ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΙ: Η έκρηξη στην motoroil, ο τραυματισμός των εργαζομένων, το κτίριο σε κακά χάλια …και τα ερωτηματικά! -…Σιγή ιχθύος από τους πολιτικούς!

Ένα ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύτηκε στην “Εφημερίδα των Συντακτών” μετά το σοβαρό ατύχημα στην motoroil όπου έστειλε στην εντατική τέσσερις εργαζόμενους!

Το γράφουμε ξανά είναι ένα από τα πιο σοβαρά ατυχήματα σε Κορινθιακή επιχείρηση τα τελευταία χρόνια!

Τι αναφέρθηκε στην “Εφημερίδα των Συντακτών”

Στην efsyn.gr αναφέρθηκε: “Από την Παρασκευή το βράδυ μέχρι σήμερα αναζητήσαμε ανάμεσα στις λιγοστές ανακοινώσεις απαντήσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τρομερό ατύχημα με θύματα τέσσερις εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις της Motor Oil στην Κόρινθο.

Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, πέρα από τα κόμματα της Aριστεράς, δεν θεώρησαν αναγκαία μια ανακοίνωση συμπαράστασης στους διασωληνωμένους εργάτες. Ανακοινώσεις όμως εξέδωσαν οι Ομοσπονδίες και τα Σωματεία Εργαζομένων με βασικό αίτημα την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών της πυρκαγιάς που είχε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα και την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας.

Επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια (Νομών Αττικής-Βοιωτίας-Εύβοιας-Κορινθίας) Χρήστο Ματαράγκα. Ο κ. Ματαράγκας μάς πληροφόρησε ότι για πολλοστή φορά το ατύχημα συνέβη σε περίοδο συντήρησης των μονάδων.

«Υπήρξαν και πολλά άλλα περιστατικά το προηγούμενο διάστημα, χωρίς να έχουν όμως τόσο μεγάλες συνέπειες» μας είπε. «Από την ίδρυση του σωματείου μας εδώ και δέκα χρόνια δεν κάνουμε τίποτε άλλο σχεδόν από το να τρέχουμε συνεχώς σε χώρους υψηλού κινδύνου με παρόμοια συμβάντα: στη ΔΕΗ, στα ΕΛΠΕ, σε εγκαταστάσεις υγραερίου και τώρα στη Motor Oil.

Κοινός παρoνομαστής όλων των περιστατικών, οι ημέρες συντήρησης. Οι ημέρες δηλαδή που δεν υπάρχει κέρδος για τις εταιρείες και που ακριβώς για τον λόγο αυτό ο χρόνος πιέζει αφόρητα τους εργαζόμενους. Τα μέτρα είναι ελλιπή, οι έλεγχοι σχεδόν ανύπαρκτοι, ενώ από τις κυβερνήσεις και τους εργοδότες εισπράττουμε μόνο… αέρα!»

Για τον Χρ. Ματαράγκα η μόνη λύση είναι να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις μεγάλες αυτές μονάδες την κατάσταση στα χέρια τους. Να ζητήσουν μέτρα ασφάλειας και προστασίας της ζωής και της υγείας τους, διαφορετικά δεν θα το κάνει κανένας.

Υψηλή επικινδυνότητα

Ρωτήσαμε τι γνωρίζει για τις συνθήκες του ατυχήματος και μας απάντησε ότι ο χώρος αυτού του μικρού ιατρείου συνορεύει με τη μονάδα αλκαλίωσης. Η μονάδα αυτή έχει μεγάλο δείκτη επικινδυνότητας, εξ ου και υπάρχει πάντα εκεί νοσηλευτής. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ο νοσηλευτής. Η έκρηξη έγινε από μέσα προς τα έξω και όχι σε εξωτερικό χώρο.

«Τώρα αναμένουμε το ΣΕΠΕ και την Πυροσβεστική και το ΚΕΠΕΚ (Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου Ανατ. Αττικής) να διεξαγάγουν πλήρη έλεγχο για τις συνθήκες του ατυχήματος» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του σωματείου. Ρωτήσαμε, τέλος, για ποιον λόγο δεν μεταφέρθηκαν οι τραυματίες με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. «Οι εγκαταστάσεις αυτές έχουν και δικά τους ασθενοφόρα», μας είπε, χωρίς να γνωρίζει αν στη συγκεκριμένη μονάδα υπήρχαν τέσσερα ασθενοφόρα ώστε να μην κινδυνέψουν σε ενδεχόμενη μεταφορά με ακατάλληλο όχημα οι τραυματίες.

