ΚΟΡΙΝΘΙΑ: …’Ετσι περπατάει η τομάτα!

“Σοβαρά προβλήματα έχουν προκαλέσει οι συνεχείς βροχοπτώσεις στην καλλιέργεια κηπευτικών στην Ορεινή Κορινθία. Η καθυστέρηση στις φυτεύσεις με την παράλληλη διάθεση στις λαϊκές αγορές εισαγόμενων κηπευτικών ακυρώνει όλα τα δεδομένα που υπήρχαν, αφού κανένας δεν μπορεί τώρα να προδικάσει πώς θα διαμορφωθούν τόσο οι τιμές όσο και η ζήτηση. Ο Ανδρέας Πανούσης, παραγωγός κηπευτικών σε μεγάλες εκτάσεις και με μεγάλη εμπειρία, εξηγεί στο ypaithros.gr ότι οι συνεχείς βροχές είχαν σοβαρές επιπτώσεις…

«Για να γίνει κατανοητό τι συμβαίνει, πρέπει να αναφέρουμε ότι κάθε χρονιά μέχρι τις 20 Ιουνίου είχαμε τελειώσει με την ντομάτα, ενώ φέτος θα βγει ο μήνας και ακόμα θα φυτεύουμε», τονίζει.

Στην περιοχή της Ορεινής Κορινθίας, όπου δεν υπάρχει πρόβλημα με την άρδευση, οι καλλιέργειες των κηπευτικών είναι σε μεγάλες εκτάσεις και πέρα από την κλασική καλλιέργεια ντομάτας υπάρχει σε μεγάλη έκταση η καλλιέργεια της πιπεριάς και του κολοκυθιού. Όπως μας εξηγεί ο κ. Πανούσης, «oι καλλιέργειες αναγκαστικά θα βγουν μετά τις 15 Αυγούστου. Αυτήν τη στιγμή, έχει γεμίσει η αγορά με ντομάτες Τουρκίας, Αλβανίας και πάει λέγοντας, με στόχο να διατηρηθεί η τιμή σε χαμηλά επίπεδα. Αν δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των εισαγωγών και πέσουμε πάνω σε αυτές, τότε κανένας δεν μπορεί να μιλά για τις τιμές και τη δυνατότητα απορρόφησης από το καταναλωτικό κοινό».

Κλείνοντας, ο Ανδρέας Πανούσης επισημαίνει ότι η αύξηση του κόστους καλλιέργειας έχει οδηγήσει κάποιους καλλιεργητές σε μείωση των λιπασμάτων και των φυτοπροστατευτικών, με αποτέλεσμα να δημιουργούν προβλήματα εις βάρος της ποιότητας και της ποσότητας”, αναφέρεται στο ypaithros.gr.