“Η Παναγία μας εφέτος ξεπέρασε τα 100 χρόνια παρουσίας Της στο Λουτράκι”

-“Μερικοί νομίζουν πως κολλώντας μια πινακίδα επάνω σε μια εικόνα μπορούν να κάνουν «αντίπραξη» στην Γιάτρισσα του Λουτρακίου! Μη γένοιτο!!! Γιατί αν θα γινόταν θα ήταν ανέκδοτο…”

Από την μητρόπολη Κορίνθου ανακοινώνεται:

«Στον Ενοριακό Ι. Ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου «Παναγίας Γιάτρισσας», στο Λουτράκι, τέλεσε την Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, την Ι. Ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών, πλαισιούμενος από τους Αιδεσ. Πρωτ/ρους π. Αθανάσιο Κοντογιάννη, Εφημέριο του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου, π. Πέτρο Καγιούλη, Προϊστάμενο του Ι. Ναού Τιμίου Προδρόμου Λουτρακίου, π. Νικόλαο Βασιλόπουλο, Προϊστάμενο του ως άνω Ι. Ναού και τον Αρχιδιάκονο π. Δαμασκηνό Γεννηματά.

Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην προσφιλή του συνήθεια να τελεί τους πρώτους Χαιρετισμούς στο παλλάδιο της Θεοτόκου, την Παναγία «Γιάτρισσα» στο Λουτράκι, η οποία έλαβε αυτό το προσωνύμιο λόγω των πολλών Της θαυμάτων.

Είπε συγκεκριμένα: «Προ λίγων ημερών ταξίδεψα μέχρι την ακριτική Γουμένισσα όπου μετέφερα στον εκεί, καταγόμενο από το Λουτράκι, πολυφίλητο αδελφό μου, Μητροπολίτη κ. Δημήτριο, αντίγραφο της Θαυματουργού Ι. Εικόνος της Παναγίας της «Γιάτρισσας». Του το είχαμε προσφέρει τον περασμένο Οκτώβριο, που είχε βρεθεί στην Ι. Μητρόπολή μας και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο Λουτράκι, προκειμένου να τελέσει το Ι. Μυστήριο του Γάμου του ανιψιού του. Εκείνος το έλαβε βαθύτατα συγκινημένος, καθώς η οικογένειά του έτρεφε και τρέφει βαθύτατο σεβασμό στην Παναγία, αφού το πατρικό του σπίτι βρίσκεται δίπλα στον Ι. Ναό Της και μεγάλωσε υπό την σκέπη Της!

Τότε, λοιπόν, δεσμεύθηκα στον Σεβασμιώτατο να ευπρεπίσουμε την Ι. Εικόνα, κάνοντας μια ωραία κορνίζα, όπως αξίζει στο αντίγραφο αυτό της Παναγίας μας και εκείνος με κάλεσε στην Ι. Μητρόπολή του προκειμένου να το μεταφέρω εκεί, γιατί, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε προσωπικό του δώρο, εκείνος ήθελε να το μοιραστεί με τα παιδιά του, αφιερώνοντας την στο Πολύκαστρο.

Η υποδοχή εκεί υπήρξε εντυπωσιακή από εκατοντάδες, για να μην πω χιλιάδες, ανθρώπους, μεταξύ των οποίων Υπουργοί, Στρατιωτικοί, Αστυνομικοί, πλήθος κόσμου, και Ιερείς με δάκρυα στα μάτια! Οι Πιστοί εκεί Την υποδέχθηκαν και Την τοποθέτησαν με τις οφειλόμενες τιμές και πιστεύω ακράδαντα ότι κι εκεί η χάρη Της θα λάμπει και θα θαυματουργεί, όπως και στο Λουτράκι μας.

Αισθάνθηκα ελεημένος από την Παναγία που κατάφερα και είδα το «θαύμα» Της, που διά του αγίου Γουμενίσσης, έχει επιτελεστεί αυτά τα τριάντα χρόνια εκεί. Μια ανύπαρκτη μέχρι τότε Μητρόπολη, που αποτελείται από μερικές κωμοπόλεις και κάποια ακριτικά χωριά, έχει γίνει μια αξιοθαύμαστη Μητρόπολη με μορφωμένους Κληρικούς και περικαλλείς Ι. Ναούς».

