ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Στο νομό Κορινθίας «πρωταθλητής» στις καταγγελίες αναδείχθηκε ο δήμος Κορινθίων…

Στο νομό Κορινθίας «πρωταθλητής» στις καταγγελίες αναδείχθηκε ο δήμος Κορινθίων…

Από το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κορινθίας ανακοινώνεται: “15η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή.

Για το ΙΝΚΑ Κορινθίας, η 15η Μαρτίου είναι μέρα έντονου προβληματισμού και αντίστασης στις πολιτικές στρατηγικές που αδιαφορούν για την ανθρώπινη υγεία και για το περιβάλλον.

Το ΙΝΚΑ Κορινθίας, το περασμένο έτος διαπίστωσε:

1. Στους χυμούς σοβαρές παραπλανήσεις του καταναλωτικού κοινού ως προς το τι πραγματικά περιέχουν οι συσκευασίες, που αναγράφουν για διαφημιστικούς –Marketing λόγους την φράση«φυσικός χυμός», ενώ περιέχουν ένα μείγμα νερού και χρωστικών ουσιών με άρωμα από φρούτο και φλούδες εσπεριδοειδών ιδίως.

2. Στα αναψυκτικά η περιεκτικότητα του φυσικού χυμού σε ποσοστό 45% των δειγμάτων, βρέθηκε χαμηλότερη κατά 40% από το επιτρεπτό όριο.

3. Στα εμφιαλωμένα νερά παρατηρήθηκαν σοβαρότατες παρατυπίες στους όρους διακίνησης, αποθήκευσης και διάθεσης τους. Ακόμα, σοβαρές ανακρίβειες που αναγράφονται στις ετικέτες και αφορούν τους ελέγχους του Γενικού Χημείου του Κράτους. Η διακίνηση δε και η διάθεση των εμφιαλωμένων νερών, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, γίνεται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες με ξεσκέπαστα φορτηγά κάτω από τον καυτό ήλιο και με θερμοκρασίες πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου όταν το όριο είναι 18 ο βαθμοί Κελσίου.

4. Στο ψωμί βρέθηκαν 12 απαγορευμένα βελτιωτικά και προσθετικά στο 25% των δειγμάτων.

5. Στο ελαιόλαδο διαπιστώθηκε νοθεία σε ποσοστό 60% των δειγμάτων. Η παραπλάνηση δε του καταναλωτή σε όσα αναφέρονται στις ετικέτες των φιαλών είναι απερίγραπτη και συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι: α) αναφέρονται ως ελαιόλαδα λάδια από τον πυρήνα του σπόρου της ελιάς, β) λάδια πολυκαιρισμένα με άσχημες οσμές αναμειγνύονται με λάδια νέας σοδιάς και κυκλοφορούν στην αγορά σαν ελαιόλαδα επίσης.

6. Στο πεδίο των υπηρεσιών σε Δήμους, ΚΕΠΑ, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ασφαλιστικά ταμεία, το ποσοστό των παραπόνων αυξήθηκε σε σχέση με το 2016 κατά 42%, δηλαδή ένα ποσοστό άκρως εντυπωσιακό που δείχνει ότι η κατάσταση στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο.

Στο νομό Κορινθίας, «πρωταθλητής»στις καταγγελίες αναδείχθηκε ο Δήμος Κορινθίων με δεύτερο τον Δήμο Κιάτου και τρίτο τον Δήμο Ξυλοκάστρο. Το ΙΝΚΑ Κορινθιας καλεί τους καταναλωτές να:

1. Να μελετούν πολύ προσεκτικά τις συμβάσεις των παρεχόμενων υπηρεσιών από τράπεζες και ιδιώτες καθώς και τις ετικέτες με τη σύνθεση των προϊόντων και τις ημερομηνίες λήξεως.

2. Να καταγγέλλουν χωρίς φόβο κάθε τι που αντιλαμβάνονται σε αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες και στο Κέντρο Καταναλωτή του ΙΝΚΑ Κορινθίας (2741550411 και 2741072916).

3.Να αποφεύγουν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

4. Να ασχολούνται οι ίδιοι με το φαγητό τους ακολουθώντας παραδοσιακές συνταγές καινα μην υποκύπτουν  στον πειρασμό του έτοιμου και τυποποιημένου.

Το ΙΝΚΑ Κορινθίας για το 2018 προγραμμάτισε: -Την εντατικοποίηση  ελέγχων της αγοράς. -Έναρξη συνεργασίας με πιστοποιημένο εργαστήριο για τα εμφιαλωμένα νερά, αρτοσκευάσματα και κρέατα. Την οργάνωση εθελοντικών ομάδων ελέγχου τροφίμων (λαϊκές, super market κ.λ.π.)…”.

Καντε κλικ για να αφησετε καποιο σχολιο

Αφηστε καποιο σχολιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Περισσοτερα στην κατηγορια ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

top-5-image

Το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΡ 5 της εβδομάδας

korinthiannewsΙανουαρίου 18, 2019

Ο αγιασμός των υδάτων στο Κιάτο και στις κοινότητες έγινε με νερό Λουτρακίου -Στην Κόρινθο ο αγιασμός έγινε με νερό της Στυμφαλίας!!! (φωτο)

korinthiannewsΙανουαρίου 18, 2019
κουίζ

…Τι γύρευε δικηγόρος στην κοπή της πίτας του επιμελητηρίου στην Κορινθία; -Ποιος τον κάλεσε;

korinthiannewsΙανουαρίου 18, 2019

ΚΟΡΙΝΘΙΑ: …Ο “προβλέψιμος” Σ. Σπηλιωτακάρας!

korinthiannewsΙανουαρίου 18, 2019
διώρυγα Κορίνθου 10

Ο σύλλογος επισιτιστών Λουτρακίου σε ένα ευχαριστήριο έκανε αναφορά και για την άδικη κριτική που δέχεται η διοίκηση της διώρυγας!!!

korinthiannewsΙανουαρίου 18, 2019
ορειβασία

Πρόσκληση από τον ορειβατικό σύλλογο Κορίνθου…

korinthiannewsΙανουαρίου 18, 2019