Η άγνωστη ομορφιά της Κορινθίας: Υδροβιότοπος Κοκκώσι (βίντεο)

Η άγνωστη ομορφιά της Κορινθίας. Υδροβιότοπος Κοκκώσι:

Από το DroneDays gr αναφέρεται:

“ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΚΟΚΚΩΣΙ –ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΟΚΚΩΣΙ ΑΛΜΥΡΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ.

Ο υδροβιότοπος Κοκκώσι αποτελεί ένα φυσικό υδάτινο σώμα σπάνιας ομορφιάς, αλλά και ξεχωριστής σημασίας για το οικοσύστημα της περιοχής, καθώς είναι ο μοναδικός πλέον υγρότοπος της Ανατολικής Κορινθίας. Το Κοκκώσι συνδέεται με τη θάλασσα της Αλμυρής και δημιουργείται από την εκροή των υφάλμυρων υδάτων που πηγάζουν από τον παρακείμενο λόφο.

Η παραλία στις εκβολές του καλύπτεται από βότσαλο και έχει βαθιά, κρύα και πεντακάθαρα νερά. Στη μεταβατική του ζώνη διαβιούν σπάνια είδη υδρόβιας πανίδας, ορνιθοπανίδας και χλωρίδας που τελούν υπό προστασία.

Σημαντική μοναδικότητα αποτελεί το σπάνιο ενδημικό είδος ψαριού Aphanius almiriensis ή Ζαχαρίας Αλμυρής, το οποίο έχει πάρει το όνομά του από την εν λόγω περιοχή και συναντάται παγκοσμίως μόνο στο Κοκκώσι Αλμυρής και στον Μουστό Αρκαδίας.

Σημαντική είναι επίσης και η παρουσία του προστατευόμενου Ευρωπαϊκού χελιού Anguilla anguilla στις μικρές του λίμνες. Κατατάσσεται στους υγροτόπους με επιφάνεια έως ογδόντα στρέμματα και προστατεύεται από τον νόμο Ν.3937/2011.

Η έκταση του υγροτόπου σήμερα είναι περίπου 40 στρέμματα ενώ η υδάτινη επιφάνεια των λιμνών περίπου 4 στρέμματα. Στην άκρη της παραλίας υπάρχουν τα απομεινάρια ενός παλαιού νερόμυλου.

Πηγή: OZON NGO”