Η διώρυγα της Κορίνθου αξιοποιείται! -…Οι μαρίνες και το ξενοδοχείο!

“Νέες προοπτικές αξιοποίησης ανοίγουν για τη διώρυγα της Κορίνθου σε μια περιοχή με όχι ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη, παρά το γεγονός ότι ανήκει στα πιο σημαντικά αξιοθέατα της χώρας. Παράλληλα, υπό το πρίσμα της ισχυρής δυναμικής στον τουρισμό και στην αγορά ακινήτων, αξιολογούνται πλέον πιο θετικά οι δυνατότητες πολλών ακινήτων, μεταξύ των οποίων είναι και κάποια «ξεχασμένα» κρατικά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα ξενοδοχεία Ξενία.

Μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο, ο Στέφανος Γιουρέλης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, τόνισε πρόσφατα ότι προχωράει ο σχεδιασμός για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι real estate του Ισθμού και ότι διεξάγονται συζητήσεις με τους τοπικούς παράγοντες για το έργο.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο στις διελεύσεις και στην αύξηση των διελεύσεων. Επειδή είχαμε τις πρόσφατες καταπτώσεις έκλεισε ο Ισθμός και γίνονται μεγάλα έργα εκεί», υπογραμμίζει ο κ. Γιουρέλης, προσθέτοντας: «Θα δείτε να αναπτύσσεται ένα πολύ συγκεκριμένο και ωραίο σχέδιο. Και αυτό μπορεί να σημαίνει δύο μικρές μαρίνες, ένα μικρό ξενοδοχείο και όλα αυτά που θα τα συνοδεύουν».

Αν και οι υποδομές φιλοξενίας στον Ισθμό παραμένουν ίδιες εδώ και δεκαετίες, η αύξηση των διελεύσεων στη διώρυγα, που ενώνει τον Σαρωνικό με τον Κορινθιακό κόλπο, είναι εντυπωσιακή.

Για το τρίμηνο που λειτούργησε πέρυσι, καταγράφηκαν οι καλύτερες επιδόσεις της τελευταίας 20ετίας. Συγκεκριμένα, εξυπηρετήθηκαν τουριστικά και εμπορικά πλοία πλέον των 70 διαφορετικών εθνικοτήτων, ενώ το σύνολο των διελεύσεων για το σύντομο διάστημα που λειτούργησε ανήλθε περίπου στις 6.000.

Υπενθυμίζεται ότι η διώρυγα άνοιξε το 2022 μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς συνεχίζονται οι παρεμβάσεις μετά τις μεγάλες καταπτώσεις χωμάτινων όγκων που σημειώθηκαν τον Νοέμβριο του 2020.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας της Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ), η διώρυγα θα λειτουργήσει πάλι τους καλοκαιρινούς μήνες του 2023 αφού ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση των εργασιών που προβλέπει τις λιμενικές εργασίες σταθεροποίησης της βάσης των πρανών.

Η πλήρης απόδοση της διώρυγας του Ισθμού στην ναυσιπλοΐα προγραμματίζεται προς το τέλος του 2023…”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο businessdaily.gr