ΦΕΝΕΟΣ: Ι. Λαλιώτης: “Είναι πολλά αυτά που ζητάμε”;

Από τον Γιάννη Λαλιώτη (Φενεός Κορινθίας) αναφέρεται:

Μη χάσουμε το τρένο…

Το χωριό, το μέρος όπου γεννήθηκες, έπαιξες παιδί και έζησες τα χρόνια που σε σημάδεψαν για πάντα, είναι για τον καθένα η Ιθάκη του. 0 τόπος στον οποίο το μυαλό μας ταξιδεύει κάθε φορά που νοσταλγούμε τους παιδικούς μας φίλους και τους δικούς μας ανθρώπους που έχουν φύγει από κοντά μας. Και σε κάθε ευκαιρία παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής για τον Φενεό. Κυρίως τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού μια βόλτα στο βουνό,  μας κάνει να ονειρευόμαστε και να πιστεύουμε ότι το «δικό» μας χωριό είναι το ωραιότερο του κόσμου.

Τα χωριά μας ομορφαίνουν. Ο Φενεός αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για όλους μας, αλλά κυρίως για τα παιδιά μας και τις νεότερες γενιές που έρχονται. Πρέπει  να έχει τη δέου­σα φροντίδα για αξιοποίηση από όλους μας.

Αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να ξεγράψουμε το παρελθόν, αλλά θα πρέπει να κάνουμε και κάποια βήματα μπροστά. Γιατί όπως λέει και ο σοφός λαός. «Όποιος ξεχνά το παρελθόν, δεν έχει μέλλον». Πρέπει να προχωράμε μπροστά. Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε μόνο σε αυτά, τα λίγα ή πολλά που έχουμε καταφέρει. Όταν η προσπάθεια δεν είναι ομα­δική χάνεις το τρένο για το μέλλον και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλει κανένας και πρωτίστως εμείς.

Αν καμιά φορά κάτι δεν πάει καλά, δεν φταίνε μόνο οι άλλοι. Όλοι μαζί μπορούμε να φύγουμε από τη στασιμότητα. Γίνονται έργα στα χωριά, ανοίγουν οι δρόμοι και πλακοστρώνονται. Ας αφήσουμε τη μιζέ­ρια στην άκρη. Δεν υπάρχει χώρος για γκρίνιες. Τα χωριά δίχως δρόμους είναι… νεκρά. Οι δρόμοι είναι εκείνοι που μας ενώνουν, μας φέρνουν πιο κοντά. Είναι αδιανόητο μια μάντρα – όπου κι αν αυτή βρίσκεται – να μας χωρίζει. Ο ένας μετά τον άλλο ας σηκώσουμε τις πέτρες που φράζουν τους δρόμους, που φράζουν τα όνειρα των επόμενων γενεών (των παιδιών μας).

Ό,τι γίνεται, γίνεται για το καλό όλων και πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί. Για το καλό του τόπου μας. Για ένα καλύτερο αύριο. Χρειάζεται ένα γερό σοκ, ένα ταρακούνημα, χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα μακριά από μικροσυμφέροντα που μας γυρίζουν αρκετά χρόνια πίσω, τότε που για μια μάντρα αδελφός σκότωνε τον αδελφό του.

Είναι καιρός πια να αφήσουμε πίσω όλες τις άσχημες αναμνήσεις. Να τολμήσουμε! Είναι περισσότεροι αυτοί που το πιστεύουν. Εμείς θέλουμε όλοι να τολμήσουν για το καλό του Φενεού. Πρέπει να προχωρήσουμε για την ζωντάνια των χωριών μας . Είναι στο χέρι μας να αποδείξουμε με πράξεις τι θα παραδώσουμε στη Νέα Γενιά.

Είναι πολλά αυτά που ζητάμε;