ΚΙΑΤΟ: …Τι τρέχει με το φεστιβάλ Παραμυθιού; -…Τι τρέχει με το κόστος; -…Τι απαντάει ο δήμαρχος;

Από το γραφείο τύπου της  δημοτικής παράταξης  «συνΔΗΜΟΤΕΣ» του δήμου Σικυωνίων αναφέρεται μεταξύ άλλων:  «Ολοκληρώθηκε στον δήμο μας το «Φεστιβάλ Παραμυθιού», μια πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώνεται από την «Μηκώνη» εδώ και λίγα χρόνια.

Κάνοντας μια έρευνα για τα στοιχεία που την αφορούσαν (πρόγραμμα και τύπο εκδηλώσεων, συντελεστές, κόστος κ.λπ) διαπιστώσαμε με έκπληξη πως η συγκεκριμένη εκδήλωση κόστισε στον πολιτιστικό οργανισμό του δήμου μας, 3.600 ευρώ! Το ποσόν μας φάνηκε υπερβολικό και έτσι συνεχίσαμε την έρευνα για να δούμε τον επιμερισμό του κόστους.

Τελικά, αποκαλύφθηκε πως από τα 3.600 ευρώ, τα οποία η «Μηκώνη», (δηλαδή ο Δήμος, δηλαδή οι δημότες) πληρώνει για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής, μόλις τα 780 ευρώ αφορούν το κόστος της εκδήλωσης (ηχητικά αμοιβές αφηγητών κ.λπ). Τα υπόλοιπα καταβάλλονται σε τρίτο πρόσωπο, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το «Φεστιβάλ Παραμυθιού».

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε ένας εκ των βασικών συντελεστών του Φεστιβάλ. Ο κ. Γιάννης Ρασούλης ξεκαθάρισε πως οι διοργανωτές του Φεστιβάλ ζήτησαν από την Μηκώνη την πληρωμή μόνο τριών τιμολογίων, ύψους 780 ευρώ. Υποστήριξε ακόμα ότι κάτι ανάλογο έγινε και πέρυσι, όταν για την πληρωμή 124 ευρώ για την αμοιβή ενός αφηγητή κόπηκε τιμολόγιο 1000 ευρώ, με τα υπόλοιπα χρήματα να καταλήγουν σε άλλα χέρια.  

Από την συνέχεια της έρευνας προέκυψε ότι η συγκεκριμένη πρακτική είναι συνήθης για την Μηκώνη. Ο πολιτιστικός οργανισμός του Δήμου βρίσκει με τον τρόπο αυτό την δυνατότητα να πληρώνει συνεργάτες του, για εργασίες που προσφέρουν σε διάφορα πολιτιστικά προγράμματα. Συγκεκριμένα τα 2.800 που «περίσσεψαν» από το Φεστιβάλ Παραμυθιού δόθηκαν για να πληρωθεί μία εργαζόμενη στην Μηκώνη, η οποία προσφέρει υπηρεσίες καθ όλη την διάρκεια του έτους.

Μία άλλη εκδήλωση, μια απλή σχολική γιορτή του 1ου βρεφονηπιακού σταθμού Κιάτου, θα κοστίσει 1.055 ευρώ! Αναρωτιέται κανείς τι μπορεί να κοστίζει 1000 ευρώ σε μια γιορτή βρεφονηπιακού σταθμού. Τελικά, με τα χρήματα αυτά θα καλυφθεί το κόστος για μία ακόμα κοπέλα που συνεργάζεται με τον Οργανισμό της Μηκώνης (χωρίς να έχει προσληφθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο) και η οποία περιμένει να πάρει τα χρήματά της. Στην πορεία καταλάβαμε ότι ανάλογα περιστατικά είναι συνηθισμένα και πως πολλοί συνεργάτες του Οργανισμού βρίσκονται σε μια άτυπη ομηρεία. Συνεργάζονται όντες απλήρωτοι για μήνες, μέχρι να βρεθεί τρόπος να …περισσέψουν κονδύλια…». 

ΣΣ. Τι απαντάει ο δήμαρχος Σ. Σταματόπουλος στα όσα αναφέρονται παραπάνω;