ΒΕΛΟ-ΒΟΧΑ: Στο εσωτερικό του Ναού σώζονται τοιχογραφίες με τον Παντοκράτορα στον τρούλο, με τους 12 Αποστόλους στο τύμπανο ,τους 4 Ευαγγελιστές στα ημιχώνια…

Από τον αντιπεριφερειάρχη Χ. Βυτινιώτη αναφέρεται:

«Λίγα λόγια για τον Ι.Ν.Αγίας Μαρίνας Βέλου Δήμου Βέλου- Βόχας.

Είναι ένα Βυζαντινό έργο  που κατασκευάσθηκε το 1884 με μελέτη και επίβλεψη του Γερμανού Αρχιτέκτονα  Ernst Ziller  (Ερνέστος  Τσίλλερ)με τη μέθοδο της θολοδομίας ,με στήριξη δηλαδή του τρούλου μέσω σφαιρικών τριγώνων και τεσσάρων κιόνων, με φέρουσα περιμετρική τοιχοποιία από ορθογώνιους πυρόλιθους. Τελικά είναι ένας Ναός σταυρεπίστεγος με τρούλο και με αρμονική σχέση, του συνόλου του Ναού  ,με τα μέλη του.

Στο εσωτερικό του Ναού σώζονται τοιχογραφίες του περασμένου αιώνα με τον Παντοκράτορα στον τρούλο, με τους δώδεκα Αποστόλους στο τύμπανο ,τους τέσσερεις Ευαγγελιστές στα ημιχώνια και την Πλατυτέρα στην αψίδα του Ναού. Το μαρμάρινο τέμπλο με τέλειες αναλογίες κατασκευάσθηκε το 1919,ενώ το 1981 ο Ναός κηρύχθηκε διατηρητέος.

Αυτός ο υπέροχος Ναός από κάθε άποψη είναι αφιερωμένος στην Αγία Μαρίνα που γιορτάζει στις 17 Ιουλίου όχι μόνον από τους Βελιώτες  αλλά και από όλους τους προσκυνητές που καταφθάνουν εκεί  για την Αγία ,που γεννήθηκε στην Αντιόχεια το 270 μ.Χ, η οποία  θεωρείται προστάτιδα των φιλάσθενων παιδιών ,ζητώντας  όλοι μας τη  βοήθειά της  ακόμη και για το τέλος της πανδημίας.

Χρόνια πολλά και υγεία σε όλους μας».