Εκτός υπουργείου ο Χ. Δήμας; -Δυσαρέσκεια για τον Κορίνθιο πολιτικό από τον πρωθυπουργό;

Σύμφωνα με το παρακάτω ρεπορτάζ της “Δημοκρατίας”, ο πρωθυπουργός είναι δυσαρεστημένος και με τον Κορίνθιο πολιτικό Χ. Δήμα και μάλλον ετοιμάζεται να τον “πετάξει” από τη θέση που έχει στο υπουργείο!

Στην ιστοσελίδα dimokratianews.gr (δημοκρατία) αναφέρεται μεταξύ άλλων:

“Το σκάνδαλο των ΚΕΚ, της τηλεκατάρτισης και της οικονομικής ενίσχυσης των επιστημόνων προκάλεσε τη δυσφορία του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον αναγκάζουν να (ξανά) βγάλει από το συρτάρι του γραφείου του τον φάκελο για τον δομικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Ήταν ένα θέμα που απασχολούσε τον πρωθυπουργό προτού ξεσπάσει η πανδημία, καθώς εδώ και καιρό υπήρχαν ενδείξεις για δυσλειτουργίες του υπουργικού σχήματος σε κάποιους τομείς και αδράνεια συγκεκριμένων υπουργών και κυρίως υφυπουργών.

Αναπόφευκτα, το σαρωτικό πέρασμα του κορονοϊού έφερε πίσω τις όποιες εξελίξεις, ωστόσο, με αφορμή τα vouchers και την… ανάρμοστη πολιτική συμπεριφορά του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, όπως και του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη, το εν λόγω σενάριο ενισχύεται εκ νέου.

Μία από τις εισηγήσεις, μάλιστα, που δέχεται ο κ. Μητσοτάκης είναι να προχωρήσει στην αναγκαία αλλαγή των προσώπων της κυβέρνησης άμεσα, στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου, όταν η χώρα θα έχει μπει σε μια υποτυπώδη -έστω- κανονικότητα μετά το χτύπημα της πανδημίας.

Βάσει του συγκεκριμένου σκεπτικού, οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν άμεσα, δίνοντας την ώθηση στην κυβέρνηση για την επανεκκίνηση που χρειάζονται η χώρα και η οικονομία και προτού ο κορονοϊός ξαναχτυπήσει, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες και έχει επισημάνει ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ήδη, μάλιστα, άρχισαν να κυκλοφορούν και τα πρώτα ονόματα που φέρεται ότι είναι υποψήφιοι προς αποχώρηση, με πρώτο όλων -λόγω και επικαιρότητας- του αποτυχημένου υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Του καταλογίζεται ερασιτεχνική, αν όχι περίεργη, στάση στο σκάνδαλο των ΚΕΚ και εκτιμάται ότι ο ίδιος θα έπρεπε να υποβάλει την παραίτησή του, διευκολύνοντας τον πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να τον «αδειάσει» μεγαλοπρεπώς ακυρώνοντας το πρόγραμμα και θεωρείται βέβαιο ότι στην πρώτη ευκαιρία θα αποτελέσει παρελθόν από την κυβέρνηση. Η απουσία του, άλλωστε, από τη Βουλή την Παρασκευή ερμηνεύεται και ως διατήρηση αποστάσεων από τις ευθύνες των υπουργών του στην υπόθεση των vouchers.

Ακόμα ένας υπουργός για τον οποίο υπάρχει δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ο Αδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Ανάπτυξης, παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες ότι θα έβαζε αμέσως τις μπουλντόζες στο Ελληνικό -ακόμα αυτές είναι με σβηστές τις μηχανές και ο ίδιος εντελώς εκτεθειμένος-, και κατά την περίοδο της πανδημίας έχει φροντίσει να δώσει τα αρνητικά διαπιστευτήριά του ακόμη μία φορά στο πανελλήνιο.

Η σφαγή των «νηπίων»

Κακή είναι η βαθμολογία που έχει βάλει στο μπλοκάκι του ο πρωθυπουργός και για αρκετούς υφυπουργούς, οι οποίοι είναι «ωσεί παρόντες» στη συνολική προσπάθεια. Έτσι, πιθανολογείται ότι μεγάλος αριθμός εκ των υφυπουργών είτε θα βρεθεί εκτός κυβέρνησης είτε (λιγότεροι) θα αναλάβει άλλες αρμοδιότητες.

Ανάμεσά τους, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, στον οποίο αποδίδεται αποτυχία στο ΕΣΠΑ, και οι Χρ. Δήμας και Νίκος Παπαθανάσης, Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, Περιβάλλοντος Γεράσιμος Θωμάς και Δημήτρης Οικονόμου, Δικαιοσύνης Δημήτρης Κράνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Γεωργαντάς και Γρηγόρης Ζαρειφόπουλος, Τουρισμού Μάνος Κόνσολας και Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και Φωτεινή Αραμπατζή…”