…Τι συμβαίνει με τους αλλοδαπούς στο κέντρο μεταναστών στην Κόρινθο!

Από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους  μετανάστες στην Κόρινθο (στο Προ.Κε.Κ.Α Κορίνθου) αναφέρεται:

«Κάλεσμα για συνδιαμόρφωση με σκοπό τον σχηματισμό πρωτοβουλίας ενάντια στο κέντρο κράτησης Προ.Κε.Κ.Α Κορίνθου αλλά και άλλων αντίστοιχων ρατσιστικών δομών και των πολιτικών που τις δημιουργούν.

Το Προ.Κε.Κ.Α. (Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών)Κορίνθου όπως και οι αντίστοιχες δομές-κολαστήρια στην Αμυγδαλέζα, στο Παρανέστι της Δράμας και στο Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα με πρώτιστο το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση.

Σιγή καλύπτει όσα γίνονται πίσω από τους τοίχους του κέντρου κράτησης που βρίσκεται μάλιστα μέσα στον αστικό ιστό της Κορίνθου με ελάχιστες εξαιρέσεις. Εξαιρέσεις που έχουν να κάνουν με τραγικές καταλήξεις, δολοφονίες καλύτερα,  όπως αυτή του 24χρονου Αχμέντ Σεχριγιάρ που πέθανε στις 24/10/2023 από βαριάς μορφής πνευμονία στο νοσοκομείο Κορίνθου όπου είχε μεταφερθεί μόλις το προηγούμενο βράδυ. Σύμφωνα με μαρτυρίες προσφύγων ζητούσε επί τρεις μέρες ιατρική βοήθεια όντας καρδιοπαθής.

Τα άτομα που κρατούνται εκεί με μόνη πρόφαση ότι δεν έχουν χαρτιά εξεγείρονται καταφεύγοντας πολλές φορές τους τελευταίους μήνες στο ύστατο  μέσο της απεργίας πείνας. Σχεδόν τίποτα δεν μαθαίνουμε για τις εξεγέρσεις και την καταστολή τους πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που όμως μένουν αδημοσίευτες μιας και οι ανθρωποφύλακες απειλούν τους κρατουμένους σε περίπτωση που τις κοινοποιήσουν.

Στις εξαιρέσεις επίσης που διακόπτουν το πέπλο σιωπής και μας αναγκάζουν να ακούσουμε την εκκωφαντική κραυγή των κρατουμένων για βοήθεια είναι οι διαμαρτυρίες αλληλέγγυων όπως αυτή που έγινε στις 24 Μαρτίου έξω από το στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Να οργανώσουμε την οργή μας.

Να γίνουμε η φωνή των  κρατουμένων.

Να είμαστε στον δρόμο μέχρι να κλείσουν οι δομές της ντροπής, μέχρι να ελευθερωθεί και ο τελευταίος κρατούμενος»