ΚΟΡΙΝΘΙΑ: Έχασε τη ζωή του στη φωτιά στο Ζευγολατιό και του έδωσαν το όνομα σε σκάφος της πυροσβεστικής

Τα ονόματα δύο πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιών σε Σέρρες και Ζευγολατιό φέρουν από σήμερα τα δύο νέα υπερσύγχρονα σκάφη της Πυροσβεστικής.

To πρώτο από τα δύο σκάφη πήρε το όνομά του από τον πυρονόμο Σάββα Σάββαρη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 44 ετών, το 2018, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης φωτιάς στο Λιμνοχώρι Σερρών. Ο Σάββας Σάββαρης, ο οποίος ήταν πατέρας δύο παιδιών, είχε γεννηθεί το 1974 στα Κάτω Πορρόια Σερρών και είχε καταταχτεί στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1999.

Το δεύτερο σκάφος πήρε το όνομά του από τον δόκιμο ανθυποπυραγό Αριστείδη Μουζακίτη ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά το 2017 κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς στις 13 Ιουλίου στην περιοχή Άγιοι Απόστολοι, στο Ζευγολατιό Κορινθίας, και κατέληξε μετά από νοσηλεία στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Ο 33χρονος τότε Αριστείδης Μουζακίτης είχε καταγωγή από την Κέρκυρα και ήταν άγαμος.

Στην σημερινή τελετή στο λιμάνι του Πειραιά βρέθηκαν, μάλιστα, οι γονείς του οι οποίοι ήταν εμφανώς συγκινημένοι από την τιμή στον γιο τους που έπεσε στο καθήκον.

Τα δύο νέα σκάφη της πυροσβεστικής

Τα δύο νέα και υπερσύγχρονα πυροσβεστικά πλοία του Πυροσβεστικού Σώματος κατασκευάστηκαν στην Πούλα της Κροατίας , από το ναυπηγείο Techomont shipyard σε σχέδια της αγγλικής εταιρείας Carmac design με επιβλέπον την κατασκευή τον γαλλικό νηογνώμονα Bureau Veitas και την επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής του Π.Σ.

Κυρία χαρακτηριστικά τους
ολικό μήκος 25,5 μ πλάτος 7 μ και βύθισμα 1,5 μ .
Κύριες μηχανές Man 3 x 1200 HP
Ταχύτητα 29,5 κόμβους
Αυτονομία 230 ναυτικά μιλια .

Κυρία αποστολή των νέων σκαφών είναι η κατάσβεση πυρκαγιών σε πλοια – μαρίνες και δευτερεύοντος έρευνα και διάσωση. Έχουν πλήρωμα 10 ατόμων και μπορούν να φιλοξενήσουν επιπλέον 20 διασωθέντες, ναυαγούς ή μεταφορά προσωπικού”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο protothema.gr