Ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων επιβατών του προαστιακού: “‘Εχουμε βιώσει οι ίδιοι οριακούς εκτροχιασμούς του προαστιακού στα Μέγαρα και στους Αγίους Θεοδώρους το 2019 και στο Ξυλόκαστρο το 2020”

Ανακοίνωση σοκ του σωματείου των εργαζομένων επιβατών του προαστιακού: “‘Εχουμε βιώσει οι ίδιοι οριακούς εκτροχιασμούς του προαστιακού στα Μέγαρα και στους Αγίους Θεοδώρους το 2019 και στο Ξυλόκαστρο το 2020”.

Μετά την παρακάτω σοβαρή ανακοίνωση δημιουργούνται αρκετά ερωτηματικά για τους επιβάτες του προαστιακού που εκτελούν το δρομολόγιο Ξυλόκαστρο- Αθήνα! Τελικά λειτουργούν όλα όπως πρέπει ή μπορεί αν πάσα στιγμή να προκληθεί κάποιο σοβαρό ατύχημα;

Ας ελπίσουμε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα όπως αυτά στα Τέμπη όπου δεκάδες άνθρωποι από τη μία στιγμή στην άλλη “έφυγαν” με αυτό τον τραγικό τρόπο από τη ζωή!

Σε ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων επιβατών προαστιακού αναφέρεται:

“Τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων Επιβατών Προαστιακού (ΣΕΕΠ), το επιβατικό κοινό, μαζί με σύσσωμο το πανελλήνιο, εκφράζουμε την οδύνη και τον αποτροπιασμό μας για τον τραγικό χαμό των συνανθρώπων μας, επιβατών και εργαζομένων στα δύο τρένα που συγκρούστηκαν στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Το πολύνεκρο δυστύχημα συνεχίζει να εγείρει μέσα μας αισθήματα πόνου, οργής, αλλά και βαθιάς ανασφάλειας, πολλώ δε μάλλον καθώς δεν διαφαίνεται ακόμη στον ορίζοντα μια κάποια ουσιώδης θεσμική ανταπόκριση.

Ως εργαζόμενοι και επιβάτες του Προαστιακού σιδηρόδρομου, είδαμε, δυστυχώς, τις μακρόχρονες ανησυχίες μας να επιβεβαιώνονται με τον πιο απάνθρωπο και άδικο τρόπο στην Κοιλάδα των Τεμπών.

Αναλογιζόμενοι τη σειρά σοβαρών σιδηροδρομικών δυσλειτουργιών, ατυχημάτων και δυστυχημάτων ανά την Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια, και έχοντας βιώσει οι ίδιοι και οι ίδιες οριακούς εκτροχιασμούς του Προαστιακού (στα Μέγαρα και στους Αγίους Θεοδώρους το 2019, στο Ξυλόκαστρο το 2020), άκρως επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες μεταφοράς λόγω υπερπληρότητας των συρμών σε σταθμούς μετεπιβίβασης, αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, ακυρώσεις και καταργήσεις δρομολογίων (που μόνον εν μέρει υποκαθίστανται ενίοτε από ανεπαρκή αριθμό λεωφορείων), πολύωρες αναμονές υπό ακραίες καιρικές συνθήκες σε κάποια σιωπηλή αποβάθρα, βλέπουμε σήμερα να επιβάλλεται, ως αδιαμφισβήτητος πλέον, ο κίνδυνος των κατάφωρων κενών ασφαλείας και να εντείνεται το ήδη διαδεδομένο αίσθημα ανησυχίας απέναντι στη μετακίνηση με τον Προαστιακό και τους ελληνικούς σιδηροδρόμους εν γένει.

Συγχρόνως, καθώς έρχονται στο φως της δημοσιότητας όλο και περισσότερα, συνταρακτικά τεκμήρια για τη σχεδόν προδιαγεγραμμένη πορεία των ελληνικών σιδηροδρόμων προς την απαξίωση, παρακολουθούμε με απορία την απουσία μέριμνας, στα όρια της πλήρους αδιαφορίας, για τις τρέχουσες ανάγκες του επιβατικού κοινού: ανάγκες άμεσης και έγκυρης ενημέρωσης, ανάγκες ασφαλούς συγκοινωνιακής κάλυψης, ανάγκες αποκατάστασης της εμπιστοσύνης προς το μέσο μεταφοράς που κάποτε θεωρούσαμε και επιλέγαμε ως το καταλληλότερο και ασφαλέστερο για τις καθημερινές μετακινήσεις μας.

Μπροστά σε αυτό το κενό, πολλοί επιβάτες του Προαστιακού και το ίδιο το ΣΕΕΠ έχουν ήδη αρχίσει να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες αλληλοβοήθειας για την αποτελεσματική μετακίνησή τους: εν αναμονή μιας κάποιας ουσιώδους θεσμικής ανταπόκρισης.

Ως εργαζόμενοι επιβάτες του Προαστιακού, ως Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες με κατοχυρωμένα δικαιώματα, απαιτούμε από την Hellenic Train ΑΕ, τον ΟΣΕ, την ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ, τη ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ, τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, να προβούν, σύμφωνα με την αρμοδιότητά τους, στην άμεση και διεξοδική ενημέρωσή μας:

1. για τα υπάρχοντα ενεργά συστήματα ασφαλείας και ελέγχου σε όλο το δίκτυο του Προαστιακού και των σιδηροδρόμων της χώρας, καθώς και, κυρίως, για τα προβλεπόμενα μέτρα βελτίωσης, αποκατάστασης ή και εφαρμογής των συστημάτων αυτών

2. για τους τρόπους με τους οποίους σκοπεύουν να αποκαταστήσουν την εύρυθμη λειτουργία του Προαστιακού και όλων των σιδηροδρόμων της χώρας, σε επίπεδο στελέχωσης, υποδομών, συνθηκών μετακίνησης, εργασιακών συνθηκών, ενημέρωσης, προγραμματισμού και ομαλότητας δρομολογίων.

3. για τους τρόπους με τους οποίους σκοπεύουν να καλύψουν τις τρέχουσες, κατεπείγουσες ανάγκες μετακίνησης των χιλιάδων επιβατών.

To Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΕΠ”