δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν σε όχημα ή να ακολουθούν κάποιο άτομο το οποίο δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν τη συγκατάθεση των γονέων τους. Εξίσου σημαντικό επίσης είναι τα παιδιά να γνωρίζουν ότι όταν είναι μόνα τους στο σπίτι να μην ανοίγουν την πόρτα και στο τηλέφωνο να μην αναφέρουν ποτέ ότι είναι μόνα τους.
Η χρήση του διαδικτύου από ανήλικους, εγκυμονεί επίσης μεγάλους κινδύνους. Επειδή το διαδίκτυο είναι στην καθημερινότητά μας θα πρέπει οι ενήλικοι να είναι πρότυπα διαδικτυακής συμπεριφοράς, ακολουθώντας τους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης. Να εξηγούν στους ανήλικους τη σημαντικότητα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και τη σοβαρότητα της παραβίασης της ιδιωτικότητας.
Οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν και να ενημερώνονται για τα διαδικτυακά ενδιαφέροντα των παιδιών τους καθώς και να εγκαθιστούν στους υπολογιστές εφαρμογές γονικού ελέγχου. Παράλληλα να εξηγούν στα παιδιά ότι πρέπει να έρχονται σε επαφή με άτομα τα οποία είναι φίλοι και στην πραγματική ζωή ενώ οποιοσδήποτε άγνωστος ο οποίος μπορεί να ζητήσει μια φωτογραφία ή βίντεο ή ακόμη και να συναντηθούν, αποτελεί κίνδυνο και θα πρέπει να το αποφύγουν.
Προστασία από τη σεξουαλική κακοποίηση των ανηλίκων
Επιπλέον, είναι και προστασία από τη σεξουαλική κακοποίηση των ανηλίκων. Ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα στο οποίο πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα. Στα παιδιά θα πρέπει να μιλάμε για τα μέρη του σώματος με την πραγματική τους ονομασία, καθώς και να τους λύνουμε οποιαδήποτε απορία έχουν σε σχέση με τις ανθρώπινες σχέσεις και το σεξ. Τους διδάσκουμε τα όρια και την σημασία τους και ότι κανείς δεν μπορεί να τα παραβιάσει.
Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι το σώμα είναι δικό τους και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα αγγίζει. Να προσέχουν και να κατανοήσουν ότι κανένα «καλό» άγγιγμα δεν είναι και «μυστικό», καθώς και να καταλάβουν ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ του «δώρου» και της «δωροδοκίας». «Δώρο» μας κάνει κάποιος που μας αγαπάει ενώ όταν κάποιος μας δίνει κάτι με απώτερο σκοπό το αντάλλαγμα, αυτό είναι «δωροδοκία» .
Εάν οι γονείς ή κάποιος ενήλικος διαπιστώσει απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού, για παράδειγμα διαταραχές στον ύπνο ή φοβάται πρόσωπα ή χώρους που προηγουμένως δεν φοβόταν, κουβεντιάζουν με το παιδί. Ακούνε τι έχει να τους πει, δεν τα κρίνουν και πιστεύουν ότι τους λέει. Κρατούν την ψυχραιμία και του εξηγούν ότι υπάρχουν και άλλα παιδιά που τους έχει συμβεί κάτι παρόμοιο, αλλά και ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν, ωστόσο αποφεύγουν τις υποσχέσεις.
Τα παραπάνω είναι ορισμένες ενέργειες τις οποίες πρέπει να ακολουθήσουμε προκειμένου να προστατεύσουμε τους ανήλικους. Στην Ελληνική Αστυνομία υπάρχουν και ειδικές Υπηρεσίες, όπως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τηλέφωνο 111 88. Από το Νοέμβριο του 2019 έχουν ιδρυθεί -73- νέες Υπηρεσίες Αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας. Σε οποιαδήποτε περίπτωση μπορείτε να απευθυνθείτε στις κατά τόπους Αστυνομικές Υπηρεσίες…”