Αναζητήσαμε, στη συνέχεια, μέλη της διοίκησης του Σωματείου της Motor Oil, το οποίο ανήκει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας. Οι άνθρωποι, σοκαρισμένοι προφανώς από το συμβάν, δεν ήθελαν να μιλήσουν πριν υπάρξουν οι πρώτες διαπιστώσεις από τους ελέγχους. Το μόνο που προέχει τώρα -όπως δηλώνουν- είναι να σωθούν οι συνάδελφοί τους.

Στο μεταξύ η ΠΟΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «Ολη μας η σκέψη αυτές τις στιγμές είναι στους συναδέλφους, στα αδέλφια μας, που δίνουν τη μεγαλύτερη μάχη τους, και στις οικογένειές τους. Στις 31/1/2020 στις 22.15 έγινε ατύχημα, το οποίο προκλήθηκε από έκρηξη στο κτίριο του ιατρείου της U-3700, αν και στον περιβάλλοντα χώρο δεν εκτελούνταν εργασίες.

Συνέπεια αυτού ήταν να τραυματιστούν σοβαρά 4 συνάδελφοι οι οποίοι βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Τα αίτια του ατυχήματος είναι υπό διερεύνηση, μετά από κοινή απαίτηση του σωματείου μας, της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας και του συνόλου των εργαζομένων, από αρμόδια κλιμάκια Πυροσβεστικής και ΣΕΠΕ.

Τα πορίσματα που θα εξαχθούν θα αξιολογηθούν έτσι ώστε καταρχήν να μην επιτρέψουμε να επαναληφθεί. Αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή είναι η υγεία των συναδέλφων μας. Προσευχόμαστε να βγουν νικητές σε αυτήν τη μάχη. Καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι αυτήν τη στιγμή, αλλά πρέπει όλοι μας να δείξουμε την απαραίτητη ψυχραιμία προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα της ασφάλειας σε όλους τους εργαζόμενους στο διυλιστήριο, καθώς ένας μεγάλος όγκος εργασιών είναι ακόμα σε εξέλιξη και είναι βασική υποχρέωσή μας να ολοκληρωθούν με ασφάλεια.

Σε κοινή σύσκεψη της Διοίκησης του Σωματείου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας και του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου, έγινε η αποτίμηση των μέχρι τώρα δεδομένων που οδήγησαν σε αυτό το σοβαρό ατύχημα και εκφράστηκε από τα δευτεροβάθμια όργανα η πλήρης συμπαράσταση του συνόλου των εργαζομένων στον κλάδο και στην Κορινθία, με βασικό μέλημα όλων μας να μην υπάρξουν άλλα τέτοια ατυχήματα».

«Κτίριο σε κακά χάλια»

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου, Κώστας Κατέμης, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο», παρατήρησε ότι «τα εγκαύματα είναι τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά και η ισχύς της έκρηξης γίνεται κατανοητή εάν αναλογιστεί κανείς ότι το κτίριο είναι σε πολύ κακά χάλια. Η έκρηξη έγινε στο ιατρείο της μονάδας όπου εργάζονταν (στο τμήμα χημικών). Προφανώς υπήρξε κάποια διαρροή, αλλά κανείς δεν ξέρει από πού. Πάντως δεν ήταν από τον εξωτερικό χώρο, καθώς υπάρχουν ανιχνευτές πιθανής διαφυγής αερίων».

Μιλήσαμε, τέλος, και με την υπεύθυνη επικοινωνίας της Motor Oil, η οποία μας διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία, όπως οφείλει, διενεργεί εσωτερικό έλεγχο για τις συνθήκες του ατυχήματος. Μας δήλωσε επίσης ότι διαθέτουν 6 ασθενοφόρα με τα οποία μεταφέρθηκαν άμεσα οι τραυματίες, ενώ το ΕΚΑΒ έφτασε λίγο αργότερα…”.