Η Παναγία μας εφέτος ξεπέρασε τα 100 χρόνια παρουσίας Της στο Λουτράκι.

Ονομάστηκε «Γιάτρισσα» διότι, ως Μητέρα του Θεού, πρεσβεύει για όλους εμάς και τις ψυχές μας, δέεται στον Κύριο και Θεό μας και θεραπεύει τις αμαρτίες και τα πάθη μας, που μας έχουν περικυκλώσει «ὥσπερ μέλισσαι κηρίον». Ονομάστηκε «Γιάτρισσα» και με αυτή την ονομασία δεν είχε ακουστεί πουθενά και σε κανέναν τόπο. Εδώ ονομάστηκε έτσι γιατί το Λουτράκι είναι μια λουτρόπολις ιαματικών λουτρών και οι ασθενείς παρακαλούσαν την Παναγία να τους θεραπεύσει. Την Εικόνα αυτή την προσέφεραν σε μια ευλαβική ψυχή φέρνοντάς Την από τα Ιεροσόλυμα και περνώντας Την από το Μνήμα της Παναγίας μας στην Γεθσημανή και τα υπόλοιπα Ι. Προσκυνήματα των Αγίων Τόπων. Το 1928, μετά τους σεισμούς, αφού είχε δείξει την δυνατότητα της θαυματουργίας Της η ευλαβική αυτή ψυχή την προσέφερε στην Εκκλησία εμφορούμενη από την βαθιά πίστη ότι όλοι οι Χριστιανοί αποτελούμε την Εκκλησία και η Παναγία είναι Μητέρα όλων μας και Γιάτρισσα όλων μας.

Μερικοί νομίζουν πως κολλώντας μια πινακίδα επάνω σε μια εικόνα μπορούν να κάνουν «αντίπραξη» στην Γιάτρισσα του Λουτρακίου! Μη γένοιτο!!! Γιατί αν θα γινόταν θα ήταν ανέκδοτο, καθώς με ψευδεπίγραφη «Γιάτρισσα» δεν γιατρεύονται οι πληγές. Εάν μάλιστα αυτό υιοθετείται από μορφωμένους ανθρώπους και δη Αρχιερείς αποτελεί αμάρτημα! Ας προσευχηθούμε να γίνεται η Παναγία ίλεως για όλον τον κόσμο, ας διασκορπιστεί η χάρη Της παντού, ας μην Την στερηθεί κανείς, αλλά ας γνωρίζουν άπαντες ότι η Γιάτρισσα είναι μία και βρίσκεται στο Λουτράκι!

Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης μας προέβη στην «εις, Πνευματικόν Χειροθεσία» του Αιδεσ. Πρωτ/ρου π. Πέτρου Καγιούλη, επισημαίνοντας του ότι είναι μεγάλη ευλογία να λαμβάνει στον Ι. Ναό της Παναγίας μας το χάρισμα του Πνευματικού και καθώς έχει σπουδάσει Κοινωνικός Λειτουργός έχει πλέον και το χάρισμα να διακονεί τις ψυχές των Πιστών, να «αρπάζει» τα αμαρτήματα και να κάνει τους ανθρώπους να γονατίζουν μπροστά στην Γιάτρισσα Παναγία. Από τον δίπλα Ναό, που διακονεί, του Τιμίου Προδρόμου, να εργάζεται μαζί με τους συνεφημερίους του ταπεινά, ήρεμα και ασκανδάλιστα, επιτελώντας τα καθήκοντά του όσο το δυνατόν καλύτερα, αναπαύοντας ψυχές σαν καλός, ταπεινός και ευλογημένος Πνευματικός!

Ολοκληρώνοντας, ευχαρίστησε τους Πιστούς που γέμισαν τον Ναό με την παρουσία και τις προσευχές τους και τους προέτρεψε να έρχονται όλες τις Παρασκευές της Μ. Τεσσαρακοστής και να προσεύχονται για όλους τους ασθενείς και τους πονεμένους ανθρώπους και για όλον τον κόσμο»