…Δεν πάει άλλο με τους ΡΟΜΑ στο Κιάτο! -Η ευθύνη της δημοτικής αρχής…

Επανερχόμαστε σε πρόσφατη ανάρτησή μας με τίτλο: Οι έμποροι στο Κιάτο δηλώνουν αγανακτισμένοι: “Απαράδεκτη η συμπεριφορά των ΡΟΜΑ” -Πως κατάντησε το κέντρο της πόλης! -Με ποια ανοχή γίνονται όλα αυτά

Από τον πρώην αντιδήμαρχο Σικυωνίων Ν. Ζαχαρόπουλο αναφέρεται σε επιστολή του:

«Το σοβαρό θέμα των Ρομά-Αθιγγάνων στην περιοχή μας, δεν έχει σχέση μόνο με την εγκληματικότητα και παραβατικότητα.

Συμμετείχα ως Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος στις Δημοτικές αρχές από το 2002 έως το 2010 και  τελευταία ως Δ.Σ. έως το 2023.

Ουδέποτε στην περιοχή μας, στην  πόλη του Κιάτου και την ευρύτερη περιοχή, υπήρχαν σοβαρά προβλήματα  με τους Ρομά -Αθιγγάνους που ζούσαν στην περιοχή μας, ο αριθμός των οποίων ήταν  ελάχιστος, για τον λόγο δε αυτόν δεν χρειάστηκαν παρεμβάσεις τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες  όσο και των Δημοτικών αρχών.

Τα προβλήματα άρχισαν να «παρουσιάζονται», με αυξητικά τάση μέχρι σήμερα, όταν ανέλαβε η Δημοτική αρχή και ο σημερινός επικεφαλής Σ.Σ. το έτος 2010, καθ’ όσον, όπως είναι ευρύτερα γνωστό αναζητούσε νέους ψηφοφόρους για να διατηρηθεί στην καρέκλα του, όπως και έγινε. Τους «έδωσε» μάλιστα  για εγκατάσταση τις αθλητικές υποδομές που έχει ο Δήμος στην ιδιοκτησία του στη περιοχή «Φραγγίστα» από τις οποίες δεν μπορούν πλέον να τους απομακρύνουν.

Στα διαχρονικά παράπονα των πολιτών απαντούσε παγίως ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα επειδή είναι ευρωπαίοι πολίτες.

Οφείλουμε όλοι να αναρωτηθούμε και να ζητήσουμε απαντήσεις σε καίρια ζητήματα, όπως:

1]Ποιος  είναι σήμερα ο αριθμός των Ρομά-Αθιγγάνων  που κατοικούν μόνιμα στην περιοχή μας.

2]Πόσοι από αυτούς  έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθε.

3] Πόσο σοβαρά ασχολήθηκε  ο Δήμος Σικυωνίων με τα προβλήματά τους σε όλα τα επίπεδα που τους απασχολούν.

4]Διεκδίκησε ο Δήμος, εδώ και 14 χρόνια, και όχι μόνο, τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και κονδύλια που αφορούν την επίλυση των  προβλημάτων των Ρομά-Αθιγγάνων και ιδιαίτερα για τα θέματα της εγκατάστασής τους.

5]Συνεργάστηκε με τις αρμόδιες υπηρεσίες-Αστυνομικές και Λιμενικές αρχές- για να αντιμετωπιστούν από κοινού τα προβλήματα που απασχολούν τους Ρομά-Αθιγγάνους, καθώς και τα προβλήματα της εγκληματικότητας -παραβατικότητας ή όλα αυτά προέκυψαν αιφνιδίως το τελευταίο χρονικό διάστημα, εξ ού και η συμπεριφορά του να κατηγορήσει τις Αστυνομικές αρχές για να «στρίψει δια του αρραβώνος»

Από τις τελευταίες ενέργειες και σπασμωδικές αντιδράσεις του επικεφαλής και των στελεχών της Δημοτικής αρχής άμεσα προκύπτει ότι επιδιώκουν να «αποδράσουν» από τις πολύ μεγάλες ευθύνες που διαχρονικά δημιούργησαν,και ιδιαίτερα ο ίδιος, για να φθάσουμε στα σημερινά τραγικά αδιέξοδα.

Όσον αφορά τις αρμόδιες Αστυνομικές και Λιμενικές αρχές έχουν και αυτές τις διαχρονικά δικές τους ευθύνες που αφορούν αποκλειστικά την εγκληματικότητα και παραβατικότητα των Ρομά-Αθιγγάνων στην περιοχή αλλά δεν εμπλέκονται  σε άλλα ζητήματα που αφορούν την Δημοτική αρχή η οποία, όπως προανέφερα, φέρει και την μεγαλύτερη ευθύνη για το σημερινό τραγικό αποτέλεσμα.

Να επισημάνω επίσης την για πολλά  χρόνια  πλήρη ανυπαρξία των φορέων της περιοχής, Εμπορικός Σύλλογος Κιάτου κ.λ.π. στο σοβαρό αυτό ζήτημα, και όχι μόνο.

Ελπίζω η τελευταία διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου να μην ακολουθήσει τις συμπεριφορές των προκατόχων τους, να δραστηριοποιηθεί και να συμβάλει στην επίλυση των σοβαρών αυτών προβλημάτων και γενικότερα σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας».