Διοργάνωσε «Ο ΙΒΥΚΟΣ» για πρώτη φορά στο Λουτράκι και την Περαχώρα…

Ο «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΩΤΩΝ-ΠΕΡΑΧΩΡΙΤΩΝ «Ο ΙΒΥΚΟΣ» σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ολοκληρώθηκε, με μεγάλη επιτυχία, την Κυριακή 22 Μαΐου 2022, το Εθνογραφικό Εργαστήρι «Λαϊκός Πολιτισμός, Πολιτιστική Διαχείριση και Τουριστικό Αποτύπωμα», το οποίο διοργάνωσε και πραγματοποίησε ο «Σύνδεσμος Λουτρακιωτών–Περαχωριτών – Ο Ίβυκος», για πρώτη φορά στο Λουτράκι και την Περαχώρα Κορινθίας, στις 20, 21 και 22 Μαΐου.

Το εργαστήρι πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού (Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων), στο πλαίσιο στήριξης δράσεων που αφορούν στη μελέτη, διαφύλαξη και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και υπό την χρηματοδότηση και υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων.

Σκοπός του συλλόγου μας είναι η πραγματοποίησή του σε ετήσια βάση και η καθιέρωσή του ως μόνιμο στοιχείο στο πολιτιστικό καλεντάρι του νομού μας.

Με εισηγητές καταξιωμένους πανεπιστημιακούς, λαογράφους, εθνοχορολόγους, οπτικούς ανθρωπολόγους, πολιτιστικούς διαχειριστές, μουσικούς και χοροδιδασκάλους, το εργαστήρι απευθυνόταν σε φοιτητές, ερευνητές, εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς διαχειριστές, επαγγελματίες του τουρισμού, μουσικούς, χοροδιδασκάλους, καθώς και σε οποιονδήποτε κινείται στον ευρύτερο χώρο της διαχείρισης πτυχών του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού.

Οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να επιλέξουν το σύνολο ή τμήμα των δραστηριοτήτων του εργαστηρίου, συνδυαστικά με διαμονή στα ξενοδοχεία της περιοχής, καθιστώντας το τριήμερο εργαστήρι μια δράση όχι μόνο με πολιτισμικό αλλά και τουριστικό αποτύπωμα για την πόλη μας.

Περιλάμβανε θεωρητικές εισηγήσεις για την σχέση του πολιτισμικού κεφαλαίου με το τουριστικό αποτύπωμα, παρουσιάσεις προτύπων έργων πολιτιστικής διαχείρισης, προβολές εθνογραφικών ντοκιμαντέρ, άσκηση στην επιτόπια έρευνα γύρω απ’ το ένδυμα και τις μουσικοχορευτικές πρακτικές και βιωματικά σεμινάρια μουσικής και χορού.

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Θάνος Κώτσης, Υποψήφιος Διδάκτωρ Λαογραφίας-Ανθρωπολογίας, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων».