Θέλουν περιφερειακό πρωτοδικείο στη Νεμέα! …Όλα τα άλλα τα έχουν!

…Εδώ όλα αυτά τα χρόνια έχουν μπει λουκέτα σε υπηρεσίες που εξυπηρετούσαν τους κατοίκους στη Νεμέα με την δημοτική αρχή του Κ. Φρούσιου να δείχνει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να μην κάνει ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ κινητοποιήσεις και τώρα έστειλαν επιστολή στον υφυπουργό δικαιοσύνης σχετικά με την ίδρυση περιφερειακού Πρωτοδικείου στη Νεμέα!

Σε ότι αφορά τώρα την παρακάτω επιστολή στον υφυπουργό κανείς δεν γνωρίζει …ποια τύχη θα έχει!

Γενικότερα όμως στη Νεμέα, ότι δείχνουν τουλάχιστον να διεκδικούν, πέφτει στο κενό! Κάτι που πρέπει να τους προβληματίσει όλους και κυρίως τη δημοτική αρχή του Φρούσιου!

Από το δήμο Νεμέας ανακοινώνεται:

«Επιστολή εστάλη στις 6-2-2024 από το Δήμαρχο Νεμέας, κο Φρούσιο Κωνσταντίνο, την οποία προσυπέγραψαν και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με την ίδρυση Περιφερειακού Πρωτοδικείου στη Νεμέα.

Παρακάτω η επιστολή όπως εστάλη στον Υφυπουργό Δικαιοσύνης ,κο Μπούγα Ι., και κοινοποιήθηκε στους Υφυπουργούς και Βουλευτές του Νομού και στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

ΘΕΜΑ: «Περί ίδρυσης Περιφερειακού Πρωτοδικείου στη Νεμέα»

Σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου που ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση τα Πρωτοδικεία της έδρας κάθε περιφερειακής ενότητας και τα περιφερειακά παραρτήματα των πρωτοδικείων αναλαμβάνουν όλες τις υποθέσεις των Ειρηνοδικείων ,που καταργούνται σε όλη τη χώρα.

Το Ειρηνοδικείο Νεμέας συμπληρώνει 100 χρόνια λειτουργίας και με βασιλικό διάταγμα 806/31-12-1972 (ΦΕΚ Α’241) είχε φτάσει να περιλαμβάνει στη δικαιοδοσία του τις κοινότητες Νεμέας ,Αρχ. Νεμέας, Αρχ. Κλεωνών, Πετρίου ,Κουτσίου ,Δάφνης , Αγ. Βασιλείου ,Κουταλά , Σκοτεινής ,Γυμνού , Πλατανίου ,Αγ. Νικολάου και Αλέας.

Μέχρι το 2012 στη Νεμέα συνεδρίαζε και το Μεταβατικό Μονομελές Πρωτοδικείο Κορίνθου εκδίδοντας περί τις 300 αποφάσεις το χρόνο.

Σήμερα περιλαμβάνει στη δικαιοδοσία του όλες τις τοπικές κοινότητες του Δήμου Νεμέας ,τη τοπική κοινότητα Στιμάγκας, του Μποζικά και της Τιτάνης, ενώ από τις υπηρεσίες του (διαθήκες, πιστοποιητικά κλπ) εξυπηρετούνται και κάτοικοι από τα ορεινά Καλλιάνοι, Ψάρι, Ασπρόκαμπο και Πλατάνι ,Γυμνό (που ανήκουν στην περιφερειακή ενότητα -Νομό Αργολίδας).

Όπως γίνεται αντιληπτό η Νεμέα σαν  το μόνο αστικό κέντρο στην ενδοχώρα του Ν. Κορινθίας εξυπηρετεί, λόγω της εύκολης και γρήγορης πρόσβασης αλλά και της συγκοινωνιακής σύνδεσης, χιλιάδες  ανθρώπους της ημιορεινής και ορεινής Κορινθίας.

Επίσης στη Νεμέα δραστηριοποιούνται δεκάδες επιχειρήσεις με εξαγωγές σ ’όλο τον κόσμο (κυρίως οινοποιεία αλλά και όχι μόνο) με μεγάλο όγκο δικαστικών υποθέσεων.

Ο Δήμος Νεμέας έχει χαρακτηριστεί θεσμικά ορεινός -μειονεκτικός για τις ιδιαιτερότητές του.

Επίσης τα τελευταία 20 χρόνια έχει παραχωρηθεί δημοτικό κτήριο στο κέντρο της πόλης για τη λειτουργία του Ειρηνοδικείου.

Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου δίνεται η δυνατότητα πέρα από το Πρωτοδικείο Κορίνθου να λειτουργήσουν στο Νομό και Περιφερειακά Πρωτοδικεία.

Ζητούμε ,επιτέλους να σταματήσει ο ασυγκράτητος συγκεντρωτισμός των υπηρεσιών στα μεγάλα αστικά κέντρα και να δοθεί βάρος στη ισόρροπη ανάπτυξη της Περιφέρειας.

Κε Υφυπουργέ, καθίσταται επιβεβλημένη  η λειτουργία ενός Περιφερειακού Πρωτοδικείου στη Νεμέα καθώς και η διεύρυνση της Περιφέρειας του, περιλαμβάνοντας τις τοπικές κοινότητες Τιτάνη,Μποζικά ,Ψάρι, Ασπρόκαμποςκαι Καλλιάνοι και ζητούμε την ορθολογιστική διαχείριση των διαβουλευομένων μελών».

Κ.Ν