Ανακοινώσεις από το δήμο Κορινθίων για τη δημοτική αγορά, πολιτιστικό κέντρο στην Ιωνία και το στρατόπεδο

Από το δήμο Κορινθίων ανακοινώνεται:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση του Δημάρχου για την αναπαλαίωση, εκσυγχρονισμό, ανάπλαση, ανάδειξη του υπάρχοντος ιστορικού κτιρίου της δημοτικής αγοράς.

Το αρχιτεκτονικό του σχεδίου είναι του 1932.Σύντομα αποδίδεται η στατική μελέτη για να διαπιστωθεί ή μη η δυνατότητα επέκτασης του ορόφου για την φιλοξενία πολιτιστικών δράσεων (τζαζ, χορωδίες, παραδοσιακοί χοροί κ.ά.).

Προβλέπεται η κατασκευή θολωτού τζαμιού στο αίθριο της αγοράς για εκδηλώσεις και λειτουργία δύο ή τριών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στη συνέχεια θα ανατεθεί η εκπόνηση πλήρους οικονομοτεχνικής μελέτης (στατικής, Η/Μ, κλπ).Εγκρίνεται η χρηματοδότηση και η δημοπράτηση του έργου. Στόχος είναι μέχρι τέλους του έτους να έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος.

Η απόφαση αυτή έτυχε της θετικής στάσης του κ. Αλέξανδρου Γκουργιώτη, την καταψήφισαν οι παρατάξεις των κ. Νανόπουλου και Πρωτοπαπά, ενώ απείχε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αντ. Κυριαζής.

Ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου Μικρασιατικής Μνήμης στην Ιωνία

Η Δημοτική Αρχή πιστή στις εξαγγελίες της εισηγήθηκε χθες βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο και έγινε δεκτή η πρόταση για εκκίνηση των διαδικασιών ανέγερσης του πολυπόθητου Μουσείου.

Η απόφαση αυτή προβλέπει κατασκευή διώροφου κτιρίου μεθ’  υπογείου εμβαδού 200 τ.μ. κάθε όροφος.Η αρχιτεκτονική μελέτη είναι η εγκεκριμένη από το 2013 του αρχιτέκτονα μηχανικού Χρυσόστομου Γαλλίκα.

Στην εξωτερική όψη του κτιρίου θα υπάρχουν οι συμβολισμοί του Μικρασιάτικου στοιχείου, όπως είναι οι τρεις κίονες ιωνικού ρυθμού στην κεντρική είσοδο, η κυματοειδής τοποθέτηση των τζαμωτών της κύριας όψης, ως παραπομπή στη θάλασσα του Αιγαίου, οι χρωματισμοί κλπ.Θα ακολουθήσει η ανάθεση εκπόνησης πλήρους μελέτης (στατική, Η/Μ, ακουστική, γεωτεχνική κλπ).

Ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί για τα εκθέματα της Μικρασιατικής Στέγης ενώ ο ένας όροφος είναι για εκδηλώσεις του Δήμου, της Μικρασιατικής Στέγης και της Ένωσης Ποντίων.

Στη συνέχεια θα γίνει έγκριση της χρηματοδότησης και η δημοπράτηση του έργου.Το έργο αναμένεται να αρχίσει τέλος 2024 με αρχές του 2025.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής έτυχε της θετικής ψήφου του κ. Αλέξανδρου Γκουργιώτη, ενώ καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις των κ. Βασίλη Νανόπουλου και Δημήτρη Πρωτοπαπά.

Για το στρατόπεδο

Ότι είπαμε προεκλογικά το κάνουμε πράξη.

Εγκρίθηκε η πρόταση της  Δημοτικής Αρχής από το Δημοτικό Συμβούλιο για συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής προκειμένου να  διεκδικήσει τη δωρεάν παραχώρηση του συνόλου της έκτασης του στρατοπέδου «Καλογερογιάννη» από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Πέραν της Δημοτικής Αρχής η πρόταση υπερψηφίστηκε από τις παρατάξεις των κ. Πρωτοπαπά και Γκουργιώτη ενώ καταψηφίστηκε από την παράταξη του κ. Νανόπουλου.Η επιτροπή απαρτίζεται από τους:

-Γεώργιο Παπαβενετίου-Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου ως Πρόεδρο

-Νικόλαο Σταυρέλη Δήμαρχο

-Δημήτρη Πρωτοπαπά Δημοτικό Σύμβουλο

-Αλέξανδρο Γκουργιώτη Δημοτικό Σύμβουλο”