ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Μετά από δύο χρόνια αποχής πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Εσπερινός στο «Βήμα του Γαλλίωνος»

Από τη μητρόπολη Κορίνθου αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Μετά από δύο χρόνια αποχής, λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στο «Βήμα του Γαλλίωνος», στην Αρχαία Κόρινθο, με τον οποίο κορυφώνονται οι Λατρευτικές Εκδηλώσεις προς τιμήν του Ιδρυτού της Τοπικής μας Εκκλησίας και Πολιούχου Κορίνθου Αγίου Αποστόλου Παύλου.

Στην φυσική ομορφιά της Κορινθιακής γης και στον επιβεβαιωμένο από την αρχαιολογική σκαπάνη, την Αγία Γραφή και την εκκλησιαστική παράδοση χώρο, συγκεντρώθηκε σύμπασα η Τοπική Εκκλησία σε μια τρόπον τινά αναπαράσταση της ιστορικά αποδεδειγμένης Ιεραποστολικής παρουσίας του μεγάλου Αποστόλου μας, δεχόμενη τον αγιασμό και την ευλογία Του.

Εκεί, επί του Βήματος της Αγοράς της Αρχαίας Κορίνθου, όπου προπηλακισθείς ο Απ. Παύλος οδηγήθηκε να απολογηθεί στον Ρωμαίο Ανθύπατο της Αχαΐας Γαλλίωνα, και σε ειδικά επ’ αυτού διαμορφωμένη εξέδρα, τελέστηκε ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, και συγχοροστατούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου κ. Ιεροθέου, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.

Τον πανηγυρικό λόγο εξεφώνησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος,  ο οποίος αναφέρθηκε στο Ιεραποστολικό έργο του Αποστόλου των Εθνών και στον τρόπο με τον οποίο μέσα από το κηρυκτικό Του έργο ελευθέρωσε τον άνθρωπο,  υπενθυμίζοντάς του την θεία καταγωγή του και μετατρέποντας τον σε άνθρωπο, που μετέχει στην ζωή του Θεού, ως μέλος του Σώματος του Χριστού, δηλαδή της Εκκλησίας. Το Βήμα του Γαλλίωνος εξανατέλλει ως αλήθεια την μορφή του Απ. Παύλου και ο Κορινθιακός ουρανός εκφαίνει τον κήρυκα της δικαιοσύνης…»